Ohař & liška

Ohař & liška
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/548033/bmid_ohar-a-liska.jpg 4 147 147

Rozvrácená království série

1. díl >

PRO SPRAVEDLNOST JE OCHOTNA OBĚTOVAT VŠE. VČETNĚ SVÉ DUŠE… Patřit k slavnému rodu Madridů má být čest, protože právě oni jsou Ohaři: elitní královská stráž. Pro Tempest je to ale prokletí, které z ní učiní sirotka vyrůstajícího mezi cvičenými zabijáky. Jen touha po pomstě jí pomůže překonat náročný výcvik a stát se první Ohařkou v historii. Současně tím však zaujme krále Destina, který ji postaví před takřka nemožný úkol. Má vypátrat Šprýmaře, lišáckého vůdce povstání měňavců, a přinést panovníkovi jeho srdce. Pokud neuspěje, skončí její kariéra Ohařky dřív, než vůbec začala. Tempest nehodlá obětovat roky dřiny jen tak. Hon na nejhledanějšího zločince v zemi je vynikající příležitost, jak se prosadit a zároveň vypátrat vraha své matky. Jenže tentokrát si ukousla příliš velké sousto. Lovkyně se stává lovnou zvěří…... celý text

Literatura světová Pro ženy Fantasy
Vydáno: ekniha , Mystery Press

The Hunt, 2019

lena.o.knihach
24.08.2024 4 z 5

Na tuhle knihu jsem se po nadšených recenzích velmi těšila. Obálka je nádherná, není to ani žádná bichle, což je u fantasy romance příjemná změna a navíc mě dostala už předmluva, kterou rozhodně nevynechejte.

Tempest je jediná žena, která se úspěšně přidala k Ohařům (elitní královské stráži). Celý život ji pohání touha pomstít smrt své matky. Nyní se vydává pro srdce Šprýmaře (vůdce měňavců) a má šanci při tom odhalit i vraha.

Ačkoli je to příběh neskutečně čtivý, já s ním měla jeden velký problém. Děj je neuvěřitelně předvídatelný. Úplně jsem věděla, co dalšího teď přijde a vždycky jsem se trefila. Také mi přišlo, že Tempest až příliš dlouho trvalo, než jí došlo, s kým má tu čest..

Ohaře a lišku bych určitě doporučila čtenářům, kteří si chtějí přečíst nějakou oddechovou fantasy bez žhavých scén (chemie tu mezi hlavními hrdiny ale fungovala skvěle) a na pokračování nechtějí čekat dlouho. Má vyjít už v říjnu.

Děkuji nakladatelství @mystery.press za knihu. #spoluprace

monikasbookclub
21.08.2024 5 z 5

Knížka i přesto, že námětem originální moc není, byla opravdu skvělá. Je to za mě opravdu povedený rozjezd do nové série. Hlavní hrdinku Temp jsem si zamilovala a strašně se mi líbila její povaha a vlastnosti. Spolu s Lišákem jsou opravdu skvělá dvojice, mezi kterou to přiměřeně jiskří. A jejich uštěpačné dialogy jsou opravdu skvěle! Rozhodně si je zamilujete, tak jako já. Nesmím opomenout ani vedlejší postavy, které příběh krásně dotváří. V knize nechybí ani pořádná dávka akce a celkově děj krásně plyne a odhaluje se nám nový svět. Jediné, co bych knize vytkla je to, že ten děj je až moc předvídatelný. Nicméně to na čtivosti knihy neubírá.

Takže pokud máte rádi nenáročné fantasy s opravdu příjemnými hlavními hrdiny, tato kniha bude pro vás.
Já už netrpělivě vyhlížím pokračování, které by mělo být už tento rok!

A abych nezapomněla! Co říkáte na tu obálku? Za mě je to úplná pastva pro oči.

Loriss
20.08.2024 3 z 5

Sice přečteno během dovolené za pár dní, ale i přes nespornou čtivost mě Ohař a liška docela zklamala. Začátek mě příjemně navnadil, ale bohužel ve zbytku knihy se nestalo skoro nic. Nepotřebuju, aby fantasy byla za každou cenu super akční, ale tady byla jedna slušná akce hned na začátku a pak jedna lehčí šarvátka s honičkou a ve zbytku už se jen léčilo, potácelo po lese a přesvědčovalo, kdo je na čí straně a kdo padouch nebo hrdina.
Na to že se jedná o úvod série, který má navnadit, tak žádná sláva..

Tesset
18.08.2024 4 z 5

Upřímně jsem čekala něco víc. Nechala jsem se zlákat nádhernou obálkou a srovnání s Maas nebo Thalassou ve mě vyvolalo dojem, že to tam bude jiskřit vzrušením. Byť klasifikováno jako New Adult (a radši takto než obráceně, kdy je kniha určena pro mladší a i otrlý dospělý kulí oči), nebýt několika "nevhodnějších" scén s klidem i pro mladší čtenáře - bylo to hodně pohádkové, inspirace Sněhurkou se nezapře, i když se nejedná o žádný retelling. Na jednu stranu mi to přišlo jenom jako takový úvod, který by se dal prakticky shrnout na pár stran, na druhou mi tam chyběly nějaké hlubší myšlenky a vnik do příběhu (např. změna stran Temp apod., které by vyžadovaly více času a nepřišly by jen tak z čistého nebe). Ale jo, četlo se to dobře, bavila jsem a pokračuji dalším dílem.

Petra-1
18.08.2024 4 z 5

Je to neskutečně předvídatelné, nenáročné a měla jsem pocit, že jsem něco podobného četla už asi stokrát, ale ... Bylo to čtivé a mě to vážně chytlo.

BlogKnihotání
15.08.2024 4 z 5

Kniha mě v knihkupectví zaujala hned svojí nádhernou obálkou. A teprve až potom anotací. Musím říct, že podobných fantasy, kde se z hlavní hrdinky – vycvičeného zabijáka stane sama kořist jsem četla už vícekrát. A i přesto mě příběh chytl od začátku do konce. Nemohla jsem se od něj odtrhnout a za chvíli jsem měla knihu celou přečtenou, a pak mě mrzelo, že byla tak krátká.
Jediné, co musím příběhu vytknout je jeho předvídatelnost, téměř vždy mně bylo jasné, co bude následovat, ale i tak tomu nemůžu upříst čtivost. V druhé polovině je kniha plná dialogů, které mě neskutečně bavily. A objevuje se zde i nějaké to politické pletichaření krále Destina a mnoho dalšího. Jsem zvědavá, jak se bude příběh v dalších dílech odvíjet.
Pokud tedy hledáte čtivou, oddechovou fantasy teď na letní dny, tak vám mohu knihu Liška a Ohař s klidem doporučit. Kniha má cca jen 300 stran, takže rychlá jednohubka. Jen pozor další díl by měl dle informací na webu nakladatele být až v říjnu.

broskev28
13.08.2024

Ohař a liška je fantasy s krásnou obálkou, ale s nepřekvapivou zápletkou. Padouch král Destin, milí a ohleduplní ohařští strýčkové, odporná a vpravdě dechberoucí smrtelná droga aneb cui bono? Zásadní padoušská rozhodnutí se odehrávají na chodbě, jak jinak by bylo možno je vyslechnout. Takže pro mě je to taková snadno předvídatelná, příjemně podaná a čtivá pohádka, u níž se nedoporučuje moc přemýšlet. Ale kolik takových knih známe a jsou žádané a čtené, takže proti gustu žádný dišputát, navíc rozhodně není určena mně, tedy starší generaci. Uvidíme, jak uspěje u náctiletých čtenářů v naší knihovně; jsem si jistá, že lépe než v mých očích, a tak to má být.

LadyD
10.08.2024 5 z 5

Knížku jsem začala číst s naprosto nulovým očekáváním, o to víc jsem byla překvapená. Opravdu mě to chytlo. Zajímavý příběh, prostředí celého příběhu naprostá bomba, zápletka taky super, místy sice trošku zdlouhavý děj, ale ničemu to příliš nevadilo. Bylo to zase trošku něco jiného, než jsem četla v posledních měsících a byla to příjemná změna. Co mě opravdu bavilo, tak skvělé dialogy mezi postavami. Ty jsou velmi dobře napsané.
Prostě celkově je to velmi dobrá kniha, určitě ji vřele doporučuji. A po událostech, které se odehrály v posledních kapitolách, už se nemůžu dočkat dalšího dílu. Už aby tu byl :D

JaAnička
09.08.2024 4 z 5

Nazvala bych to jednoduše. Solitní rozjezd nové série, která rozhodně neurazí. Svět je tu zajímavě poddaný, nejsou tu žádné trapné zvraty nebo překvapení (tak nějak od začátku víte, "vo co go"), hlavní i vedlejší postavy jsou dobré, chemie mezi nimi je příjemná (podotýkám, že tam není otevřená erotika, což je vlastně příjemné překvapení - zvlášť pokud je to skutečně řazeno do NA/ má to štítek erotika), je tam pár takových těch cringe hlášek jako "ještě jednou a naplácám ti" (příklad), ale nejsou moc na sílu, takže v pořádku. Obecně je tam spousta věcí neskutečně klišé (ale ne ve špatném) - pan Lišák je typický sexy bad boy, ona je klasicky na straně "zla", je tam nějaký ten klasický únos, "vystřízlivění", kdo je kladný, kdo záporný... no však to znáte.

Prostě solidní rozjezd, v němž se toho sice moc nestalo, ale příběh byl nastíněn hezky a pokud to dvojka výrazně nepokazí, je tu náběh na budoucí úspěšnou sérii.

NikyTaky
07.08.2024 5 z 5

Poslední půl rok hltám každou fantasy co vyjde a tady teda rozhodně nešlápnete vedle. Naprosto si zamilujete postavy, hlavně Lišáka! Tempest je jako každá dívka v těhle knihách krvelačná pomstichtivá a ..stojí na špatné straně barikády. Ale i to se časem změní, když ji Lišák ukáže, co její králoství dělá a z čeho je obviňuje. Tempest se tak pohybuje na hraně, kdy začíná pomáhat Lišákovi a zrazuje své králoství.
I kdyby Vás děje nebavil, tak Vás bude bavit obálka a chemie mezi těmahle dvěma. Protože Lišákovo "lásko, lásko, do čeho ses to namočila" zlomí každou. 5/5*

RobinDay
07.08.2024 5 z 5

Naprosto upřímně, knihu jsem si koupila díky obálce. Šíleně se mi líbí a i kdyby si mě kniha nakonec dějem nezískala, tu knihu bych měla slavnostně vystavenou v mé knihovně. Nicméně, dějem mě nezklamal. A velmi si mě získal hlavní hrdina, jeho charakter mě jednoduše bavil a těšil v každé pasáži. Děj byl sice předvídavý, ale ani mi to tady nevadilo. Těším se na další díl.

Jana65
04.08.2024 5 z 5

Další povedená fantasy. Trocha romantiky, děj byl zajímavý a zatím i předvídatelný. Už se ale nemohu dočkat dalšího dílu. Jsem moc zvědavá, jak se to vyvine.

KočkomilkaJana
26.07.2024 3 z 5

(SPOILER) Celkově vzato, Ohař a liška je jako dieta složená pouze z cukrové vaty - sladká, lehká, ale bez skutečné výživové hodnoty. Pokud hledáte nenáročnou romantickou fantazii s trochou akce, možná si knihu užijete. Ale pokud očekáváte hloubku, komplexní postavy nebo originální zápletku, možná byste měli hledat jinde. Já osobně budu druhý díl číst jen proto, abych zjistila, zda se Tempest konečně rozhodne mezi svými dvěma nápadníky. Nebo možná objeví třetího?

Zara22
24.07.2024 5 z 5

Obálka mě nenadchla, název už vůbec ne, ale děj knihy byl jedním slovem dokonalý. Těším se na pokračování.

Evik161
22.07.2024 5 z 5

Za mě ano. Čtivé, samá akce a jemná romantická linka. Těším se na pokračování.

ydnac
22.07.2024 5 z 5

KRÁSNÁ :-)
PŘÍJEMNÁ :-)
JEDNODUCHÁ :-)
FANTASY.

JE PRVNÍ OHAŘKOU.
PRVNÍ BOJOVNICE MEZI MUŽI.

Tempest složila zkoušku a vstoupila do řad ohařů.
Maminka jí umřela, když byla dítě a ujali se jí ohaři. Rod Madridů s modrými vlasy, stejnými jako má Tempest.
Je někdo z nich její otec? Neví, ale všechny je má ráda a stejně jako oni, chce sloužit králi.
Také však touží po pomstě za smrt maminky.
Myslí, že ji zabil měňavec...
Ještě není ve službě ani den a už dostala od krále úkol, který ještě nikdo nesplnil.
Má zabít Šprýmaře, velitele povstalců, měňavce.
Od dětství o něm slýchala strašidelné histrorky, prý má na svědomí vraždy, krádeže, drogy a prostituci.
Tempest chce vždy stát na straně nevinných, jenže možná všechno není tak, jak to vypadá.
KTERÁ STRANA JE TA SPRÁVNÁ?
Král nebo Šprýmař?
Její strýčkové nebo prostý lid?
KDO JE VLASTNĚ HRDINA A KDO PADOUCH?

Tahle kniha mě opravdu moc bavila :-).
Fantasy bez vulgarismů a sexu a také to jde :-).
TĚŠÍM SE NA DALŠÍ DÍL :-).

kirstinrau
21.07.2024 5 z 5

Toto bola taká skvelá jednohubka. Táto fantasy vás vtiahne a už nepustí. Úplne super sa to čítalo a bavilo ma to od začiatku po koniec. A tá obálka? To je jednoducho nádhera.

Ten svet je dokonalo vymyslený, aj keď nie je komplikovaný a mne sa to strašne páči. Och, a Pyre? Milujem! A verím, že si ho všetci zamilujete rovnako. Jeho humor, drzosť a občasné vrčanie mu dodávali správny šmrnc. Aj keď sa dajú určite veci predvídať, na príbehu to vôbec neuberá. Vedľajšie postavy sú skvelé a krásne dotvárajú celý príbeh. Neviem ani koho mám radšej. Tempest bola rovnako skvelá. Múdra a nebojácna hrdinka. Stále dúfam, že zistí pravdu a pridá sa na správnu stranu. Aj keď náznaky sú, bojím sa, či sa to náhodou nezvrtne. Romantická linka je síce pomalšia, ale to ich doťahovanie sa vám to plne vynahradí. Dávka sarkazmu totiž nechýba ani jednému, takže sa nudiť nebudete. Ja som sa nevedela odtrhnúť. Vrelo odporúčam.

Séria má zatiaľ šesť častí, čo som pozerala a ja sa už neviem dočkať pokračovania.

Zuza3336
21.07.2024 5 z 5

Tohle bylo perfektní, četla jsem na dovolené a nechtělo se mi vůbec k vodě.
Už aby byl další díl.

Bookish_Adria
19.07.2024 5 z 5

Četla jsem anotaci? Ne. Proč ne? Protože stačila okouzlující obálka od @adelstopka a já měla jasno. Tu musím mít.
Sice jsem neměla od příběhu žádná očekávání a nevěděla jsem co mě čeká, tak splnila vše co mám ráda. Byla to velmi příjemná změna.

Už od první stránky jsem tomu propadla a nutilo mě to číst v kuse. Tempes je dívka s krásnými modrými vlasy, kterou jako malou postihne špatný osud. Její maminka uhoří v domě a jí se nakonec ujmou ohaři. Vyrůstá tedy po boku mužů a chce se stát první ženskou ohařkou. Král je slizký a nesnesitelný v mých očích. Temper musí splnit tři zkoušky, aby byla prohlášena za ohařku. Díky zkouškám a její vytrvalosti vzbudí zájem krále, který si na ni dělá nároky. Což Ohařka moc neoceňuje. Vlastně vůbec. Dostane úkol, který musí splnit a pokud se jí to nepodaří, tak si ji vezme. Úkol není jednoduchý. Musí najít Šprýmaře, který vládne měnavcům a zabít ho. Jenže při její výpravě ji přepadnou právě oni zmiňovaní měnavci a snaží se jí zabít. Nakonec se tam objeví lišák a bojuje za to, aby si ji nechali. Odhaluje a zároveň jí ukazuje skutečnost. Ohařka teď neví na čí straně má stát a čemu věřit.

Příběh je plný akce a úžasných postav. Líbí se mi jakým směrem se příběh vyvíjí. Chemie mezi Tempes a Pyre se mi strašně líbila v tomto podání. Obyčejná a měnavec. A stejně je to k sobě táhne, i když by nemělo. Pyre je úžasný. Získá si vás svým okouzlujícím šarmem, koketováním a sarkazmem. Temper je plná ohne. Nevzdává se a bojuje za spravedlnost.
Tahle kniha přibyla na seznam mých oblíbených fantasy knih a hrdě si ji ukládám do poličky mezi moje oblíbence. Druhý díl Krev a zrada vyjde ještě letos! Takže se nemusíme bát, že bychom čekali příliš dlouho.

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce od @mysterypress za což velmi děkuji.

EsterN
15.07.2024 3 z 5

Tato kniha zcela nesplnila, má očekávání, která jsem od ní měla. I když to bylo celkem dobré čtení (přečetla jsem jí na jedno posezení!), jako by tomu něco chybělo.
I když se četla rychle, děj byl neuvěřitelně předvídatelný. Absolutně žádné zvraty nebo intriky, které by vás udržely v napětí. Některé postavy byly super, ale zrovna ty dvě hlavní podle mě dost nevýrazné. Také jsem moc nefandila tomu, jak to mezi nimi skončilo. Jednou z mých nejoblíbenějších postav je zatím vlastně král Destin - doufám, že se s ním v dalších knihách setkám častěji, protože si mi sedl nejvíce.
Nicméně v sérii budu pokračovat, na léto je to super čtení. Je docela solidní začátek fantasy série, ve které se objevují zabijáci, měňavci a politické intriky.

erotika pomsta fantasy

Frost Kay