Osm hor
Paolo Cognetti
Vrcholy byly bílé, obloha nezvykle modrá, pocit zázraku. Chodit po horách bylo pro Pietra odmala naprosto přirozené – na výšlapy ho bral otec, z něhož se v kostkované košili, manšestrácích, vlněném svetru a pohorkách stával jiný člověk. Tenhle zaprášený, sluncem sežehnutý, unavený a šťastný horal nijak nepřipomínal samotářského naštvaného chemika dusícího v sobě vztek na celý svět. Po kopcích Pietro putoval i s nejlepším kamarádem a na vrcholky se vrátil, aby tu vlastními silami postavil dům. Hory se staly jeho osudem, zůstaly navždycky v něm, i když ho někdy proud života zanesl jinam. Příběh o podmanivém kouzlu hor a síle přátelství získal předloni prestižní italskou literární cenu Premio Strega a vloni nejvýznamnější francouzské ocenění Prix Médicis étranger, jen v Itálii se ho prodalo přes 200 000 výtisků a byl přeložen do 33 jazyků; chystá se také filmová adaptace.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2018 , OneHotBookOriginální název:
Le otto montagne, 2016
Interpreti: Pavel Batěk
V knížce je to, co mám ráda: horské pláně a vrcholy, stromy, mraky... k tomu dva přátelé od dětských let, které hory a příroda spojí na celý život. Příběh o cestě z města a cestě k sobě i k druhým. Byly tam krásné okamžiky a popisy, poetické, melancholické i realistické, třeba stavba horského obydlí nebo chvíle vzájemného porozumění, rozdílný vztah k rodičům. A přesto mi čtení nezpůsobilo to úchvatné potěšení z četby, jaké jsem očekávala. Něco mi tam chybělo, ale kvůli námětu a způsobu zpracování, stejně doporučuji k přečtení. (Třeba jsem nebyla úplně soustředěná já.)
Strohost a osamělost hor, vynořující se vzpomínky a naproti tomu kouzlo čistototy a ryzosti - to vše propletené předivem silných citů k otci a ke kamarádu Brunovi. To je kniha Paola Cognettiho. Hledání určité ukotvenosti a středu. Těkání po osmi horách. Krásné čtení, které nadchne milovníky bílé zimy, introverty a hloubavce. Doporučuji.
Napsáno málo, řečeno mnoho. Jednoduchý příběh o zdolávání vrcholů a propastí hor i života vypravěče a jeho blízkých, kteří často v příběhu vystupují jako ústřední postavy a pak mizí jako léto na horách, nechává čtenáři volnost ve vnímání a přijetí trochu nesourodého vyprávění "chlapíka, co leze na hory a je rád sám". Chvíli mi trvalo, než jsem v příběhu nalezla patřičnou hloubku - každý musí dodat svou dávku osobního zdolávání hor, ať už to jsou pro jedince nedůležité vzdálené Himaláje nebo světový kopec za humny.
"... v jistých životech jsou hory, kam se není možné vrátit."
Kvalitní psaní. Ze začátku se mi to líbilo moc, mám rád hory, tak příběh lidí, kteří propadli horám si mě získal, ale příběh to je příliš jednoduchý a nic moc se tam neděje, takže cca v půlce už jsem nadšení ztratil a dokončil to spíše ze setrvačnosti, protože to nebylo zas tak dlouhé.
Úchvatné vyprávění, které není zdaleka jen o horách a lásce k nim. Je to příběh o silném přátelství, o tom, že to co prožijeme, nám nikdo nevezme, a co naopak nestihneme, už nemusíme mít šanci dohnat. Knihu doporučuji každému, kdo miluje přírodu a má v sobě kousek robinsonovské duše.
přátelství zfilmováno příroda italská literatura rodina Itálie psychologické romány hory a pohoří samota otcové a synové
2017 | Osm hor |
2018 | Divoký kluk |
2022 | Vlčí štěstí |
2019 | Nikdy nevystoupat na vrchol |
2018 | Sofia vždy chodí v čiernom |
Osm hor je knížka, která na mě silně zapůsobila. Pietro a Bruno se setkávají v horách, jejichž magie ovlivňuje životy lidí, kteří jsou zde mlčenliví a zdají se na rvní pohled nepřístupní, uzavření do sebe, ale v jejich nitru se skrývají touhy, úzkost, nezměrná láska, v neposlední řadě odhodlání a oddanost. Vztah mezi synem a otcem, přátelství, které pomůže odkrýt nikdy nevyslovená tajemství rodinných vztahů. To všechno spolu s jazykovou a stylistickou formou, která čtenáři přináší opravdový hluboký zážitek.