Rodina
Marcela Remeňová
Po vítězné bitvě Osmisvěťanů proti včelím lidem prchá Lea z poválečného chaosu na Zemi a vydává se na zdlouhavou cestu s cílem odhalit původ svých sil a najít dávné stvořitele potens. Úkol, který si stanovila, se ovšem zdá být takřka nesplnitelný. Její vlastní druh i skutečná rodina se záhy obracejí proti ní včetně znovuprobuzeného Harryho, který už dávno není tím, kým býval kdysi. Lea se rychle navrací na Osm světů a snaží se uchránit své přátele před královnou potens Morganou, jež chce za každou cenu vybojovat zpátky svůj domov a moc nad třemi rasami. Přestože Lea získává podporu včelího lidu a tajemného Jamese, zrada ve vlastních řadách a temný potens ze starých legend jí celou situaci ani trochu neusnadňují. Zvlášť když se osud Osmi světů přesouvá do rukou až příliš silného zákulisního hráče Diega, který je vždy o krok napřed a díky němuž není nikdy nic tak, jak se zdá.... celý text
I třetí díl z pera mladé české autorky se četl dobře, propracovaný fantasy svět, který se stále rozvíjí a dokáže překvapit. Za sebe můžu říct, že knihy jsou od každého dílu lepší, je vidět, že autorka se v psaní zlepšuje. Svět Ley a jejích přátel (i nepřátel) mě bavil a další díl si ráda přečtu.
Rodina je opravdu dobře vybraný název pro třetí díl Osmi světů, protože i já se s hrdiny této série už cítím být velmi spřízněná. Seznámila jsem se s Leou, Harrym, Layerovými i Larou v prvním díle „Seznámení“ a zažila a procestovala a sdílela jsem s nimi opravdu hodně času a míst nejenom v naší Galaxii. Těším se na 4.díl i když na druhou stranu mám trochu strach, jak celá Osmisvěťanská sága nakonec dopadne. Taky se obávám chvíle, když se budu se všema muset rozloučit. Klark
Třetí díl Rodina je pro mě zatím nejlepší z Osmi světů, i když Včelí lid byl taky hodně dobrý a Seznámení určitě také. Stále jsou pro mně top hrdinové Harry, James a Mr.Connor i když ten v Rodině již nebyl. Těším na díl čtvrtý a taky na filmovou verzi.
Neměla to být trilogie? Proč natahování, zatím dobře napsaného příběhu hledáním čtvrté rasy?
Dočetla jsem třetí díl Osmisvěťanské ságy „Rodina“. Bylo pro mě potěšením objevování dalších osudů hlavních hrdinů předešlých dvou knih „Seznámení“ a „Včelí lid“. Autorka zachovala svůj velmi osobitý styl vyprávění z několika úhlů pohledů a u „Rodiny“ ho dovedla ještě o kousek dál. Vše je dokonale a precizně skloubeno - celý děj a i jednotlivé zápletky do sebe krásně zapadají a bavilo mě, když autorka někdy velmi nenápadně - jenom náznakem, krátkým flashem, několika větami nebo jenom pár slovy připomněla situaci, nebo postavu z minulých dílů. Text je zase o něco propracovanější, krásně plyne a výborné jsou taky dialogy. Postavy jsou opravdové, uvěřitelné a mají svoje klady i chyby. Procházejí dějem, vyvíjí se, mění…Lea je chvílema tak milující a dívčí, že snad i zapomenu na její super schopnosti, ale pak jí dění popostrčí a ona se neohroženě postaví i proti nejsilnější potens Morganě a zachrání tím všechny kolem. Harry zůstal svůj, nafoukaný sólista, arogantní a drsný žák svého nenáviděného učitele pana Connora, ale hluboko uvnitř je v něm předci jenom kousek hodného kluka, který v té nevypjatější situaci povyskočí a zachová se správně hrdinsky, a dokonce čeká na poděkování. Ben, podivín, bolesti hlavy z něj můžou udělat měkkotu, ale neudělají. Lea ho snad trošku nečestně, ale v zájmu vyššího principu sice opustila a někdy se v něm nevyzná, ale zdá se, že ho stále miluje. Je to s těma city ke dvěma mužům prostě složité. A pak je tady výborný James, v něčem možná podobný Harrymu, pro mě vychází jak velký sympaťák i když se v minulosti zachoval jako sobec a zdrhnul z boje. A objevuje se i několik nových postav, hlavně Amanda a s ní návrat do reality současného světa. To mě na Osmi světech baví. To prolínání světů, situací - z reality někam na vzdálenou planetu a zase zpět - ale všechno je nepředvídatelné, napínavé, žádná pohádka na způsob Arabela a Rumburak. Mohla bych psát dlouho… ale ať nevyzradím víc, než je nutné. Rodinu doporučuji. Mladá autorka dokazuje, že první kniha nebyla náhodný výstřel a jsem přesvědčená, že další díl (neplánovaný) mě nezklame. Těším se, opravdu. Bára
Rodina je tak dobrá jak předešlé dva díly Osm světů. Možná i lepší. Skvělý Harry je zpátky a jeho mise - únos Elisy - je přesně to, proč ho mám ze všech hrdinů snad nejraději. Zase je donucen nebo spíš ukecán konat dobro za záchranu jiných, ale pak si to už patřičně užívá. A taky dle jeho povahy pěkně komentuje. Těším se na 4. díl. Pepa