Ostrov v Ptačí ulici
Uri Orlev (p)

Jako Robinson Crusoe na opuštěném ostrově přežívá židovský chlapec s nesmírnou odvahou a vynalézavostí v polorozbořeném domě v opuštěné čtvrti varšavského ghetta. Obyvatelé čtvrti byli odvedeni a zanechali po sobě téměř veškerý svůj majetek. Zničený dům se nachází u zdi oddělující ghetto od zbytku města. Větracím otvorem může Alex ze svého úkrytu sledovat, co se děje ve čtvrti vně ghetta. Má za úkol počkat v troskách na tatínka, který mu slíbil, že se za několik dnů vrátí. Dny se však mění v týdny a týdny v měsíce, během nichž dojde k mnoha událostem bezpočtu překvapení. Kniha čtenáře strhne svou přímočarostí a upřímností. Budou ji číst napjatě a se zatajeným dechem.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 2013 , PráhOriginální název:
Ha-i bi-rechov ha-ciporim, 1981

Úžasná kniha, ze které se i dospělí mohou mnoho odnést. Ani já jsem neměla reálnou představu, jak to za války v ghettech vypadalo.

Stejně jako druhá knížka autora je i tato kniha určena asi primárně pro děti a mládež, ale pro mě, ač dospělou, to byl neskutečný zážitek... Smutný, dojemný příběh o malém chlapci, který se během války nějakou dobu stará sám o sebe a čeká na tatínka... Doporučuji!

Pokud chcete přiblížit svým dětem neradostnou dobu druhé světové války, pak pohledem malého židovského chlapce, který se skrývá v opuštěném polorozbořeném domě v ghettu, je tou pravou knihou pro děti asi od 10-ti let.

Příběh z období 2. světové války o židovském chlapci, který přežívá v části varšavského ghetta a čeká na svého otce. Čte se samo. Doporučuji.

Jedna z nejlepších knih pro děti s touto tématikou, které jsem zatím četla. Příběh je vyprávěn opravdově, odrážejí se v něm vlastní zkušenosti autora. Zároveň je naprosto vhodný a přijatelný pro děti - smutným a krutým událostem se nevyhýbá, líčí je ale pohledem malého kluka, který si spousty věcí neuvědomuje a nedomýšlí. Kluka, který se snaží žít a přežít, i když je úplně sám. Je to dětský hrdina a to musí uznat každý, kdo si knihu přečte. Kniha popisuje události odehrávající se ve varšavském ghettu, se stejnou tématikou - ale pro dospělé - doporučuji skvělou knihu Milá č. 18 od skvělého Leona Urise.

Bezvadná kniha o životě v ghettu a přežívání Židů v bunkrech nebo skrýších a snaze vyhnout se "pracovním táborům". Ukázka toho, jak to chodilo, co byli lidé schopní udělat pro své vlastní blaho či přežití a jak celou situaci všichni ostatní kromě Židů vnímali.

Moc hezky napsaná knížka o jednom židovském chlapci, který sice zůstal několik měsíců opuštěný a sám, ale díky své odvaze, soběstačnosti a především vynalézavosti, se zachránil a přežil. Moc se mi líbilo, jak Alex nesl svůj osud statečně a jak si stále dodával odvahy svým neustálým nadhledem a pozitivním přístupem. Na to my dospěláci v běžném životě často zapomínáme a mohli by jsme se od dětí leccos naučit... A i tady se dozvíme, jak si v některých situacích děti vedly lépe než dospělí.
Příběh je sice určen hlavně dětem, ale rozhodně neprohloupíte, když se do čtení pustíte společně s nimi. Věřím, že se vám bude tento upřímný, srozumitelný a napínavý příběh líbit.

Kniha byla velmi zajímavá. Další příběh, který jsem četla o osudech židů z 2.světové války. I když myslím, že tento byl spíše smyšlený, ale určitě se něco podobného stalo:)

Velmi působivá kniha, která zachycuje chlapce Alexe v jednom z nejsmutnějších období v dějinách světa, avšak on byl silný a dokázal si poradit.

Nádherná kniha i když námět je více než smutný. Ale dějiny už nezměníme. Závěr knihy je perfektní. Přátelství Alexe a malé myšky je na knize takovým místem ve kterém prosvítá sluníčko. Válka byla to nejhorší co nás mohlo potkat. A nejen nás! Kniha vypráví o polských žídech, kteří žijí v ghettech. Alex se v knize i zamiluje. :o)) Všm doporučuju pořečíst. Opravdu nádherné (i když smutné) čtení!

Nádherná kniha o nenávisti, o samostatnosti malého chlapce a o naději. Moje maminka mi tuto knihu doporučila a já ji tímto děkuji. Chtěla jsem si přečíst knihu o 2.světové válce a myslím, že jsem si zvolila tu pravou. Naučila mne, jak se lidé chovali, jak nikomu nevěřili a jak žili Židi v ghettu. Hodně mi srdci blízká byla postava hlavního hrdiny Alexe, který nikdy nepřestal vynalézat, hledat a doufat. Tato kniha je i přátelství Alexe a malé myšky, které chlapci dodává odvahu a sílu potřebnou k překonání jeho útrap. Velice dojemný je závěr celé knihy. Vřele ji všem doporučuji.

Nádherná kniha, kterou by si mělo přečíst co nejvíc dětí. Myslím, že díky tomu pochopí, jak to během války vypadalo.
Židé druhá světová válka (1939–1945) děti zfilmováno židovská ghetta rozhlasové zpracování děti a válka holokaust, holocaust Varšavské ghetto (1940-1943) dějiny pro děti a mládežAutorovy další knížky
2014 | ![]() |
2013 | ![]() |
2017 | ![]() |
2018 | ![]() |
Moc se mi líbil autorův styl psaní, dokázal se přesně vcítit do povahy dítěte. Pro děti i starší je to určitě poučná kniha. A na to, že měl Alex dvanáct let, byl docela chytrý (žebříky), statečný (to když chodil na druhou stranu a nebál se celý půlrok v podstatě sám), a taky na to, že byla válka, měl pořád co jíst:)