Osvobození
Imogen Kealey
V šestnácti letech Nancy opustila rodnou Austrálii, aby nalezla nový domov a životní lásku v Marseille. Ovšem během nacistické okupace nedokázala stát stranou a jako čím dál slavnější a hlavně nepolapitelnější Bílá myš se stala německým silám trnem v oku. Když byla odhalena, musela uprchnout do Anglie, zatímco jejího manžela Henriho zadrželo gestapo. Nancy se však nikdy nevzdává - po tvrdém výcviku se vrací do esesáky a gestapáky zamořené Francie, aby pomohla osvobodit svůj nový domov i milovaného Henriho...... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2020 , Ikar (ČR)Originální název:
Liberation, 2020
Jedna z nejlepších knih zachycující válečné období. Námětem je odbojová činnost skutečné hrdinky Nancy, pro nepolapitelnost nazývaná Bílá myš. Čte se jedním dechem, spíše dýchat zapomínáte
Nejlepší kniha z druhé světové války, kterou jsem kdy četl. Hlavní hrdinka je bohatá panička z Marseille, ale když jejího manžela zatknou náckové, řekne si, že nemá co ztratit a naplno se zapojí do odboje. Musí se prosadit v ryze mužském prostředí a přesvědčit pány, že proti nacistům může bojovat i žena. Nancy si zamilujete hned od začátku, protože je správně oprsklá, ale přitom lidská. Při čtení jsem měl dojem, jako bych se plížil okupovanou Francií spolu s ní. A nejlepší věc na konec: Osvobození vzniklo podle skutečného příběhu Nancy Wakeové, ženy, která uškrtila nácka holýma rukama.
Mně to nebavilo. Takové ploché a plytké a černobílé. Sice to bylo akční, ale nechytlo to za srdce, takže jsem přeskakoval. Hlavní hrdinka nesympatická. Přišlo mi, že se autoři nedrželi toho, jak se asi postavy skutečně chovali, ale tak jak autoři chtěli, aby se chovali.