Otroci ze Sokora
John Flanagan
Nové dobrodružství začíná pověřením Hala a posádky jeho Volavky, aby sloužili coby námořní hlídka ve vodách spřáteleného Araluenu. Hal, Stig, Thorn a ostatní Volavky vyplouvají na moře s nečekanou novou členkou posádky na palubě. Nepřítel z minulosti se však vrací a Volavky musejí podniknout nebezpečnou cestu do Sokora, aby zachránily skupinu zajatých Araluenců před otroctvím. A přestože mohou tentokrát počítat s neocenitelnou pomocí araluenského hraničáře, není vůbec jisté, jak se jim podaří těžký úkol zvládnout.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2023 , Alicanto (Egmont ČR)Originální název:
Slaves of Socorro, 2014
Tak nějak si stále nemohou zvyknout, že už to není Hraničářův učeň a dobrodružství s Volavkami už zkrátka není to pravé ořechové. Ale návrat ke kořenům zde působil až nostalgicky, i když postava Gilana byla do určité míry zklamáním.
Tenhle díl mě z celého Bratrstva bavil asi nejvíc, ale i tak k němu mám výtku.
Gilan ... V Hraničářově učni jsem si ho moc oblíbila, ale tady kolem něho chyběla ta správná tajemná aura. Bez problémů zapadl mezi Volkavky a nikdo z něho neměl ten respekt, který hraničáři vzbuzují. Bylo to, jako by na palubu vstoupil obyčejný člověk ne někdo, kdo umí splynout se stíny a během pár vteřin dokáže poslat na onen svět několik nepřátel.
Ale i přesto mám Johna Flanagana a jeho příběhy ráda. Jsou plné laskavého humoru a je to příjemné čtení.
Zase skvěle napsáno. Joh Flanagan je dokonalý spisovatel!
Skvěle napsáno, jen ta věc mezi Lýdií, Stigem a Halem mě už začíná mírně vytáčet :P
Klasická kniha tohoto autora. Líbí se mi, že touto knihou spojil obě své série. Už se těším na další jeho knihy.
Bohužel asi nejslabší z celé série. Děj byl často zbytečně natahovaný a některé scény byly naprosto nesmyslné...Gilan byl nevýrazný a dost mě zklamal - ale vzhledem k tomu, že je to Bratrstvo a ne Hraničářův učeň, nevadí mi to tak moc. Jinak to byla ale milá kniha, četla se sama (jako všechny knihy od Flanaghana). Jsem zvědavá na další díl a doufám, že to Flanaghan zase trošku nadzvedne...
Během četby mě pár drobností zarazilo. Přišlo mi například zbytečné psát, že se Gilan s Lydií vrátili z průzkumu a hlásili, že nic nenašli a hned poté kapitolu uzavřít tím, že se ale pletli, neb je sledoval pár očí. Ale to byla asi tak největší výhrada.
Mírně mě zklamal v tomto díle poněkud nevýrazný Gilan, ovšem pokud čtenář přistoupí na dohodu, že tato série je primárně o Halovi a Volavkách, je celkem logické, že hraničář bude poněkud "upozaděn".
Občasné slovní přestřelky mezi jednotlivými postavami se mi jako vždy moc líbí.
Celé Bratrstvo je naprosto úžasné. Je to napínavé a mám z toho příběhu takový pocit smyslnosti. Jakoby se mohl stát nám všem, kdybychom se narodili na místě Volavek. Tohle se mi ještě u žádné knihy nestalo.
Těším se na pátý díl :)
První Flanaganova kniha, které nedávám 5 hvězdiček. Dokonce jsem uvažoval, že bych jí dal jenom tři hvězdičky, ale nakonec jsem přece zůstal u čtyř.
Z knihy jsem měl pocit, že některé vtipy jsou až příliš dětinské a občas je to slovně neobratné. Děj byl samozřejmě napínavý jako vždy, postavy se od předchozích dílů Bratrstva nezměnily, akorát Gilan - který se tu poprvé v sérii Brotherbandu objevuje - byl poměrně nevýrazný.
Mám nepříjemný pocit, že ale většina výtek, které jsem ke knize měl, není způsobena samotným autorem jako spíše překladatelem, který se od posledního dílu změnil a jeho práce se mi nezdá moc zdařilá. Proto také lituji toho, že jsem si knihu nepřečetl v originále, jako jsem to udělal u Královské hraničářky.
Pokud neumíte anglicky přečtěte si Otroky ze Sokory stejně. Je to dobrá kniha a navazuje na příběh předchozích tří bratrstev. Bohužel pravděpodobně hlavně kvůli překladu ztrácí něco ze své krásy a působí občas dětinsky až lehce "trapně", a tudíž se vám asi nebude líbit tolik jako předchozí díly (a to ani ty nedosahují dle mého soudu kvality Hraničářova učně).
Pokud anglicky umíte, přečtěte si, prosím, originál a napište sem, jak se vám kniha líbila!
S radostí jsem se dal do čtení a tešil se na staré známé. Z knihy je vidět, jak si autor připravuje půdu pro několik dalších příběhů.
Tato kniha mě moc bavila, moc jsem se na ni těšila, ale připadala mi taková předvídatelná. Moc se těším na další díl.
No, takže čerstvo dočítané voľné pokračovanie ságy Bratstva. Volavky v starej zostave s jedným milým prišelcom na palube, ktorý im prevetrá nervy, sa vyberú vystriedať skandijskú stráž z araluenského územia, ktorú podľa dohody uzavrel ešte Will Dohoda z HU. To, že služba nebude jednotvárna sa dalo očakávať, nakoľko im pribudne ďalší nečakaný nepriateľ z vlastných radov. Ak niekto čakal prepletenie s hraničiarskym zborom, tak nebol ďaleko od pravdy. Nakoľko sa zdal trochu rozvláčnený dej na začiatku, možno preto, lebo JF opisuje bežný život v Hallasholme a "akcia" prichádza až cca pri 120tej strane, dávam o jednu hviezdičku menej. Ale to samozrejme dej knižky hravo dobehne, záleží na názore. Tak, už len počkať na 5tu časť, nakoľko už bola avízovaná....:-)
2008 | Rozvaliny Gorlanu |
2014 | Hraničářův učeň 1-12 |
2012 | Vyděděnci |
2008 | Hořící most |
2014 | Královská hraničářka |
Vynikající díl..jen mi trvalo trochu déle než jsem ho dočetl..ani nevím proč. Konec byl super a trochu mě i dojal.