Pach krve
František Niedl
Rytíři z Vřesova série
Je nad slunce jasné, že České království nečekají klidné časy...
Romány Literatura česká Historické romány
Vydáno: 2021 , MOBA (Moravská bastei)Interpreti: Martin Zahálka
Moc se mi to líbilo! Obdivuji, že je autor ještě tak mladý a už vydal tolik bezva knih. To se jistě můžeme těšit na další. Rozhodně budu pokračovat ve čtení této volné série o Vanesse a Nicolasovi. Čtu to teda v originále, protože umím švédsky, ale věřím, že český překlad je jistě taky dobrý.
Zatím nejslabší díl z této série. Strašně dlouho se v podstatě nic neděje. V knize se odehrávají pouze přesuny z bodu A do bodu B. A to zcela bez nějaké zajímavější zápletky. Celý příběh tak zachraňuje až samotný závěr a to je trošku málo. Audiokniha je načtena slušně a načetl jí pan Martin Zahálka.
Nečekala jsem, že to bude taková jízda! Velice napínavý a spletitý příběh, vyprávějící o snad nejhorších zločinech podl Sluncem. Obchod s lidskými orgány a dobře organizovaný. Statečná Vanessa se pouští do nerovného boje s vycvičenými a bezskrupulozními darebáky, kteří mají až příliš vlivné zastánce. V Chile je utajená Kolonie Rýn, kde působí Pinochetovi pohrobci, používající stále jeho metody. Právě zde probíhají záchranné operace těch, co na to mají a život jim zachraňují nevinné oběti z ulice. Carlos, velitel celé kolonie, si omluví každý svůj skutek, dokonce snad má i dojem, že usmrcením oběti jí poskytuje jakési dobrodiní. Protože podle něj jde přece o podřadné lidi, kteří v životě nic nedokážou. Jeho adptivní syn je ještě horší, ten už ani nad ničím neuvažuje. Ivan a Nicolas, kamarádi z dětství, se setkávají po letech na dráze zločinu a ten jejich další cestu rozděluje. Poslední stránky knihy jsem dočítala se zatajený dechem. Konec neprozradím. Bezvadné čtení, doporučuji!
Že začátku jsem měla problém zapamatovat si všechny postavy a jména.. V knize se hodně skákalo mezi postavami, které rozjížděli svůj vlastní příběh, ale po začtení jsem se docela rychle zorientovala a bylo to velmi čtivé. Příběh byl velmi dobrý a kolikrát se s postavami autor vůbec nemazlil. Už se chystám na druhý díl.
Pomalejší rozjezd, ale potom paráda. Po čase se vrhnu na další díl, ještě mi nějaký zbývá.
(SPOILER) Ako keby autorovi dochádzala kreativita a trochu sa nechal inšpirovať B-čkovými akčnými filmami z deväťdesiatich... podlá zrada a potom hektolitre krvi až dôjde k spravodlivému trestu, ako nie že by som si to neužíval , ale prišlo mi to nepatričné k tej neo-romantickej predstave rytiera.
(SPOILER) Wolfram i s ženou Eleonor a dcerou osidluje hrad Ojvín na severní hranici Čech vprostřed nepřátelského území podporovatelů Jindřicha z Lipé. Zrazen původním purkrabím Tobiášem z Větrova, který unese dceru Wolfram se mstí a mstí a mstí. Tobiáš pod Klinštejnem skoční opravdu nepěkně.
Zase super díl, moc mě bavil vývoj Wolframa. Konečně nebyl pouze dokonalý. Hned jdu do dalšího dílu. Tato série je skvělá!
Už mě to asi přestalo dočista bavit. Tentokrát se nějaký děj zase objevil až ke konci s únosem. Ale jinak bojůvky, boje, ale nějak bez děje. Končím s touto sérií.
Další skvěle napsaná kniha, která se čte jedním dechem. Baví všechny, i ty, kteří nejsou příznivci temné historie. Doporučuji
Teď už to autor rozjel ve velkém stylu, oba dva Supermani v rytířském hávu řádí ve jménu krále, císaře i ve svém od Bavorska až po Lužici a kromě majetku, o který prý moc nestojí, nabývají moc, uznání a větší vliv. Autor se také činí: kromě mocenských pletich, rozvíjejících se příbuzenských vztahů v okolí hlavních hrdinů, jsem se nadál v ději i loupeže koní jako na Divokém Západě o mnoho století později či únosů dítěte!
Stoprocentně souhlasím s pochvalnými komentáři pode mnou. Jen dodám, že mě obzvláště baví vzájemné špičkování mezi Benešem a Rožmberkem - to se cizeluje s každým pokračováním.
Výborné a napínavé pokračování série Rytíři z Vřesova mě ani trochu nezklamalo. Čtivě psaná sága neztrácí na obrátkách, děj se zajímavě a často i nečekaně vyvíjí. V tomto díle jsem byla úplně na nervy, jak to všechno okolo hlavních hrdinů Wolframa Katzingera a Beneše z Vřesova dopadne. Některé scény byly opravdu drsné a odplata nemilosrdná, což nebylo ve středověku nic mimořádného. Škoda jen, že za zákeřné zrady a chyby svých pánů často zaplatili životy i nevinní lidé a zvířata.
Velmi zdařilý příběh série. Osobní život hlavních postav se posunul dál a je mu věnováno dost prostoru. Královna vystrčila drápky a bitvami zmítané království dále chudne. Poddaní aby se přesunuli někam do hlubokých hvozdů, pokud se mají dožít rána. A k tomu neúroda a hladomor. Jak se takto v nejistotě dalo žít ? Jak přežít?
Závěrečné tažení Wolframa za odplatou je mrazivě autentické. Chvilka oddechu v tomto krví nasáklém příběhu přišla snad jen díky Benešově svatbě. Ani opakování děje mi tentokráte nevadilo.
14. století rytíři Rožmberkové Jan Lucemburský, král český historické romány
2006 | Čtvrtý králův pes |
2012 | Platnéř |
2012 | Útěk do pekel |
2013 | Čas vlků |
2016 | Rytíři z Vřesova |
Této knize se nedá nic vytknout naprostá paráda.