Pach krve
František Niedl
Rytíři z Vřesova série
Je nad slunce jasné, že České království nečekají klidné časy...
Romány Literatura česká Historické romány
Vydáno: 2021 , MOBA (Moravská bastei)Interpreti: Martin Zahálka
Proč jsou vaše knihy tak rychle přečtené, pane Niedle, je to strhujícím příběhem nebo malým počtem stran? V tomto příběhu jsem v krásném dávnověkém prostředí naší vlasti, krásně vybarvená krajina, krásné postavy, nádherný děj, který měl spád, byl plný překvapení a napětí!!! Bože, jak já miluji tyto řádky!!! Chci tohle jako nekonečný příběh Beneše a Wolframa!!! Prosím, pane Niedle, pokračujte dál...……….
Tento díl mě přišel takovej temnější a brutálnější než předchozí díly. Myslím že autorova oblíbená historická postava je Vlad Tepes, neboli Vlad Napichovač, a nebo také Vlad Dracula, neboť stejně jako Hynek Tas z Boru i Wolfram použil proti svým nepřátelům oblíbenou Vladovu zábavu, popravu naražením na kůl.
Jinak mi nepříjde že by to měl být poslední díl jak naznačují předchozí komentáře.
Kniha opet super jen na mne pusobil pribeh tak nejak temne, suroveji ani stastne udalosti to moc nedokazali prosvetlit. Byla vic zamerena na pribeh postav nez historicke udalosti a na Jana Lucemburskeho. Nemyslim ze by musela byt serie touto knihou zakoncena, jeste tam je co se historie tyce prostoru opravdu hodne kam by se dal pribeh tlacit dal.
Můj oblíbený spisovatel zřejmě uzavřel ságu z dob kralování Jana Lucemburského. Ano bylo to krásné putování krajem Českým, v dobách ranného středověku, kdy čest a sláva, byly věci vzácné, stejně jako jsou dnes, ale autor nám to trošku zidealizoval a ukázal nám naše hrdiny, kteří jsou naprostým popisem cti a rytířkosti, protože to byla ta hlavní výsada rytířů.
Ano pomáhat slabým, ale to by byla přece naprostá idylka, a to nám autor rozhodně nechtěl naservírovat.
Chtěl nám ukázat jak Ti mocní tahali za nitky, aby si ukrojili ještě větší kus koláče, který stejně nebyli schopni pozřít.
Ale na druhou stranu tady byli Ti sprvní, Ti kteří měli smysl pro čest a povinnost, a navíc jim to i myslelo, což asi nebyla úplně běžná věc v dobách, kdy číst asi uměl málokdo. Ano byli víc než dobří, ale i to patří do podobného žánru.
Příběh utíká do cíle tak, že si ani neuvědomíte, že je konec. budou my Ti rytíři chybět, ale ...
Kniha byla opět skvělá až je mi líto,že příběhy Beneše a Wolframa končí.Možná,že se někomu bude zdát počínání Wolframa nečekaně kruté,ale když ublíží někdo jeho nejbližším tak se mstí.
Dobré pokračování rozjeté série. Jen musím odebrat jednu hvězdičku za poslední čtvrtinu knihy. Takhle neporazitelní a nezranitelní superhrdinové přece patří do jiného žánru, ne?
14. století rytíři Rožmberkové Jan Lucemburský, král český historické romány
2006 | Čtvrtý králův pes |