Padesát odstínů šedi
E. L. James (p)
Padesát odstínů / Fifty Shades série
1. díl >
Erotický román o temných touhách v každém z nás... Když se dvaadvacetiletá studentka literatury Anastasia vydává na pohovor s mladým podnikatelem Christianem Greyem, netuší, že potká muže, který jí změní život i hodnoty. Christian je pohledný, chytrý a ... tajemný. Naivní a nevinná Anastasia si začíná uvědomovat, že přes jeho skrývaná tajemství jím začíná být úplně posedlá. Ale ani Christian není vůči její kráse, šarmu a charakteru imunní a připouští, že on po ní také touží - ovšem za vlastních, specifických podmínek...... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2012 , XYZ (ČR)Originální název:
Fifty Shades of Grey, 2011
Ač jsem měla obavu, abych knížku s tolika stránkami přečetla do měsíce, neboť další čtenář čeká na její přečtení, zvládla jsem ji za týden. Je čtivá, mailová kominikace se čte rychle. Nepřipojím se k negativním názorům, spíš naopak. Téma je to zajímavé, vymyká se normálu, i když si myslím, že úplně tak reálné to asi být nemůže. Ale další díl si přečtu.
A mě se ta kniha líbila. Oddalovala jsem ji, co se dalo. Nesnáším reklamní trháky, ze kterých se pak většinou vyklube brak. Po čtení nudné knihy jako Děti paranoie a klasice od Brontheyové, mi tato kniha přišla vhod. Oddychovka přesně na léto. Nemám důvod nadávat na četnost sexuálních scén, je to přece erotický román, naopak, byla bych naštvaná kdyby tam byli dvě rychlovky a tradá. Pár věcí mi přišlo nedořešených, často se opakující slova a fráze, každopádně musím autorku pochválit, za skvěle propracované popisování celýc scén. Nebyla chvíle, kde bych se ztrácela. Dokázala jsem si živě představit, jak se zrovna tváří, nebo co dělají. Není to úplně špice, ale dokážu si představit, že za pár let, si dám opakování. Co potřebuji ke čtení je to, aby mě příběh vtáhl do děje a už nepustil a to se mi stalo. Takže spokojenost. S hlavníma postavama, taky nemám problém.
Tohle není žánr který bych obvykle četla, ale když je ta kniha tolik opěvovaná tak jsem si ji přečetla ze zvědavosti a dobrý, příběh mi silně připomínal jinou romantiku kterou jsem četla ze zvědavosti a to Bellu a Edwarda. Až uběhne nějaký čas, možná si přečtu i druhý díl.
Přehypovaná, pomatená koprofantazie určená osmiletým dětem čichajícím toluen. Intelektuálně deprivovaná autorka si plní své mokré sny z dětsví o analáních dobrodružstvích a sado-maso technikách inspirovaná zřejmě Čarodějem ze země Oz.
Kniha ubíhá stejně jako fronta v hypermarketu při slevě na olej a po 610 stranách utrpení si člověk uvědomí, že má co dělat s nefalšovanou polodementní literární sračkou.
Velká hovadina. Christian Anu neuvěřitelně ponižuje a ona ho chce uspokojit, tak jí to nevadí - to mi na té knize vadí nejvíc. Nejzajímavější byla ta poslední kapitola.
Knihu jsem koupila po přečtení mnoha doporučujících komentářů. Nemohu napsat, že by byla špatná. Naopak, na dovolenou ideální čtení. Je pravda, že některé zdlouhavější pasáže jsem musela přeskakovat, ale knihu v žádném případě nezatracuji. Chápu, že si své čtenáře najde. A jak jsem psala již nahoře, jako odpočinková četba parádní.
Body dávám za to, že je kniha velmi čtivá a to navzdory tomu, že je příliš zdlouhavá. Některé pasáže mi přijdou zbytečně "natažené" - myslím, že jí to spíše ubírá než přidává. Zase na druhou stranu je to nenáročné čtení vhodné pro odreagování, rozhodně se u toho nemusí moc přemýšlet;) a vlastně jsem od této knihy ani nic jiného neočekávala, takže vlastně mé očekávání splnila :D
Jsou dva druhy lidí - bud knihu milují nebo nenávidí. Já jí řadím do svých oblíbených a klidně bych jí doporučila. :-)
Velké zklamání, nedočetla jsem, únavné, bez nějakého pořádného děje, nejhorší kniha, jakou jsem kdy vzala do ruky, ztráta času a bohužel musím dát to nejhorší hodnocení.
No k této knize jsem přistupovala velice zvědavě. Čekala jsem, že když je to takový bestseller tak, že to bude mít hustej příběh. Bohužel jsem se moc zklamala. Příběh jsem tam sice objevila, ale strašně moooooc zastrčen v pozadí. K této knize se hodí jednou a dost.
Chápu, proč je kniha tak populární a čte si ji každá dívčina, která je obvykle ochotná číst maximálně Cosmopolitan: kniha má jednoduchý až plytký děj, slovní zásoba autorky je taky velmi omezená (tzn. žádné složité slovíčka k zamyšlení) a hlavním hrdinou je supersexy introvertní chlap. Tedy až po né tak sexy introvertní holce, která zrovna dodělala výšku. Krom toho, že v českém překladu je tolik chyb, až jsem si říkala, že může korektora momentálně zřejmě dělat kde kdo, musím říct, že se knížka prostě přečíst dala a já ji přelouskala za asi tři dny s přestávkama. Děj samotný už se mi i celkem líbil, což o to, ale pro příště by si v čechách neměli hrát na amíky, kterým je jedno, pokud nějaké slovíčko zopakujete v 10 větách za sebou, ale číst si jen o tom, jak úžasně Gray vypadá v těch flanelových kalhotech, nebo jak zavrněl a to všechno jen v malinkých obměnách alespoň 5x, to je dost i na můj žaludek.
Bohužel, nedočetla jsem. Neustále jsem čekala na děj a akorát se víc a víc styděla... Snad to bylo tím českým překladem..
Co jen k této knize říct?!
.. proč jsem ji vlastně četla? - Všude slyšíte spoustu pozitivních i negativních názorů na Padesát odstínů a rádi byste si udělali vlastní názor. Jedni ji chválí, druzí zatracují, je to jedna z nejprodávanějších knížek poslední doby,...
.. Pozitiva: Začnu kladně - kniha se čte dobře a rychle, během chvilky je přečtená. Jazyk není nijak složitý. Kniha vás také vtáhne do děje. Takže jsem si u této četby dobře odpočinula.
.. A teď ta druhá strana. Mám pocit, že jsem znovu přečetla Stmívání. Tentokrát ochuzené o nesmrtelného upíra a obohacené o erotické scény. Ach bože. To už se nedokážeme odprostit od Edwarda a Belly?! .. Ana je na svůj věk hrozně naivní, Christian je nepřekonatelně krásný a bohatý. Věřím, že do krásného chlapa by se mohla zbláznit každá slečna, ale co je moc.. Chování Any mi přišlo přehnané, naivní, hloupé, ta holka skoro neměla hranice!
...Navíc mi vadilo několikanásobné vysvětlování, proč "Padesát odstínů šedi", mohla jsem si na název udělat vlastní názor..
.. Každopádně si přečtu i ten další a další díl. Ono to člověka (i přes veškeré zápory) chytne :)
Knihu jsem si přečetla jen proto, že jsem na slyšela a četla velmi rozdílné názory. Můj názor je, že nechápu jak to může mít takoví uspěch. Velmi jednoduše napsané předem víte co se stane. Téma je zajímavé, ale rozhodně zde autorka zapojila hodně své fantazie. Přečetla jsem si i druhý díl, protože jsem byla zvědavá co tam autorka ještě vymyslí a jsem zvědavá na poslední díl. Nejvíce se mi na knize asi líbil konec kdy Anastazii konečně došlo co je vlastně Christian zač a s křikem od něj utekla ne proto, že od něj utekla, ale protože konečně se zachovala jako rozumný člověk, který vidí realitu jaká je a nedívá se přitom přes růžové brýle. Jsem zvědavá jestli autorka napíše i jiné knihy, ale tohle si rozhodně můj hlas nezískalo.
Přiznám se: miluji červenou knihovnu, jakéhokoliv druhu, dokonce mám ráda i ty strašně kýčovité romantické knížky v knihkupectví, takže nějaký ten základ a trpělivost při čtení těch knížek mám:) Na čtení té knížky jsem čekala dlouho, než se přeloží a potom až se přeloží i druhý díl, ať to mám hezky při sobe. Čekala jsem rok a pustila jsem se do prvního dílo. (Spoilery) Do první scény vanilkového sexu se mi knížka zdála opravdu čtivá a příjemná, sexuálně nabitá a byla jsem příjemně překvapena, že to není tak strašné, jak se psalo všude v diskuzích. Potom jsem pokračovala a tady přišel kámen úrazu, mé výtky k téhle knize: vadí mi "ich" forma, mám radči "er" formu a u téhle knížky mi některé věci vyloženě vadily, nepočítám-li pravidelně se opakující "skákání" vnitřní bohyně, která mi začala lézt krkem; překlad se ani nedá srovnávat s originálem, když jsem četla negativní reakce na český překlad, brala jsem to s nadsázkou, protože né každý se všem zavděčí, ale souhlasím s ostatními, ten překlad je prostě opravdu slabý oproti originálu a některé výrazy v češtině jsou zkrátka trágédie; K téhle knížce se píše o sexuálních praktikách zakládající se na dominanci a submisivitě, ve skutečnosti pro mě byla tahle knížka i po téhle stránce zklamáním, jasně, né každý si na tohle potpí, ale u jiných knížek mě více zaujme i jen první polibek více, než jejich sexuální hrátky, které mě postupem času už vyloženě nudily, a můžu říct o zkušenosti kamarádky, která je opravdu už jenom přeskakovala, takže nebudu asi jedná, u které se dostavilo v tomto ohledu zklamání; co se týče samotného Greye, ano, je to hezký pohledný chlapík s temnou minulostí a "hernou", jak se patří, ale po týdnu známosti (čti sexu a pronásledování, následně přemlouvání), aby ji představil rodině? Nevím, možná mám raději více bad boy kluky, ale vzhledem k jeho dominantní stránce, bych tuhle jeho část schovala na později. V tomhle směru je to pro mě prostě opravdu moc naivní anebo jsem prostě příliš očekávala a následně se zklamala. Co ale musím vyzdvihnout je, že je skvěle čtivá a pro pobavení nebo zkrácení chvilek vhodná. Co se týče mě, váhám, jestli přečíst ty další díly, momentálně je odložím a vrátím se k nim později. Ačkoliv, u světového bestselleru bych očekávala daleko více, než jsem se dočkala.
Ač mnozí by tuto knihu nejradši hodili do kamen a autorce přísně zakázali psát, já se přikláním ke kladným kritikům. Samozřejmě že jde o pohádku, ale ve svém volném čase se chci aspoň do té pohádky dostat v podobě četby a nemusím i v knize číst o krutostech světa, těch je dost v reálném životě. Takže pro všechny kteří se chtějí na chvíli zasnít, odpočinout si od super mega inteligentních knižních vydáních a přiučit se něco v sexuálním životě, doporučuji :)
Byla jsem opravdu hodně zvědavá na tuto knihu, kterou jedni vynášejí do nebes a druzí zatracují jako bezvýznamný brak. Pro jistotu jsem neočekávala kdo ví jaký zázrak, i přesto jsem celkem zklamaná.
Kniha má dost stran, což by mi vůbec nevadilo, pokud by mě zaujala svým obsahem. To se ale vážně nestalo. Každý dívčí román (a že jsem jich přečetla dost) má rozvinutější děj než tohle povídání o dvou lidech, jejichž každé setkání skončí sexem, který je samozřejmě až nemožně božský, i přesto, že jeden z nich s ním má nulové zkušenosti. Vlastně jsem celou dobu čekala, kdy se stane nějaký zvrat, něco, co mě opravdu vtáhne do děje. Místo toho jsem se čím dál více nudila a nakonec jsem knihu dočetla jen s přemáháním.
S hlavní hrdinkou, která se permanentně červená a kouše si spodní ret, jsem se dokázala ztotožnit snad jen v úplném závěru. Do té doby jsem dost pochybovala, zda v sobě má aspoň trochu sebeúcty a pudu sebezáchovy, když se pouští do "vztahu" s megapohledným, megabohatým a megazáhadným Christianem Greyem.
Tolik opěvované erotické scény, které mi na dnešní dobu nepřišly nijak převratné, šokující a vlastně ani vzrušující, jsem postupem času přeskakovala.
Do dalších dvou dílů se v nejbližší době rozhodně pouštět nehodlám, pokud kdy vůbec. Myslím, že vycházejí o dost lepší knihy, a nemluví se o nich zdaleka tolik, jako o Padesáti odstínech šedi. Já si tedy světový bestseller rozhodně představuji jinak.
knihu som prečítala za tri dni....lebo som bola zvedavá....je ladená eroticky....taká oddychovka, bez nejakého poučenia....určená pre mladé dievčatá, čo by som ja ani neodporúčala, aby si zbytočne nerobili nejaké ilúzie o chlapovi....bohatý, úspešný, pekný a pozorný???? no darmo sa klamať.....
sex sexuální úchylky peníze pro ženy zfilmováno milostné romány erotika sexuální násilí bohatství sexualita manipulace (psychologie) BDSM orální sex sexuální fantazie sexuální deviace penis sexuální vztahy
2012 | Padesát odstínů šedi |
2013 | Padesát odstínů temnoty |
2013 | Padesát odstínů svobody |
2016 | Grey |
2019 | Mister |
Oddychová kniha, to ano. Jinak bych řekla že je spíše pro "společnost" myšleno ve smyslu - pro to stádo lidí. Dalo se očekávat, že tohle téma v dnešní době zaujme ono "stádo". Jinak pro mě "milá" kniha u které jsem nemusela přemýšlet a odpočinula jsem si od všech těch zajímavějších a náročnějších knih. :)