Padesát odstínů šedi
E. L. James (p)
Padesát odstínů / Fifty Shades série
1. díl >
Erotický román o temných touhách v každém z nás... Když se dvaadvacetiletá studentka literatury Anastasia vydává na pohovor s mladým podnikatelem Christianem Greyem, netuší, že potká muže, který jí změní život i hodnoty. Christian je pohledný, chytrý a ... tajemný. Naivní a nevinná Anastasia si začíná uvědomovat, že přes jeho skrývaná tajemství jím začíná být úplně posedlá. Ale ani Christian není vůči její kráse, šarmu a charakteru imunní a připouští, že on po ní také touží - ovšem za vlastních, specifických podmínek...... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2012 , XYZ (ČR)Originální název:
Fifty Shades of Grey, 2011
Vždycky kroutím hlavou, že v době, kdy klasická vaginální soulož je braná téměř jako úchylka, se nejdou čtenářky, které vidí za odmítáním pana Šedy puritánství. Když jsou narážky na anální či orální sex, či jiné praktiky málem i ve Večerníčku a určitě v South Parku na který se dívají děti ze ZŚ se svými rodiči, tak špatně napsaný pseudo BDSM opravdu nemá šanci šokovat téměř nikoho.
Na to kolik měla tato kniha záporných recenzí byla velice dobře spádově psaná, čtivá. Klidně si přečtu i další dva díly. ;-)
Podlehla jsem mediálnímu nátlaku a tuhle knihu si vypůjčila. Po delším rozmýšlení dávám dvě hvězdičky a důvodů je hned několik. Tohle se opravdu nedá brát jinak, než jako oddechové čtení a nedovedu pochopit, jak to v někom může vyvolávat senzaci - při jazykových schopnostech autorky a tak úsměvném překladu. Možná jsem jen náročný a zhýčkaný čtenář a má to pro mne příliš "nulovou" zápletku. Čte se to jedním dechem, to uznávám, čas od času se tam objeví i povedený vtip, myšlenka či hláška. A teď k věci.
Naivní hlavní hrdinka Anastasia bez špetky sebeúcty je zamilovaná již na straně 13 do arogantního, nechutně bohatého a překrásného, supermoderního pana Greye - přidáme k tomu nové Audi, notebook, mobil, lety vrtulníkem, spoustu nového, skvěle padnoucího oblečení a nějaký ten stále opakující se sex a ouha! Recenze je na světě...
Našlo se zde ovšem mnohem víc věcí, co mě absolutně iritovaly, ať už to byly kalhoty visící "tím způsobem", nekonečné prohrabování vlasů a kousání spodních rtů, slovní spojení "udělej se pro mě bejby", neustálé Anino červenání a slova jako "božínku", "panečku" nebo "do háje zelenýho" (trošku kontrastující s tím, že "tvrdě šukaj").
Co se týče sexuálních scén - rozhodně si nemyslím, že tohle je kniha o BDSM... Sice pan Grey vlastní mučírnu s různými nástroji a pomůckami, ale vyjma jednoho výprasku tam nic takhle zaměřeného nebylo - až na tu jejich slavnou smlouvu o které se stejně pouze mluví.
A to, jak Ana neustále "vrcholí", ať už ji pan Dokonalý plácne třikrát po zadku nebo se jí jinak dotkne - šťastná to žena.
Jinak absolutně nereálná kniha - možná je na pováženou, zařadit ji mezi fantasy.
Toť můj skromný názor.
Od knihy jsem nic neočekávala, četla jsem ji spíše kvůli zvědavosti a velkému mediálnímu zájmu, který způsobila. Kniha mě nepřekvapila ani nijak neurazila. Řekla bych, že je to velmi odpočinkové čtení, u kterého se dá relaxovat.
Řekla jsem si, že dokud knihu nepřečtu, nemám právo hanit. Knihu jsem si půjčila, přečetla za dva dny, a i když se o jakékoli úrovni nedá mluvit, celkem jsem se u ní odreagovala. Prostě jednoduchá kniha, u které nemusíte vůbec přemýšlet. Podle mě je to tak na stejné úrovni jako většina dívčích románů, tzn. blíží se k nule.
Tolik jsem se těšila, ale naprostá ztráta času a peněz! A to jsem doteď si myslela, že čtu hlavně braky, ale tohle se nedá srovnat, zlaté Harlequinky! O svém znechucení bych mohla také napsat celou knihu, ale vše již bylo řečeno, takže jen ve zkratce. Hloupá hlavní hrdinka, hloupé opakování slovních spojení (už nikdy nechci slyšet "nekousej si ten ret!"), hloupé podání sub/dom vztahu, hloupé jednání postav (Grey je přece tak hroozně moc dom a zná jen š*kání, ale jejda přišla maminka, pojď se s ní rychle seznámit, už se přece známe asi dva dny....uuf), hloupé "ty bláho" na každé stránce a vrcholem v údajně erotickém románu byly neuvěřitelně NUDNÉ erotické scény. A čtivé mi to nepřišlo ani trochu, knihu jsem neustále odkládala a dočetla jsem ji jen s velkým přemáháním. Hodnotím kladně jen obálku a začátek knihy, podle kterého jsem si najivně myslela, že se bude jednat o nějakou slaďárnu a ne o takový nesmysl. Opravdu aspirant na nejhorší knihu mého života.
Knížka mě okamžitě chytila. Hodně se mi líbí styl psaní a vždycky jsem se těšila až se znovu dostanu ke čtení. Občas jsem se od srdce zasmála :) Chvíli temná, tajemná, ale skvělá kniha, děkuji za ni :)
Mimochodem, kdybyste někdo měl zájem o recenzi na youtube.com, tak táto je fakt povedená: https://www.youtube.com/watch?v=q5rpAgQCALE&feature=c4-overview&playnext=1&list=TLIjNGfGCsfIc
Kniha mě překvapila..příjemně. Četla jsem ji jedním dechem. Je chvílemi vtipná, tajemná a erotické scény nejsou příliš přehnané, právě naopak. Hodnotím velmi kladně.
Nečíst, ztráta času. Kniha není napsaná nějak hezkým jazykem, dialogy se mi zdají dosti nepřirozené a děj je založený jen na neustále opakujícím se pohlavním aktu. Nezajímavé.
Z knihy jsem byla celkem zklamaná. Očekávala jsem mnohem více, ale v tomto díle jsme se spíše seznamovali s postavami. Ale nemohu říci, že by kniha nebyla čtivá.
To se takhle jednou potkala mladá, hloupá, naivní, nadržená studentka bez kapky sebeúcty s arogantním podnikatelem, jehož zvrhlé choutky prostě musí, ale musí být výsledkem jeho traumat z dětství a on se za ně stydí a omlouvá neboco, protože záliba v bdsm dle autorky normální asi není...Nečekala bych, že narazím na ženskou postavu, která mi bude ještě nesympatičtější než ta kráva z Twilight, leč stalo se. A ty sexuální scény jako porno pro ženy? Nudné a opakující se, navíc z pohledu bdsm naprosto chybný přístup - tady mi něco podepiš ty jedna panno, co nemá zkušenosti a netuší, do čeho jde, a teď počkej, co s tebou udělám, žádná domluva předem nebude.
Ani bych nedokázala vyjmenovat, co vše je na téhle knize špatně. Zlaté dívčí románky nebo večery pod lampou.
Zajímavá, čtivá, chvílemi vtipná, chvílemi tajemná a temná, skvěle napsaná kniha. I pro chlapa .) Srovnání s Crossfirem se nabízí...Kdyby se tyto dvě knihy spojily dal bych 100 %. Takhle je to u obou na 95 %
Knížka obsahovala ze začátku prvky podobné knihy Stmívání. I přes to vše se mi moc líbila. Četla jsem a četla a najednou se objevil konec, smutný konec. Jsem zvědavá jaký děj bude mít druhý díl.
Tak dala jsem to ze zvědavosti a jako oddychovku. Skoro dokonalý pan Grey, který si neustále "prohrabuje vlasy". A pak Anastasia, která si zase ustavičně "kouše spodní ret". To bylo snad na každé třetí stránce. Sorry za little spoiler.
Padesát odstínů buhví čeho všeho plní svůj účel jako brak, který si člověk přečte, když nechce
přemýšlet . Nějaký hlubší smysl tato zpropagovaná , komerční kravina postrádá.
Kniha mě dost zklamala. Jednotlivé pasáže se neustále opakovaly a to co jsem od knihy očekávala, jsem v ní nenašla. K dalšímu dílu nemám chuť, i když recenze slibují "lepší zážitek"...
sex sexuální úchylky peníze pro ženy zfilmováno milostné romány erotika sexuální násilí bohatství sexualita manipulace (psychologie) BDSM orální sex sexuální fantazie sexuální deviace penis sexuální vztahy
2012 | Padesát odstínů šedi |
2013 | Padesát odstínů temnoty |
2013 | Padesát odstínů svobody |
2016 | Grey |
2019 | Mister |
Od knihy jsem nečekala nic víc, než oddychové čtení a musím říct, že v tomhle ohledu mě vlastně nezklamala. Nicméně příště, až si budu chtít "oddychnout", sáhnu raději po něčem od Lenky Lanczové... O té si totiž aspoň myslím, že v rámci tohoto žánru tvoří kvalitu a píše o reálných věcech, lidech a situacích.
Padesát odstínů šedi jsem měla chuť odložit už po prvních stech stranách a neudělala jsem to jen proto, že nerada nechávám knihy nedočtené. Samotná postava Christiana Greye je trapný výmysl - 27-letý boháč, navíc krásný a ke všemu galantní? A zamiluje se do někoho, kdo ještě donedávna nevěděl ani o možnosti holit si nohy? Další autorčina šlápnutí vedle asi nemá cenu komentovat.
Relativně pozitivní hodnocení dávám za čtivost, i když, přiznejme si, že čtivý je každý jednodušší článek v jakémkoli časopise pro ženy.