Päťdesiat odtieňov sivej
E. L. James (p)
Padesát odstínů / Fifty Shades série
1. díl >
Strhujúci erotický román o temných túžbach v každom z nás... Keď sa dvadsaťdvaročná študentka literatúry Anastasia vydáva na pohovor s mladým podnikateľom Christianom Greyom, netuší, že stretne muža, ktorý jej zmení život a hodnoty. Christian je pekný, chytrý, a... tajomný. Naivná a nevinná Anastasia si začína uvedomovať, že aj napriek jeho skrývanému tajomstvu, začína byť nim úplne posadnutá. Ale ani Christian nie je voči jej kráse, šarmu a charakteru imúnny a pripúšťa že on po nej tiež túži – avšak za vlastných, špecifických podmienok...... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2012 , XYZ (ČR)Originální název:
Fifty Shades of Grey, 2011
Řada vážených čtenářů označuje toto dílo za odpad. S tím nemůžu souhlasit! Četla to moje žena, které knihu přinesl Ježíšek. Předčítala mi z ní různé zajímavé momenty, takže jsem to vlastně poslouchal jako audio knihu. Setkání s knihou obsahovalo i praktické ukázky, ale detaily si, když dovolíte, nechám pro sebe! Padesát odstínů u mě dobrý!
Velice jednoduché a prostoduché, opakující se fráze, asi jsem zmlsaná Markýzem De Sadem a Johnem Clelandem ,Ch. Bukowski, Abbé Appliqué, de Brioni, Alici Clayton. Okolo této knihy a jejích dalších dílů se udělalo mnoho povyků pro nic .. nemůžu si pomoc . Dalšími díly určitě pokračovat nebudu !!!
Na to jak jsou z toho skoro všichni odvaření...nic moc. Kniha v celku nebyla špatná ale většinou celkem nuda.
Ale tak to by šlo...
Po filmovém zpracování jsem moc nevěděla, co od knihy očekávat a zda být natěšená nebo ne. Film se mi líbil a kniha byla ve výsledku taky fajn.
I přesto, že je to poměrně bichle, tak se četla hezky a svižně.
I já podlehla reklamní masáži a celou trilogii přečetla. A musím říct wow! Nečekala jsem žádné hlubokomyslné dílo a předpokládám, že asi nikdo, kdo si koupí knížku na toto téma. Ani Vám po jejím přečtení neklesne IQ o 50 bodů :-) Dle mého, splnila přesně to, k čemu byla určena. K pobavení, oddychu, zasnění, inspiraci,... Najivní erotická pohádka. Rozhodně to není knížka do autobusu (tam by mě asi taky nudila) ale do postele!
Tuhle sérii nemůžou číst tvrdí chlapi, ani holky bez fantazie. Tohle je pro romantické duše, které vidí příběh jako celek, a né jako porno a BDSM, i když to k příběhu patří. A prosím všechny trochu inteligentní lidi, kterým se to nelíbí, nečtěte další díly jen pro to, aby jste dávali jen špatný komentář.
Příběh byl plný klišé a nesmyslů.
Kniha mě nenadchla a ani moc nezaujala. Četla jsem v autobusu, když jsem jela domů a nudila se... Přelouskala jsem ještě druhý díl, ale třetí jsem už nedala.
Tuto sérii jsem četla cca ve 14cti a byl to můj první erotický román.. a pravděpodobně právě proto je to taková moje nostalgická záležitost :D Je to šílené klišé, ale je to žhavé a ideální na oddech.. mrzí mě, že o tom tolik lidí říká, jaká je to s*ačka, nicméně já plně chápu, proč se takovéto nenáročné literatury prodávají miliony výtisků. Lidé jsou unavení z každodenního života a nemůžou pořád číst jen náročnou literaturu.. a tohle je zkrátka na vypnutí ideálka :)
Kniha, která rozdělila čtenáře na dvě skupiny: ty co to milují, a ty pro které je to brak.
Já se dle mého řadím do neutrální skupiny. Ano přečetla jsem to. Že bych to úplně milovala - to ne. Rozhodně si však nemyslím´, že by to byla nejhorší knížka na světě.
Bylo to čtivé, bylo to vášnivé a i místy romantické.
Stejně jako "stmívání" u young adult tak i tahle knížka ve své kategorii spustila obrovský boom. A po tom co se vydala tahle knížka tak jsem zaznamenala strašně moc knih, které se najednou snažily o to samé - skombinovat sex, romantiku, zly hoch co se zamiluje do hodně nevinné dívky.
U knih je nejlepší to, že každá knížka má své čtenáře. A i tahle série má ty své. :)
Za mně super celá trilogie. Čte se jedním dechem, člověk přijde na jiné myšlenky, odreaguje se, zasměje, popláče.. Přečten první díl za odpoledne..... Je to kniha! Ne námět k psychologicke debatě :-)
Jak píše Jita... i moje to byla první kniha tohoto žánru. Vlastně díky této knize se ze mě stal závislák na čtení♡ Každopádně když jsem viděla film ,tak jsem byla zklamaná. Prostě KNIHA je KNIHA!!! Líbila se mi cela série❤
Moje úplně první kniha tohoto žánru...
Moc jsem si ji užila,bylo v ní úplně všechno co jsem od erotického románu chtěla číst.
Autorka je rozhodně paní spisovatelka s velkým S.
Četla jsem nespočet knih tohoto žánru a rozhodně ji stavím do předních příček.
Myslím že teto sérii velice uškodila veliká komerce k jmenovanému filmu.Ale můj názor!!!
Rozhodně stojí za přečtení celá třídílná série.
(Ne)Chápem preco čítajú a hodnotia čitatelia neoblubujucich žánre tohoto tipu.Precitala som celu sériu a tiez velmi podobne série , a viem ze autorka píše na vysokej úrovni a príbeh naozaj nie je presladený ani prekombinovaný . A presne akoby som vedela ohodnotiť úroveň knižky hororového žánru ktoré ani nečítam viem ohodnotiť aj tuto sériu podľa úrovni . U mna za 5*
Nechala jsem se kdysi nalákat na knihu Božský bastard, kdy hodnocení bylo cca kolem 80%, takže jsem si říkala, že to nebude asi špatné... za mě ale velké zklamání. Nejsem asi cílovou skupinou, protože ani tato kniha mě nepřesvědčila. Erotika mi vůbec nevadí, ale ten styl, jakým to je psané, to je za mě slabota. Jak už zde bylo ve spoustě komentářů uvedeno - omezená slovní zásoba, neustálé opakování, celé je to takové naivní... (hlavní hrdinka je údajně inteligentní studentka literatury, která ráda čte, ale slovo submisivní si musí vyhledat?). Samotný příběh také není nijak originální. Tu jednu hvězdičku dávám za čtivost, protože ta se knize upřít nedá, čte se opravdu lehce, jedná se o hodně nenáročné čtení.
Strašný. Asi nejsem ten správný čtenář takových blbostí. Chci, aby kniha byla čtivá a ne aby se v každé kapitole opakovalo totéž. Od začátku jsem se přemlouvala číst dál, ale v půlce jsem to vzdala a to se mi opravdu nestává. Většinou i mizernou knížku dočtu, abych věděla, jak to dopadne, tady jsem jen šla k poslední kapitole, ale ani to nestálo za to. Nejvíc mě rozčilovalo to jeho "dělám to, protože můžu".
Tahle knížka mi v knihovně leží od doby vydání. Sáhla jsem po ni kvůli čtenářské výzvě a vůbec jsem si ani nepamatovala, jestli jsem ji někdy dočetla. Záložka na straně cca 400 napověděla, že zřejmě ne, tak jsem to vzala od znovu. Asi v polovině jsem pochopila, proč jsem ji nedočetla. Pro někoho možná dobré čtení, znám spoustu lidí, kteří žerou všechny série odstínů stále dokola, takže úplný odpad to zas není. Každopádně pro mě trápení od poloviny až do konce. Začátek docela ušel, pak už to bylo jen to samé dokola. Každou otočnou stránkou už víte, co bude... Takže první díl jsem překousla, moje vnitřní bohyně říká, že další díly určitě v nejbližší době nedám. :))
Tak čtvrtý pokus o přečtení, jsem na straně 553 a už se modlím, ať je to za mnou... Teď už knihu odkládat nebudu, ale krutě mě to nebaví. O čem to vlastně je? Vnitřní bohyně, bejby,kalhoty spadle na jeho bocích, prsty v jeho vlasech,... To NE!!!! Film jsem neviděla, pouze trailler a ten nevyznival tak zoufale.... Herečka je narozdil od popisované nijake Panny Marie Any zajímavá a krásná :)
Já s touto knihou mám a budu mít problém. Pomineme-li styl psaní a faktické chyby (viz vtipy na triko Christiana, kolik má vlastně palců).
Hlavní hrdinka (jak ji pojmenoval jeden člověk na ČSFD - Ocelová Anička) je naivní, bez šmrncu a má tak slabý charakter, že by ji zmanipuloval i taťka Šmoula.
Hlavní hrdina je arogantní, majetnický, bohatý spratek, který si myslí, že je králem BDSM.
Když už jsme nakousli tuto tématiku, BDSM je dost kontroverzní téma a je mi líto, že ho E.L. James takhle zprznila. Nevím, jestli nad research strávila dvě nebo tři minuty, ale o tomto tématu si nezjistila prakticky nic. Nebudu rozpitvávat, co všechno pokazila, ale to co se mi dere na jazyk je zásadní pravidlo téhle sexuální praktiky: Oba partneři s tím musí souhlasit a vidět v tom rozkoš.
A tady je největší kámen úrazu. Vztah Anastasie a Christiana je od začátku toxický. Anička se všemu podvoluje, aby o Christiana nepřišla. Když přichází finální scéna, kdy už toho má plné zuby - soucítíte s ní? souhlasně kýváte hlavou? NE! Mlátíte hlavou o zeď a doufáte, že otřes mozku zmírní tu hrůzu, kterou z papíru nasáváte. Anastasie pravděpodobně čerpala ze stejných zdrojů jako autorka, a tudíž očekávala asi postel plnou růží a čokoládu Orion navrch.
Ale ve výsledku nebuďme na Aničku tvrdí. Christian je zde ten, kterého bych profackovala až do bezvědomí. Nesympatická postava, která má neustále potřebu dokazovat, jaký je to alfa-samec. Můžeme se nad ním smilovat, protože má tajné šrámy z minulosti. Ale i tak to neomlouvá chování, po které vám svrbí ruka.
Ale jelikož mám předsevzetí nekritizovat (což jsem právě udělala, já vím), tak musím uznat, že muselo být obtížné sepsat tolik textu, který je o ničem. Tleskám.
Pokud si budu chtít sáhnout po erotické literatuře, zvolím rozhodně jinou knihu (výrazy jako "vnitřní bohyně" mi zabíjí nervové buňky).
Kniha ma milo prekvapila , čakala som iba opis šteklivých scén, no jednotka ma navnadila aj na ostatné knihy ,vrátane tích z Greyovho pohľadu a po dvoch mesiacoch nemám čo čítať. Poskytli všetko, vášeň, napätie aj humor a mne aj veľa osvieženia vo vzťahu.
Odporúčam každému knihu aj film ❤❤❤
sex sexuální úchylky peníze pro ženy zfilmováno milostné romány erotika sexuální násilí bohatství sexualita manipulace (psychologie) BDSM orální sex sexuální fantazie sexuální deviace penis sexuální vztahy
2012 | Padesát odstínů šedi |
2013 | Padesát odstínů temnoty |
2013 | Padesát odstínů svobody |
2016 | Grey |
2019 | Mister |
Před lety, kdy to byl největší fenomén, to četla kamarádka, který to doporučil její nejlepší kamarád, kterýmu to přišlo strašně hot (je gay). Ona prý došla k první milostný pasáži a pak to vzdala. Já na tyhle věci moc nejsem. A navíc v magazínu Mladý Fronty Dnes (kterou jsem si bůhví-proč kupovala) tehdy dost pohanili nejen tu knihu, ale i její čtenářky, potažmo ženy obecně. Zkrátka abych nežrala, došla jsem též k první milostné pasáži a ve chvíli, kdy jsem se dostala k: "Tak a teď tě ..., Anastacie Steel, a to tak že tvrdě", knihu jsem se smíchem definitivně zaklapla (resp. zavřela pdfko)___Nevím. Domnívám se, že o žádný 'porno pro matky' rozhodně nejde. I babičky snad mají lepší představivost, ostatně ve starých filmech je sexappealu dost. Spíš mi to přišlo jako hodně okleštěná a unylá představa o ženské sexualitě, jak by si ji přáli impotentní či zkrátka v této oblasti neschopní muži, aby neměli komplexy. To je totiž vyloženě misogynní kniha. Sado-masochismus tu je naznačený jako vylouhovaný čajíček. Já nechápu ženy, který to milujou, ale je vidět, že stačí dobrý marketing a pozornost lidí. Jako vždy.