Paganiniho smlouva
Lars Kepler
Detektiv Joona Linna / Joona Linna série
Je vlahá červnová noc. Šedomodrou hladinu brázdí opuštěná loď. Všimne si jí starý rybář, vystoupí na palubu a člun prozkoumá. V kajutě sedí dívka, v dlouhých černých vlasech má vetknutou sponku s bílou holubicí symbolem míru. Je mrtvá. „Utopila se, Joono,“ prohlásí patolog. „Utopila?“ Lékař přikývne a cukne koutky úst. „Utopila se na palubě plovoucí lodi.“ „Pravděpodobně ji někdo vytáhl z moře.“ „Dívčiny plíce jsou plné slané vody, ale na těle po ní nenajdeš ani stopy,“ podotkne tichounce patolog. „Je to záhada...“ V salonu luxusního bytu je nalezen oběšený muž. Oprátka je připevněna k lustrovému háku, v místnosti však není jediný kus nábytku, na který by se mohl postavit... Vyšetřování obou záhadných úmrtí se ujme kriminální komisař Joona Linna. Záhy zjišťuje, že utopená dívka i oběšený muž jsou oběťmi monstrózního zločinu. Druhý díl série Keplerových detektivních románů je stejně úspěšný jako díl první Hypnotizér. Práva na knihu byla prodána do čtyřiadvaceti zemí.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2012 , HostOriginální název:
Paganinikontraktet, 2010
Překvapivě čtivé :-) Detektivka je laděna do tématu prodeje zbraní a politikaření, a to mě nikdy nijak zvlášt nelákalo. Přesto, četlo se to dost dobře, oproti Hypnotizérovi ubylo trochu napětí a akce ale jinak v podstatě knížka neztratila nic na čtivosti a poutavosti. Naopak jako velký plus vnímám konečně větší prostor pro Joonu, kterého jsem si během příběhu postupně zamilovala. Kepler je prostě zřejmě moje krevní skupina, už teď se těším na další pokračovaní - ještě že už na mě vyzývavě pokukuje z mojí knihovny :-)
Jedna z nejlepších kriminálek, kterou jsem četla a určitě ne poslední od tohoto autora. Napínavé do poslední chvíle. Těším se na další díly!
Že všech knih co jsem od autora přečetla se mi tahle líbila nejméně to však neznamená že nebyla dobrá jako vždy skvěle čtení od Larse Keplera
Opět skvělá kniha jako všechny Keplerovky, krátké kapitoly nepřestanou člověka pobízet číst dál a dál. Doporučuji
Taková TA kniha, co Vás donutí číst až do rána. Velmi dobře napsáno, čte se přímo božsky. Nemluvě o příběhu, který Vás nadchne. Joona Lina jest mým novým hrdinou.
Pro mě nejméně napínavé z celé série. Možná mě neoslovily postavy, nebo politický podtext. Přesto stále solidní nadprůměr.
Opět velmi čtivé a napínavé,ale i opět, pro mě, příliš mnoho mrtvých a brutality, ti švédští autoři jsou zvláštní patroni, a proto za mě zase jen 4*.
Trochu slabší kniha,možná zbytečné rozepisování o některých událostech,ale Joona Linna byl zase jako obvykle bravurní. :) Mám jejich knihy moc ráda a těším se na další jejich knihu. :)
Pre mna najslabsia od Keplera, menej zaujimavy dej aj prostredie, ale stale ma viac knih dobrych ako zlych :)
Mně se to tak těžko četlo! Většinou jsem od nich všechno přečetla během pár dní ale tahle mi trvala celou věčnost :)
Též moje první setkání s Keplerem. A za mě zklamání. Víceméně mě nazajímalo, jak to vlastně skončí, což u detektivky vnímám jako zásadní problém.. Velké množství postav (některé zcela zbytečně představené). Styl vyprávění mě místy přiváděl k šílenství - er-foma v přítomném čase mi nesedla. Místy mi to připadalo jako scénář k filmu.
Až jsem se uchýlila k přeskakování po odstavcích, stránkách až kapitolách, abych se dostala na konec, ale jen proto, že jsem si řekla, že další knihu již neodložím...
Mé první setkání s Keplerem. Knihu jsem slyšela jako audioknihu a dělalo mi problém udržet pozornost. Začátek vypadal slibně, ale pak mě to prostě nějak nebavilo, nechytlo. Uvidím jestli autorům dám ještě někdy šanci a přečtu si od nich i něco jiného.
"Paganiniho Caprice 24 dokázali houslisté zahrát až 50 let po jeho smrti."
Opět brilantní Joona Lina a nově i slečna Saga ...
Korupce a nevážení si lidského života jako takového - to je přesně to, jak bych definovala děj Paganiniho smlouvy. Je mi líto moji drazí spolučtenáři, ale víc Vám k tomu nemohu říct, mohla bych vykecat víc, než by bylo vhodné. Kniha není film, tak si pusťte Paganiniho a začtěte se so "Smlouvy, která se nedá vypovědět" ... brzy na to přijdete sami :)
Po Hypnotizérovi je pro mne Paganiniho smlouva docela zklamáním. Sice je to velice čtivá kniha a vtáhla mě do děje, ale.. Kniha je zbytečně dlouhá a některé věci se tam opakují. Asi kdyby si čtenář nepamatovat, co se stalo před 50 stranami. Také mi uniká podstata dvou nebo třístránkových kapitol, když se ve třech po sobě jdoucích odehrává jediná situace. Některé policejní postupy jsou nelogické a nereálné, což pozná i naprostý amatér. A nakonec spousta různých postav, které chaoticky pobíhají a vraždí se. Pro mě to bylo přemrštěné - byl to spíš horor než seriózní detektivka. Celá kniha na mne působila dojmem, že se autoři snaží tak moc zavděčit čtenáři, až to už prostě přeženou.
Tak jsem objevila dalšího pozoruhodného autora,tedy autory, jejichž knihy mají spád, ačkoliv jejich děj je spletitý a vystupuje v něm velké množství postav. Hypnotizér mě možná zaujal více, ale Paganiniho smlouva rozhodně stála za přečtení a ráda sáhnu po dalším případu J.Linny.
Podstata mi uniká. Chtěl jsem vyzkoušet nějakou "trendy" knihu a současně Keplera, se kterým byla Paganiniho smlouva moje první zkušenost. Dojmy? Špatné .. převážně.
Spousta nesmyslných situací (proč složitě sestřelovat vrtulník, když by šlo jednoduše sestřelit přímo tu holku na laně?), spousta zbytečně explicitních násilných scén (proč?), spousta provařených kýčů thrillerové literatury (nějaký nápad by nebyl?), naprosto nezajímavý hlavní vyšetřovatel (fakt netuším, proč ho mít rád). Složitost některých zápletek a konstrukcí byla natolik hloupá, že kniha téměř přeskakovala z thrilleru do parodie.
V rámci série nesrovnávám a stejně tak nepopírám, že od Keplera časem nevyzkouším i něco jiného ... čistě ze zvědavosti, jestli to bude stejně prosté. První zkušenost je ale slabá a důvody, proč bych s něčím podobným měl opět trávit čas, hledám fakt těžko.
napětí švédská literatura tajemství severská krimi psychologické thrillery švédské detektivky
2011 | Hypnotizér |
2013 | Písečný muž |
2015 | Stalker |
2012 | Svědkyně ohně |
2018 | Lazar |
To, co se odehrává kolem rozšiřování zbraní po světě v této knize, je hrůzostrašné. I ve skutečnosti je to činnost pro zachování lidstva zcela zbytečná.
Román je to čtivý, Joona je prima, Keplerovi jsou dobrá značka :-).