Pamatuji si vás všechny

Pamatuji si vás všechny
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407609/bmid_pamatuji-si-vas-vsechny-6x4-407609.jpg 4 749 749

U ledového islandského fjordu leží vesnice duch. Královna islandské krimi přichází s mrazivým thrillerem, poprvé bez právničky Tóry, ale i tak naberete dech až na konci. Když se tři mladí lidé z Reykjavíku rozhodnou, že koupí dům v opuštěné obci v pustých západních fjordech, netuší, co všechno je tam čeká. Co bude odhaleno a co probuzeno. Gardar, jeho žena Katrín a společná kamarádka Líf se chtějí pustit do renovace domu, ale brzy se začnou dít divné věci. Na podlaze se objevují mokré šlápoty, někdo trousí po pokojích mořské mušle, ozývají se podivné zvuky. Mobily se jim záhadně vybijí a loď pro ně má přijet až za několik dní. Jiná cesta z oněch mrazivých pustin nevede. Jsou tu úplně sami. Nebo ne? V malém městečku na druhé straně fjordu vyšetřuje policistka Dagný spolu se svým kamarádem, psychiatrem Freyrem, sérii nepřirozených úmrtí. Stopa vede do zaprášených archivů s policejními složkami z minulého století. Jak by ale tehdejší zločiny mohly souviset s nedávným záhadným zmizením Freyrova malého syna? Záhady se vrší jedna na druhou a pomalu se začínají propojovat do řetězce děsivých událostí. Příšerná pravda musí být odhalena. Mrtví si někdy pamatují víc, než bychom si přáli… Ale pokud byste si snad chtěli říct „Vždyť je to jen spisovatelčina fantazie“, nebuďte si tak jistí a vězte, že příběh je (přinejmenším zčásti) postaven na skutečných událostech.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: ekniha , Metafora

Ég man þig, 2010

Heřmis
09.08.2017 4 z 5

Na knize nejvíc oceňuji, že skutečně navozuje takovou mrazivou, strašidelnou atmosféru, že se při čtení normálně bojíte :), což se kolikrát nepovede, ani zaručeně "kultovním" hororům. Je to velmi čtivé a kniha se těžko odkládá. Doporučuji k přečtení.

Teclaireddy
30.07.2017 4 z 5

Skvělá atmosféra, z některých scén mi opravdu šel mráz po zádech (mušle, smrad rybiny, siluety tuleňů). Střídání příběhů mi ani tolik nevadilo, protože kapitoly nebyly tak dlouhé (akorát to mělo za následek, že jsem se čtením nemohla přestat). Nevadil mi ani otevřenější konec, pár nedořešených věcí se podle mě k tomuto žánru hodí.
Vyděsilo mě, že byla kniha překládána přes němčinu, ale nakonec jsem naštěstí neobjevila žádné větší přehmaty (překladatel možná nahlížel i do původní verze, např. název knihy je z islandského originálu). Jen ta "Katka" mi rvala srdce..!!

LadyAnn
23.07.2017 4 z 5

Moje první setkání s autorkou a příjemné překvapení. Přečteno za víkend, příběh plyne svižně a nabízí nečekané a chytré zápletky. Mrazivá, ponurá a divoká příroda fjordů dokresluje atmosféru a několikrát mě během čtení až "vystrašila". Slušná detektivka, jen je škoda jednoduššího jazyka (možná vinou slabého překladu).

ajasin
25.06.2017 4 z 5

Tak tady mě Yrsa lehounce zklamala. Knížka je opět skvělá a plná napětí. ALE!! Ve všech jejích knihách měli "nadpřirozené jevy" nakonec racionální vysvětlení. Tady jsem se bohužel dočkala jen částečně. A proto jen čtyři hvězdy.

Jitkarka
23.06.2017 5 z 5

Co napsat k této super knize se skvělým námětem a hororovými prvky? Za mě skvěle napsaná kniha, u které jsem měla chvílemi i trochu nahnáno :) Nyní je i ve filmové verzi... Což se dalo čekat,takže se těším na film a doufám že bude stejně tak dobrý jako knižní předloha. Kdyby to šlo, dala bych deset hvězdiček.. :)

AlexisG
15.06.2017 5 z 5

V teple letních dnů, jsem se pustila do mrazivého příběhu, odehrávajícího se v ledovém islandském fjordu. Už po prvních stránkách mě příběh, vlastně příběhy, úplně pohltili a já se nedokázala odtrhnout. To že se dva příběhy střídali po kapitolách mi vůbec nevadilo, i když by to člověk očekával. Obzvlášť když je mnohdy kapitola ukončený v nejlepším. Tolik mě ale zajímalo, co se děje i s druhým příběhem, že mi to nedělalo žádný problém.

AndyT
11.06.2017

4,5*
Kniha mne svou anotací hodně zaujala a já čekala vynikající strašidelný thriller/horor. S potěšením mohu oznámit, že jsem jej získala. Zajímavé a poutavé prostředí, tísnivá atmosféra, napětí, ... To všechno je v knize obsaženo. Děj mě do sebe vtáhl tak, že jsem byla schopná i vstávat dříve a před školou si ještě číst. Jediné mínus, za které jsem také strhla půl hvězdičky, je pro mne to, že z důvodu střídání dvou příběhů, se autorka občas připravila o pečlivě budovanou atmosféru. Oba příběhy mě bavily a krásně do sebe zapadly, jen to prostě nebylo úplně ono.
Každopádně, toto není příliš velký problém, a proto knihu doporučuji.

Peace
10.06.2017 3 z 5

"Člověk, který není schopen litovat svých činů, je nevypočitatelnější než skalní útes, který vám neublíží, držíte-li se od něj v bezpečné vzdálenosti."

Od knihy jsem měla poměrně vysoká očekávání, protože je Yrsa srdcovkou a téma duchařiny zní více než lákavě. Velká natěšenost se opět moc nevyplatila, bohužel. Nejzáhadnější mi na celé knize přišel fakt, že se mi vůbec nešlo začíst do děje a se čtením jsem bojovala dva týdny.

jarmila4388
08.06.2017 5 z 5

Možná jsem "cíťa", ale strašlivě jsem se bála... a na konci jsem strašně brečela a nemohla jsem přestat.
Přerušování dějových linií mi nevadí, alespoň jsem měla vždy trošku času na uklidnění. Bylo tu řečeno, že celý příběh si dá člověk zvenčí snadno dohromady – nevím, jak člověk, ale já rozhodně ne. Vývoj příběhu byl pro mě překvapivý a na konci bylo úžasné, jak do sebe všechno nakonec krásně zapadlo (i když je to teda dost nepravděpodobná historie).

Co se mě týče, nezůstaly mi ani nedořešené věci. Kniha mě neuvěřitelně bavila, absolutně vtáhla do děje a hvězdiček bych jí dala klidně šest.

nemer
26.05.2017 3 z 5

Čtivá oddechovka s predikovatelným dějem, knihu bych mnohem víc ocenila, když mi bylo náct, ale v mém věku už se k ní znovu vracet nebudu, na vážkách jsem i u autorky, zda budou mít její neduchařské knihy lepší zápletku. Vzhledem k účasti duchů je "Pamatuji si vás všechny" především hororovou pohádkou. Osobně bych doporučila náctiletým, kteří si chtějí počíst nějakou pěknou duchařinu.

ArwenAragorn
22.05.2017 5 z 5

Tak tenhle duchařský příběh se mně zatím líbil od autorky nejvíc. Nemůžu říct, že bych se vyloženě bála, ale s některými postavami bych teda neměnila.Naprosto nejúžasnější tam byl Putti (souhlas s DK197). Prolínání dvou skoro stejně napínavých příběhů mě nutilo číst každou volnou chvilku (omlouvám se všem doma za ty studené večeře). A souhlasím se všemi kladnými komentáři, ta knížka stála fakt za to!

eva6224
18.04.2017 5 z 5

Skvělá.

papajapa
12.04.2017 5 z 5

To byl narez. Normalne jsem zvykla si cist pred spanim, ale s touhle knizkou jsem mela fakt divny pocit. Dobre propracovane detaily me mile prekvapily a urcite to neni ma posledni kniha od teto autorky.

ajla5
10.04.2017 4 z 5

Takhle jsem se už dlouho nebála!

trudoš
08.04.2017 3 z 5

Povedená duchařina, která umí vyvolat mrazení v zádech, ovšem horší je to s nepříliš propracovanou zápletkou. Ta je sice plná tajemných náznaků a děsivých zvratů, ale logika chvílemi dost pokulhává a rozdělení do dvou linií navíc nesmyslně tříští pečlivě budovanou atmosféru napětí. Nemluvě o tom, že Yrsa Sigurdardóttir tak dlouho kombinuje souvislosti, až jí unikne zvláštnost, že celou pochmurnou historii si dá bez problémů dohromady člověk zvenčí a naopak přímí aktéři pro všechnu tu vystrašenost hrají jen teatrálně nechápající.
Jinak ale autorka pracuje se sympaticky jednoduchým motivem strašidelného domu, což je výrazné plus. A ač příliš nemusím bezduché zlo, mlátící bezhlavě nalevo napravo čistě proto, aby ublížilo každému, kdo se připlete do cesty, je to prohřešek vpravdě irelevantní. Celek tak připomíná béčkový horor, který sice není přímo teenagerskou vyvražďovačkou, ale to jen z toho důvodu, že chybí teenageři. Bafačka slušná, ale ničím dalším si mě román vlastně nezískal.

Riina
29.03.2017 5 z 5

Kniha je plná neuvěřitelných, děsivých náhod a scén, které vyvolávají husí kůži. Kapitoly končí tak napínavě, že jsem chtěla nejraději přeskočit následující kapitolu, která obsahuje jinou dějovou linku. Když jsem se však přece jen do další kapitoly začetla, skončila stejně napínavě jako ta předchozí.
Samozřejmě, že to tak nebylo po celou knížku. Začátek byl trochu volnější, o to však byla kniha později napínavější a strašidelnější. Občas mi vadilo, že některé kapitoly nenavazovaly přesně po tom, co se stalo v minulé kapitole té dějové linie, ale to je jen drobná výtka.
Určitě doporučuji všem, kteří mají rádi duchařské příběhy a thrillery. Už jen z toho, že část příběhu je podle skutečných událostí mě mrazí.

Aknel26
24.03.2017 4 z 5

Bylo to tak dobré, až jsem měla dvakrát nutkání knihu odložit. To není žádná ironie nebo sarkasmus, prostě jsem se tak bála, že jsem nechtěla číst dál. Nakonec ale zvědavost zvítězila, jen jsem pro jistotu četla pouze ve dne, před spaním jsem sáhla po jiné knížce. Přesto se mi dvakrát zdálo o spolužácích ze základní školy. Náhoda??? Přidávám se na stranu těch, komu v závěru příběhu přece jen nějaké odpovědi chybí.

fis.rena
06.03.2017 2 z 5

Mé první setkání s Yrsou a mám rozpačitý pocit...určitě jsem tedy čekala mnohem víc napětí,protože pár siluet a štěkot psa mi nepřivodil nijak "infarktový" stav k tomu,abych měla husí kůži nebo se bála jít v noci napít. Postavy jsou celkově takové nijaké a skupinka v Hesteyri mi přišla jak výlet troubelínů.
Čtení je roztahané a zdlouhavé,vypadá asi takto : nic,nic,bum,nic,nic,bum,nic a konec. A v neposlední řadě mi vadí,že to není úplně dotažené. Mám spoustu otázek,které mi Yrsa prostě nezodpověděla.
Jsem zklamaná,nicméně dám šanci ještě knize Ohnivý anděl.

LucieRossi
03.03.2017 5 z 5

Myslela jsem si, že už jsem zvyklá na všechno a že se u knih nebojím...Ale musím říct, že když jsem četla tuhle knihu v 1 v noci, tak jsem byla totálně podělaná a z každého zvuku na mě šel infarkt. :D Předčila moje očekávání, super!

martina.tim
16.02.2017 3 z 5

Hm... za mě zklamání. První polovinu knihy jsem přečetla jako po másle, ale poslední stovka stran už mi přišla nějak natahovaná. Nějak jsem se nemohla dobrat a hlavně dočkat konce až jsem přeskakovala odstavce. Asi jsem od ní mnoho očekávala a mé zjištění, že duchařiny mě nebaví.