Inkoustová stopa
Mel Starr
Paměti Hugha de Singletona, lékaře série
Třetí vyprávění bamptonského bailiffa a lékaře Huga de Singleton se odehrává ve středověkém Oxfordu, kam Hugh přijíždí za dívkou, již si vybral za manželku. Místo odpočinku jej však čeká případ: někdo ukradl vzácné knihy mistra Wyclifa. Z krádeže se však brzy stává vražda a sám Hugh de Singleton se ocitá v ohrožení života. Z nebezpečných situací se dostává díky svému důvtipu a prozíravosti a také s pomocí věrného Arthura, který ho na cestách doprovází.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: 2017 , Knižní klubOriginální název:
A Trail of Ink, 2010
Podle mě zatím nejlepší kniha od autora. Líbila se mi i romantická linka s Kate. Jen mě mrzí ten urychlený konec. Kdybych knihu psala já, tak bych nechala toho, kdo za vším stál, aby to vysvětlil. Takhle bylo rozuzlení psané pouze tak, jak si Hugh myslel, že to bylo. Přesto knihu mohu jen doporučit.
Paměti lékaře a bailiffa Hugha mě baví čí dál tím víc. Knihy mají stoupající tendenci a speciálně tento, třetí díl, s námluvami se opravdu povedl :-). Už se nemůžu dočkat pokračování příběhu, neboť má ještě ke všemu otevřený konec :-(. Má fantazie pracuje na plné obrátky a tak jediné co musím vytknout je dlouhá pauza mezi vydáváním dalších dílů. Kdo to má vydržet?! :-)
Třetí příběh se mi zdál zatím nejlepší a otevřený konec je nejspíš začátkem toho dalšího dílu na který si budeme muset bohužel počkat.
Nebylo to špatné. Jenom mi trochu chyběl konec. Víme sice kdo a jak a že se Hugh bude ženit, ale jestli se knihy vrátily právoplatnému majiteli a jaká byla svatba (bylo by to zajímavé kvůli dobovým zvykům a atmosféře), o to nás autor připravil.
Třetí vyšetřování Hugha, tentokráte i s milostným kláním. Knihu jsem si neskutečně užila. Mel Starr píše mile, nepříliš složitě a zajímavě. Kdo má rád krimi s kapkou černého humoru a vsazenou do historie (zde 14. století), neprohloupí, když přečte.
tak - dočteno jedním dechem, opět skvělé; a teď kde je těch dalších šest dosud u nás nepřeložených? doufám, že nakladatel nepřestane ve třetině a skutečně se dočkám ;-)
2015 | Neklidné kosti |
2017 | Inkoustová stopa |
2016 | Zločin u kostela |
2019 | Neposvěcená půda |
Nevím, jak to pan autor provedl, ale měla jsem pocit, že jsem tam. Ve 14. století. Mistr Hugh, o kterém jsou prozatím tři česky vydané díly, o sobě často pochybuje. Je trochu nesmělý. Takový nenápadný, asi žádný velký svalnatý borec ani krasavec... má dlouhý nos co ubíhá k pravé straně... tuším, že nesmírně rád a dobře jí (každodenní polévky s chlebem ve 3. díle mu moc nejedou), nerad mrzne a plahočí se blátem a sněhem, není moc dobrý jezdec, není příliš bohatý a zdánlivě ani příliš úspěšný... Případy, které řeší nejsou nijak světoborné, takové vesnické, či maloměstské. Žádná velká akce, žádné dobrodrůžo... Sem tam sice utrží ránu kyjem přes hlavu, slézá hradby po laně, občas se promáčí, zablátí, zašpiní, občas páchne, zvlášť když je uvržen do vězení (jinak se ale rád a docela často koupe v sudě rozříznutém napůl - na rozdíl od většiny svých spoluobčanů), občas mimo práce detektivní vykonává i své původní - lékařské povolání, odřezává zanícený zarostlý nehet ze špinavého palce, zašívá rány, napravuje vykloubená ramena, trepanuje lebku... A jako správný křesťan té doby (který je navíc tak trochu filosof) hledá pomoc, podporu a posilu u Pána Boha... a zdá se, že se mu jí dostává... Bůh pomáhá těm, kteří se přičiňují, a mistr Hugh se přičiňuje. Je to takový zdánlivě tuctový, skoro nudný chlapík. Ale seznámení s ním stálo za to! Jak jsem se dívala na autorovu stránku, anglicky vyšlo dalších několik dílů... Ach jo. Nejvyšší čas začít se učit, neboť otázka je, zdali a kdy se dočkáme pokračování v češtině... protože chceme vědět, jak to dopadlo s ním a Kate :-)!