Silmarillion
J. R. R. Tolkien , Christopher Tolkien
Pán prstenů série
J. R. R. Tolkien stvořil ve své Středozemi celý nový svět, který osídlil rozličnými plemeny rozumných i nerozumných bytostí, dal mu tvar, jejž zachytil v mapách, dal mu jazyky i písmo. V Silmarillionu jsou shromážděny dějiny Středozemě od jejího stvoření božským Ilúvatarem přes vyprávění o jejím utváření a osídlování až k hrdinům, kteří jí přinesli slávu. Součástí této historie je i povstání nepřítele, zosobnění temné moci, který se ve své pýše postaví moudrosti a dobru, je sice poražen, ale znovu se vzmůže a vrací.... celý text
Literatura světová Fantasy Mytologie
Vydáno: 2012 , ArgoOriginální název:
The Silmarillion, 1977
Mýty a legendy Stredozeme. Pre fanúšikov Pána prsteňov povinnosť, fascinujúce čítanie o zväčša tragických osudoch vznešených elfov a ich beznádejnom boji z neporaziteľnou mocou trvajúcom tisíce rokov. Štýl knihy kladie na čitateľa vysoké nároky a osobne nepoznám človeka, čo by tento text plne docenil na prvé prečítanie, s opakovaním ale moja úcta k nemu len rástla. 10-/10
Cizinci ve světě! - Nepřipomíná vám Melkor někoho docela známého, přesto záměrně přehlíženého?
Geniální dílo. Bohužel jsem se musel neustále vracet v textu, nejvíce problémů jsem měl se jmény. Jinak absolutní lahůdka.
Pán Prstenů je pro mě absolutním kultem, četl jsem jej nesčetněkrát a stejně tak miluju i ostatní Tolkienovu tvorbu. To ale neznamená, že hned hodím k Silmarillionu plné hodnocení a budu se rozplývat nad tím, kterak je ta kniha geniální a nepřekonatelná. Právě naopak. Na knize je vidět, že ji ve skutečnosti Tolkien nenapsal, přesněji řečeno nenapsal ji v takové podobě, v jaké je vydána. Je to vlastně výtažek z jeho nepublikované tvorby, kterou bohužel nestihl velký Mistr dokončit, a tak je sestavena a vydána jeho příbuzenstvem. A na Silmarillionu jde z velké části vidět, že jsou to spíše takové mytologické "výškrabky", které rozhodně neměly spatřit světlo světa v tomto stavu. Téměř celá první třetina knihy je jedním velkým chaosem, který mohl být radikálně zkrácen, i když je i zde plno zajímavých událostí. Po odchodu Noldor do Středozemě se konečně našla působivá dějová linie, ale je dost zkratkovitě vyprávěna. Zatímco první třetina mela být zkrácena, tak zbytek knihy měl být prodloužen na dvojnásobek, aby se jednotlivé příběhy trochu rozvedly.
Celý Silmarillion je psán, nebo spíš sestaven, dost stroze, bez nějaké výrazné snahy upoutat čtenáře. Proto je k němu nutno přistupovat jako k jednomu velkému dodatku k Pánu Prstenů. Teprve potom je možné plně docenit Tolkienovu genialitu. Jeho dílo je monumentální, má vsak jednu obrovskou chybu - nebylo dokončeno. Škoda.
Nez jsem si zvykla na styl psani, pripadala jsem si, jako kdybych cetla bibli.. nicmene i presto, ze "jazyk" byl pro me trochu tezkopadny, i tak se mi Silmarillion hodne libil, hvezdicku ubiram prave jen za ten styl..
Já jsem Silmarillion četl několikrát. Poprvé (asi ve 13) jsem to vůbec nechápal a ztratil jsem se v ději a postavách. Od té doby jsem to četlo několikrát a mam ho čím dám tím raději. Ty různé příběhy a žánry, které se v tom kloubí! A ústřední příběh Silmarillů a nekonečné bitvy s Morgothem je naprosto úžasný. Všechno to do sebe pěkně zapadá a každý zlomek toho příběhu stojí za přečtění. Miluju Tolkiena a jeho "dějepisný" Silmarillion!
Osobne si myslím, že až po prečítaní tejto knihy človek pochopí pravú genialitu Johna R. R. Tolkiena. Keď uvidí skutočnú veľkosť jeho sveta, celú históriu od úplného začiatku, keď uvidí koľko vecí pomenoval vo svojich jazykoch, ktoré sám vytvoril a koľko krát to ešte v histórii tohto sveta zmenil, až vtedy si človek uvedomí aká ohromná jeho myseľ musela byť a aký úžasný poklad po sebe zanechal! Však len pomyslite na to, že tento svet formoval v jeho hlave už od mladého veku a na papier ho dostal až v pokročilom veku a myslím si, teda som si istý, že keby mu bol dopriaty dlhší život, dočkali by sme sa ďalších knižných "Silmarilov"!
Mám rád nejen skutečnou historii, ale i tu vymyšlenou v různých knihách fantasy. Tolkien vymyslel celý svět, jeho tisíciletou historii včetně legend, příběhů i třeba elfí řeči. Tím je pro mě také mistrem, nejen svým příběhem Pána prstenů.
Kdo se chce jen bavit ve smyslu děje PP, ať Silmarillion nečte. Silmarillion je kniha pro skutečné milovníky Hobita a Pána prstenů, pro ty, kdo chtějí znát celou dlouhou historii předcházející Hobita a kdo mají zájem se dočíst o mnoha hrdinech předchozích věků. Je to skvělá, i když občas na čtení složitá kniha.
Když jsem ho kdysi vzala do rukou... po prvních 30 stránkách jsem s tím mrštila do kouta. Pak i řekla že to přece dám... A dnes je to má životní kniha kterou nic nepřekoná. Je tam všechno. Ale je tak neskutečně náročné u toho vydržet......... :-)
Co se komentářů k tomuto Veledílu týče, už toho bylo napsáno opravdu hodně. Za sebe bych dodal, že kniha je hodnotná především pro skalní fanoušky mytologie světa Mistra Tolkiena. Pojednává o stvoření Středozemě a událostech v prvním a druhém věku. Končí navázáním na příběhy Hobita a Pána Prstenů. Úžasná kniha, díky které do sebe vše zapadá.
Jak bylo řečeno a napsáno mnohokrát, Pán prstenů je pro širokou veřejnost, ale Silmarillion je pouze pro fajnšmekry, protože doplňuje Tolkienova známější díla a rozšiřuje souvislosti, čímž jde podstatně více pod povrch a rozšiřuje obzory. To nezvládne přečíst každý. Kdo není zarytý fanda, tak ho čtení jistojistě bavit nebude, protože tohle je jakási Bible Středozemě popisující vše od jejího stvoření až po Prsteny moci. Největší prostor zde má asi Morgoth a jeho balrogové, vlci a skřeti a bitvy s ním, které byly opět bezchybné.
Tohle je jen pro milovníky a největší fandy.Četl jsem to víckrát a můžu jedině chválit!
Sice se budete muset každé tři věty dívat do rejstříku nebo do mapy, ale rozhodně stojí za to si knihu přečíst. A samozřejmě zkombinovat s Hobitem a Pánem Prstenů. V tomto pořadí :)
Toto stěžejní Tolkienovo dílo se samozřejmě hodí jen pro skalní fanoušky. Kniha je na čtení poměrně náročná. Ale přesto se vyplatí, pokud máte Tolkienovo dílo rádi, si ji přečíst. Získáte mnoho doplňujících informací, ztratíte mnoho naivních představ, zejména o elfech a dozvíte se více z historie Ardy, rozvedeny jsou věci, které se v Pánovi prstenů objevují pouze v náznacích. Nejvíce mne zaujaly příběhy Berena a Luthien, Túrina, Tuora a také mé nejoblíběnější postavy celého Tolkienova díla Feanora, který je takový ten správný padouch :-) Jo a u Fingolfinova pádu vždy brečím :-)
Celá historie Středozemě od Eru Iluvatara a hudby Ainur až po Válku o Prsten a konec čtvrtého věku. Pro mě jako fanouška obrovská radost, bavící mě i při opakovaném čtení. Doporučuji všem fanouškům žánru, neboť svým perfekcionalismem mu prokázal autor nezapomenutelnou službu, kdy jasně ukázal, jak se staví fikční svět. Plno podmětů, plno myšlenek, plno tajemství, plno mystiky a mnoho do detailu propracovaných postav, bitevních tažení a hlavně přátelství, odvahy, zrady, nebezpečí a (ne)tragické lásky.