Silmarillion
J. R. R. Tolkien , Christopher Tolkien
Pán prstenů série
J. R. R. Tolkien stvořil ve své Středozemi celý nový svět, který osídlil rozličnými plemeny rozumných i nerozumných bytostí, dal mu tvar, jejž zachytil v mapách, dal mu jazyky i písmo. V Silmarillionu jsou shromážděny dějiny Středozemě od jejího stvoření božským Ilúvatarem přes vyprávění o jejím utváření a osídlování až k hrdinům, kteří jí přinesli slávu. Součástí této historie je i povstání nepřítele, zosobnění temné moci, který se ve své pýše postaví moudrosti a dobru, je sice poražen, ale znovu se vzmůže a vrací.... celý text
Literatura světová Fantasy Mytologie
Vydáno: 2012 , ArgoOriginální název:
The Silmarillion, 1977
Užaná a úžasně komplikovaná četba. Rozhodně to není klasická beletrie jako Hobit a Pán prstenů. Spíše studie historie a mýtů Středozemě. Knihou jsem se prokousal se spoustou poznámek, mapek a nákresů. Byly i dny kdy jsem četla jen z povinnosti (měla jsem parťačku). Ale stálo to za to!
Srdeční záležitost. Ta kniha má všechno - krásný jazyk, příběh, poselství. Sice i po několikerém čtení pořád nemůžu s jistotou tvrdit, že vím přesně, které z knížat je Finarfin, které Fingolgin a které Finrod, ale přesto pokaždé žasnu nad propracovaností příběhu, smekám před Tolkienovou představivostí a jímá mě hrůza jen z pomyšlení, že v dějinách Středozemě existoval Temný pán, proti němuž byl Sauron jen malé, vzteklé děcko. Kromě ilustrovaného vydání od Arga mám Silmarillion i jako audioknihu perfektně načtenou Martinem Shawem - dokonalost sama.
Jedná se složitější četbu než je Pán prstenů. Čtenář se dozvídá o vzniku Ardy, jak se do Středozemě dostal Sauron a mnoho dalších postav ... ale především jsou zde sepsány dějiny Beleriandu, země, která má stejně bohatou (ne-li bohatší) historii než Středozem, ale troufnu si říct, že osudem je zmítána mnohem více.
Doporučuji knihu přečíst vícekrát, čím častěji ji čtete, tím více se vám otevře a vy uvidíte, pochopíte a nepřestanete žasnout.
Dovolím si napsat, že zde nejde o beletrii jako takovou. Je to spíše encyklopedie, ve které se dozvíte vše o historii Středozemě. Výborně napsaná, ale rozhodně ne jednoduchá četba.
Tohle byla prostě povinnost. Tolkienovi se povedlo stvořit naprosto plastický svět s historií, pověstmi, legendami, jazykem, stylem života... Něco takového a v takovém rozsahu a v takové kvalitě se nepovedlo a hned tak nepovede. Silmarillion není odpolední oddechovka, já si od něj odskakovala k jiným knihám, ale kdykoli jsem ho otevřela, byla jsem zpátky ve vteřině...
Těžká až nepochopitelná četba. Nudil jsem se a malém sem u toho několikrát usnul. Nevím proč tato kniha je považovaná za povinnou. Mam hobita a pana prstenu rad ale téměř sem se tam nic nového nedozvěděl. Jména jsou případ sám pro sebe. Je to obdoba Blekota, Mekota, Pekota, Fekota, Jekota a do dneska nevím kdo je kdo krom Blekoty. Tak že bratři měli jména, kteří se rozlisovali jen začátečním písmenem, fakt super. ten kdo nemá opravdu dobrou paměť je v pr…
Ze začátku trochu složitější než jsem se plně ponořil do dějin Noldor. Tolkien ode mě zase nemůže dostat méně než pět hvězd. Měl jsem trochu strach, že vyčet historie nebude tak zajímavý jako klasicky vyprávěný příběh. Naštěstí jsem se splet.
Tak toto bolo super čítanie. Perfektné. Síce nedá sa rýchlo prečítať ako iná beletria, keďže obsahuje veľmi veľa mien a udalostí. Ale register na konci knihy veľa vysvetľuje a tiež sú zostavené rodostromy, v ktorých sa dá v pohode orientovať.
Nádherne napísané "dejiny" vzniku Stredozeme a toho, čo sa udialo pred Pánom prsteňov. Uverila som každému slovu, ako keby to ani nebola fantasy ale skutočnosť. Tolkien je/bol neskutočne výborný spisovateľ.
Tak jak píší mnozí jiní, tak je to velký boj knihu přečíst, člověk musí pořád listovat v rejstříku, protože v momentě, kdy už si zapamatuje nějaké jméno, Tolkien ho změní, nejvíce mě zaujala kapitola stvoření světa, velmi originální připodobněním k písni a falešné melodii. Během čtení mě několikrát napadlo, že i starší příběhy z knihy by mohly být živnou půdou pro filmaře, přitom vzhledem k stručnosti by měli stále velmi velký prostor pro fantazii... :)
Pro mě boj knihu dočíst, svým obsahem a rozsáhlostí mi připomínala některé z knih Starého zákona. Poslední kapitola však stála za to, když se začalo objevovat spoustu známých jmen a vše se najednou uložilo do krásného celku. V nejbližší době se však na opětovné čtení Silmarillionu nechystám. I když smekám nad propracovaností celého světa, jednou prozatím stačilo.
je to zábavné ako čítanie Mendelejevovej tabuľky, človek musí byť ultra fanúšik čo skladá básne v jazyku temných elfov, aby ocenil hĺbku informácii v tomto diele. Tatko dobre vedel prečo to nevydal...
mimochodom , zdalo sa mi to, alebo pár z tých mien som zachytil aj v GoT ?
V té knize je obsažena historie a mytologie celého světa, nejen Středozemě. Ty příběhy jsou tak podmanivé a silné že v každém čtenáři musí vzbuzovat emoce, připadal jsem si jako bych ty události dávno znal, ne sice v tak originální podobě ale jsou tam (války, pády a znovuvzkříšení dávných říší, Atlantis atd.)
J. R. R. Tolkien - profesor, jazykovědec, spisovatel a mnohem víc. Pro mnoho dnešních čtenářů je pojmem sám o sobě a jeho díla nás fascinují.
Silmarillion je působivým literárním dílem popisujícím formou kroniky fiktivní historii světa Ardy, které je rozděleno do pěti oddílů. Ainulindalë je jakýmsi úvodem, který vypráví o počátcích stvoření světa a bytostech co jej obývají. Valaquenta vyjmenovává a popisuje Ainur, kteří sestoupili na Ardu. Quenta Silmarillion je část, po níž je celé dílo pojmenováno a tvoří jeho největší část. Věnuje se především elfům, vytvoření silmarilů a po staletí trvajícím boji o ně s Melkorem. Akallabêth vypráví o Druhém věku, zaměřuje se hlavně na historii Númenoru a jeho obyvatelů. O prstenech moci a Třetím věku popisuje konec Druhého a události Třetího věku. Právě tato poslední část je obdobím, v němž se odehrávaly příběhy Hobit a Pán prstenů. Ve zvláštní části pak je přiložena část o výslovnosti, rodokmenech a rejstřík důležitých jmen a míst.
Pro mnoho čtenářů může být toto dílo příliš obtížné, často se ztrácejí v množství jmen postav a příbuzenských vztazích. Právě zde jsou ovšem vědomosti a představy, které byly pro postavy ostatních knih každodenní realitou a na něž bylo v příbězích mnoho nevysvětlených narážek.
Já bych ho ovšem každému, kdo si oblíbil jiné Tolkienovy knihy, rozhodně doporučila k přečtení. Překonejte se a seznamte se s mytologií, historií národů a vývojem celého toho fantastického světa, protože to opravdu stojí za trochu případné námahy.
Až po přečtení Silmarillionu člověk dokáže plně docenit velkolepost a propracovanost Tolkienova světa. Určitě bych knížku doporučil číst více než jednou, protože alespoň pro mě to za to opravdu stálo a i když je jednoduché se občas ztratit v tom množství jmen a prolínání příběhů, časem se to poddá. Odměnou vám pak bude epické putování dějinami Ardy.
Silmarillion není jen tak nějaká dobrá kniha, stejně jako pan Tolkien není jen tak nějaký dobrý spisovatel. Chce to brilantní mysl, aby vymyslela svět tak uvěřitelný a jedinečný.
Kniha je pro mě velmi osobní záležitost, která mi změnila pohled na literaturu objektivně i subjektivně.
Styl psaní je nenapodobitelný - archaické vyprávění se nedá k ničemu přirovnat. Vše k sobě pasuje dohromady jako kdyby to tak už mělo být.
Nezapomenutelný zážitek, který všem doporučuji (i těm, kteří fantasy moc nemusí).
Pro mě osobně největší dílo lidské obrazotvornosti. Mytické, v nejlepším smyslu archaické, ale naprosto ne strnulé a místy s až uchvacující lidskostí; dokonalým prolnutím je pak vyprávění o Berenovi a Lúthien, snad nejpodmanivější příběh, jaký jsem kdy četl.
V mém případě jde o první mezi srdcovými záležitostmi. I tak si ale troufnu říct, že jazyk je po "objektivní" stránce precizní, jednotlivé příběhy umně provázané. Silmarillion není bonus či předeslání k Pánu Prstenů či Hobitovi, ale hloubka, z které teprve vyvěrají.
Tak to je pro skalní Fanoušky :-)