Panda v nesnázích

Panda v nesnázích
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494332/bmid_panda-v-nesnazich-ULQ-494332.jpg 4 1282 1282

Příběh o jednom hrdinském činu, který změnil osud několika generací Dvě mladé ženy, každá v jiných nesnázích, v jiné době, a přesto mají tolik společného. Tereza, přezdívaná Panda, se po rozchodu vrací domů. Kromě složitého vztahu s mámou, psychických potíží a mindráků má těžkou hlavu z diplomové práce. Píše o neznámé hrdince Marii, člence třetího odboje, která si v padesátých letech vedla deníky a skrývala u sebe Terezina pradědečka. Tereza tak zjišťuje, že jeho útěk přes hranice byl mnohem dramatičtější…... celý text

swayno
27.04.2019 4 z 5

Vůči knize jsem neměla žádná velká očekávání, vzala jsem jí do ruky jen na základě recenzí... knížka vůbec nebyla špatná, četla se dobře. Tak za mě dobrý :)

Janka7
27.04.2019 5 z 5

Velmi čtivá kniha, líbila se mně víc než Losos v kaluži. Přiznám se, že jsem nepochopila konec. Odstavec o útěku/neútěku jsem četla několikrát...ale.... potřebovala bych ještě vysvětlení, jak to tedy dopadlo? Profesor byl nejdřív Jan a pak najednout Tomáš?
Bavila mě ironie a sarkasmus hlavní hrdinky, popis manželství jejich rodičů, jak to může takhle dobře mladá autorka vystřihnout? 50tá léta popsaná dost drsně a jednostranně... ale jinak, super kniha. Těším se na další.

Dagmar58
22.04.2019 4 z 5

Knížka je velmi čtivá, napínavá, děj má spád, jen ten konec - nejsem první, komu se zdál takový "nedotažený". Ale i tak doporučuji k přečtení, kniha za to určitě stojí.

VitezslavJareš
21.04.2019 5 z 5

Perfektní!

KattyV.
24.03.2019 5 z 5

Čekala jsem, že to bude dobrá kniha. Ale že bude takhle čtivá a krásná, to jsem nečekala.
Markétu sleduji na Insta, je to taková správně trhlá holka. Sympatická a cílevědomá.
Teď si ji řadím i mezi své oblíbené autory.

michaela1992
20.03.2019 4 z 5

Na Pandě můžeme pozorovat určitý posun v autorčině tvorbě. Jako ve většině případů i tato kniha předčila, co stylem psaní, co hloubkou témat a slovotvorbou prvotinu - Lososa. Stejně kvalitní jako u první knihy této autorky však bylo propojení dějových linií a volba na českou literární tvorbu dosti neobvyklých témat. Zařadit do jedné knihy a 3 dějových linií 3 témata na sobě okrajově nezávislá a přitom tak propojená, to chce odvahu a talent, každá z linií se zabývá jinou tématikou - Terezou a jejím životem, úzkostmi a problémy. Jejími rodiči - jejich životy, problémy, které provází páry v tomto věku a přitom životy zvlášť psychologií každého z nich. A Marií, ženou tak statečnou a při tom tak křehkou. Hlavně ale hrdinkou žijící v 50. letech minulého století. Autorka nás dokáže přivézt do této doby a ukázat nám její temnou tvář. Markéta je za mě autorkou s velkým potenciálem do budoucna. Její romány mají téměř vše, humor, sarkasmus, spád, gradující zápletky, tajemno, mohla bych takhle pokračovat dál, ale to už je na čtenáři, co si v textu najde. Navíc nás donutí přemýšlet. Psychologie postav je tak propracovaná, že si dokážeme hlavní protagonisty živě představit před očima a nahlídnout jim takřka až do hlavy. Jediná hvězdička dolů přišla za pro mě až příliš uspěchaný konec, který se dal rozpracovat a rozvést na další strany. Nicméně vím, že toto není autorčina poslední kniha a tak si prostor pro 5 hvězd ještě nechám.

Monises14
16.03.2019 4 z 5

Líbilo se mi propojení dějů, napínavě psané, čtivé, velká spokojenost. Za mě o hvězdu lepší než losos v kaluži.

ilonakosickova
12.03.2019 5 z 5

Přečteno doslva jedním dechem. Kniha je napínavá, při dočtení jednotlivých kapitol člověk musí číst dál a dál.

rebellda
07.03.2019 4 z 5

Panda je mnohem lepší, než Markétina prvotina Losos v kaluži. Už se mnohem více vypsala, příběh má spád a zajímavé zápletky, jednu hvězdičku dolů ale dávám za takový všelijaký konec (i když oceňuji, že je značně originální a rozhodně nečekaný) a občasné příliš klišé situace s milenci a setkáními po x letech. Moc se mi líbil popis Tereziny psychiky a jejích problémů, které na konci dostanou své pojmenování a vysvětlení. Nevím, jestli to je tím, že jsem věková vrstevnice, nebo autorkou, ale dokázala jsem se do ní vcítit a zžít s jejími problémy.

cori
05.03.2019 3 z 5

Kniha přináší propojení osudů mladé vdovy Marie, která v roce 1952 schovává lidi chystající se emigrovat, studentky historie Terezy s psychickými problémy a jejich vzájemně si odcizených rodičů. Příběh se docela zajímavě odvíjel (profesor, italské tajemství), ale konec byl takový useknutý.

SleepyAllDay
05.03.2019 5 z 5

Od půlky knížky jsem měla chuť přestat přeskakovat dějové linky jak jdou v knize, ale chtěla jsem jednu dotáhnout do konce. Vždy to bylo useknuto v tak blbou chvíli :-) No. Ještě, že jsem to neudělala. V Tereze jsem se občas viděla, z linky Marie mi bylo místy hrozně úzko. Za mě super čtení.

Jen ten konec... no nevim.

Vendulis
03.03.2019 4 z 5

Příjemné, oddechove čtení. Konec mi prisel useknutý, autorka se mohla vic rozepsat. Ale jinak se mi kniha libila.

Aknel26
27.02.2019 4 z 5

Co se týká stylu psaní a osobnosti hlavní hrdinky, moc se od sebe autorčina první a druhá knížka neliší. Doufám, že se to s další knihou změní. Tentokrát byl příběh vícevrstevnatý, vedle Terezy jsme sledovali i další postavy, jedna linie byla dokonce z 50. let. Kvůli drobné zmínce Milady z Lososa v kaluži jsem pořád čekala, co se s Marií stane špatného, dočkala jsem se na konci, ale nějak mě to neuspokojilo - stejně jako celé zakončení příběhu, takové useknuté, jak už psali mnozí přede mnou. Přeměna Jana na Tomáše mě tedy překvapila a pořád si říkám, jestli v tom nebyl nějaký skrytý význam; nikdo by přece nebyl tak blbej, aby tohle přehlídl! Naopak musím pochválit grafickou úpravu i ilustrace.

Lenny33
23.02.2019 5 z 5

Krásná kniha. Napínavé a vskutku zajímavé části z dob komunistického režimu a další, velmi čtivé, z dnešní doby, kde lidé řeší sic úplně jiné problémy, ovšem rozhodně ne nějak méněcenné oproti minulosti. Konec.... zvláštní a takový hořko-sladký. 4,5*

salamandrina
22.02.2019 3 z 5

Ale jo, v rámci žánru se to čte dobře a je to fajn oddychovka. Hlavní postava mi byla sympatická neb v něčem dost mi podobná. Ale když se nad tím člověk víc zamyslí, tak je to prostě takový o ničem. Jeden díl oddychovýho seriálu co se snaží si hrát na něco víc. Občas mě rozčilovaly gramatický chyby, ale není to blbý. Rozhodně mě to zaujalo víc než Losos v kaluži a mám pocit, že se prostě potřebuje autorka vypsat.

Rauser.
20.02.2019 5 z 5

Pro mě jako milovnici dobrých konců byly závěrečné strany trochu rychle utnuté, smutné, ale o to více "komunistické". Jinak byla celá kniha mým šálkem čaje. Aktuální problémy, podané s nadsázkou, lehkostí. Jen více takových knih.

Limonadovyjoe
14.02.2019 4 z 5

Obě dějové linie jsou čtivé a napínavé. Ve druhé půlce knihy se to pěkně rozjíždí a zamotává. Jedna hvězda dolů za utnutý, nijaký konec. Je to jako když se v Dallasu objevil ve sprše Bobby s tím, že jeho smrt byla jen sen :D

Kopretina
13.02.2019 4 z 5

Začínám si zvykat na novodobé knihy - skáče se v čase, jsou zde nespisovné výrazy a souvětí od nevidim do nevidim. Psychiku hlavní hrdince nezávidím, stačí to, co mám :). Hodně zdaru mladé autorce.

mySaints
13.02.2019 5 z 5

Tak toto mi opravdu sedlo. Jak moje prdel na velkej hrnec, úplně jsem se do toho zabořila. Je to hlavně tím, že už po přečtení Lososa jsem tušila, že máme s autorkou podobné problémy a náhled na svět. Cynický, vydeptaný, unavený z boje se sebou samými. A já autorce opravdu z celýho srdce děkuju, že se rozhodla takhle psát, že se rozhodla napsat tenhle příběh, za tu spoustu vět, co mi pomohly věřit, že svět je dobrý místo, i když už někdy nemůžete dál.
Skvělý příběh, uvěřitelné postavy a problémy ... plus napsáno svěžím mladým jazykem. Těším se na další knihy :)

Bára91
08.02.2019 5 z 5