Panenka

Panenka
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491878/bmid_panenka-6TQ-491878.png 4 356 356

Freyja & Huldar série

Dísa si vyjela se svou dcerkou Rósou a s kolegou z práce na výlet na rybářské lodi. Jediným úlovkem namísto ryb je ale stará rozbitá panenka z mořského dna, která na první pohled působí zlověstně... Malé Róse je panenky líto a chce si ji vzít domů. Dísa, která z toho vůbec není nadšená, jí to nakonec pod tlakem situace dovolí. Toho večera pak na Facebooku postuje fotku odpudivé panenky ve vaně a ráno… Ráno je panenka pryč. A Dísa leží v koupelně v tratolišti krve mrtvá. V současnosti se dvojice mladých cizinců chystá tábořit uprostřed islandské přírody. Doufali, že tu najdou příjemně chladivé klima, možnost laciné dovolené a úchvatné záběry, které by mohli nahrát na sociální sítě. Jenže všechno je nějak jinak a zdá se, že rozhodnutí vydat se právě sem, je vyjde příliš draho… Detektiv Huldar je dost rozmrzelý. Právě se nachází na jednom ze svých nejméně oblíbených míst – na lodi houpající se uprostřed rozbouřeného moře. Policie tu s pomocí nejnovějšího vybavení pátrá po lidských ostatcích na mořském dnu. Identifikace nalezených kostí se však ukáže být mnohem náročnější, než všichni čekali, a policii navíc zamotá hlavu brutální vražda bezdomovce. Freyja je Huldarovi opět nablízku – policie ji přizvala ke spolupráci na případu nahlášeného sexuálního zneužívání v domově sociální péče o nezletilé. A jak se postupně ukazuje, několik otevřených případů má společného jmenovatele. Ve všech se nějakým způsobem vyskytuje stále jedna a tatáž indicie – zlověstně zírající panenka – a jeden a tentýž svědek – Rósa, zranitelná a v současné chvíli nezvěstná mladá dívka, která před lety tolik toužila po panence vylovené z moře… Yrsa opět dokazuje, že své příběhy staví na velmi pečlivém studiu reálií a realita umí být drsná, zvlášť když se do hry zamíchají drogy, peníze a závislost. Všechno je o to komplikovanější, že Island je malý. Ve skutečnosti tak malý, že se tu špatné rozhodnutí může každému vrátit s rychlostí a silou zničujícího kulového blesku.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: ekniha , Metafora

Brúðan, 2018

Adinlea
20.03.2023 4 z 5

Pro Yrsu mam velkou slabost a jeji knizky doslova hltam!
Tento dil byl mozna az moc prekombinovany. Dlouho dobu se vlastne nedelo nic moc a pak se to vse shrnulo na par strankach. Ale i tak byla zapletka zajimava a tak nejak absurdne i uveritelna. Ze vlastne dilem velke nahody a nestesti se ty udalosti takto naretezily
Ale jsou z toho pekne stabilní ctyri hvezdy, na tu patou by to pro me chtelo jeste neco navic :)

Katuška77
13.03.2023 3 z 5

Mám rada túto sériu, ale tento diel nebol nič moc. To, čo nebolo potrebné, bolo na môj vkus rozvláčne napísané a vyriešenie prípadu bolo potom nečakane, len tak prerozpávané Huldarom Freyi. Úplný záver, bol super, pre mňa nečakaný.

kaca1530
07.03.2023 4 z 5

I přes témata téhle krimisérie, speciálně tohohle dílu, mám chuť jet stanovat na Island! Závěr mě tentokrát poměrně překvapil.

kahuda01
06.03.2023 2 z 5

Tak to byla bída, začátek dobrý, ale potom to šlo od desíti k pěti, ani konec už to nezachánil. Ke čtení jsem se musel nutit, prázdné kecy a nuda, nemám vůbec chuť pokračovat dalším dílem, ale jdu do něj.

jaroiva
01.03.2023 3 z 5

Hmm, nejslabší z dílů této série. Nějak mě to nebavilo. Začalo to slibně a pak už jen klesalo a klesalo.

Leny66
05.01.2023

Knížka se mi líbila. Místy však bylo vyprávění rozvláčné, ale zajímavý příběh. Dávám 4 hvězdičky.

midloch
12.12.2022 3 z 5

Podle mě prozatím nejslabší díl celé série. Děj se rozvíjí hodně rozvláčně, vyšetřování se táhne, vy se blížíte ke konci knihy a najednou prásk, na pár stránkách jedna postava druhé odvypráví rozuzlení... Mezi tím zase vycpávky z osobního života hlavních postav. Tady dávám max tři hvězdy.

MMacicekk
26.11.2022 3 z 5

Začátek vás okamžitě vtáhne, autorka totiž nastíní hned několik dějových linek, které mezi sebou zdánlivě vůbec nesouvisí. První třetinu tak přečtete velmi rychle se zaujetím a zvědavostí, co přinesou další stránky. Bohužel vaše nadšení brzy opadne. Z děje se vytratí napětí a příběh vás začne postupně nudit. Nespraví to ani závěrečná třetina, kdy autorka zvolila nevhodný způsob odkrytí závěrečné pointy, tedy místo toho, aby čtenář děj prožíval s postavami a byl jeho součástí, dočká se pouhého převyprávění příběhu. Nečekejte tak žádnou gradaci děje či snad překvapivé rozuzlení. Je to velká škoda, protože autorka přesně tohle umí.

čef
26.11.2022 3 z 5

Autorce se povedl majstrštyk - oběti a pachatelé se v přímých současných scénách skoro vůbec nevyskytují, pouze se o nich vypráví. No, odvařenej z toho nejsem, tento průkopnických styl zde vedl dlouhým scénám o vaření, plkání a k jiným nezajímavostem. Konec je zahozený do odpadu, během pár stránek se dozvíme, co se vlastně na 400 stránkách předtím stalo. Zklamán, zklamán.

youngkita
23.11.2022 5 z 5

královna islandské detektivky opět nezklamala!

astra3
05.11.2022 4 z 5

Začátek napínavý, 2. a 3. čtvrtina rozvleklá. Konec měl zase spád. Autorka má lepší knihy.

Čmeláček
15.10.2022 5 z 5

Za mne zase spokojenost, Yrsa mě nezklamala ani v tomto případě :). Škoda, že už od ní mám přečtené všechny knihy, teď budu muset hezky tiše čekat na Ticho :))).

pavel9410
21.09.2022 5 z 5

Tech poslednich par stranek, kde se vsechno vysvetlovalo vypravenim, mne prislo lehce prekombinovane, ale jinak to byl opet vytecny thriller.

ZuK1
21.09.2022 4 z 5

Na začátku knížky mi po nalezení panenky a stanování mladého páru běhal mráz po zádech. Naštěstí pokračování už bylo méně děsivé a týkalo se především vyšetřování několika zdánlivě nesouvisejících případů. Ty do sebe zapadly až v úplném závěru knížky, i když celé rozuzlení mi už místy připadalo dost překombinované. Ke knížce jsem přistupovala s mírnými obavami, nakonec mě ale její čtení celkem bavilo, i když byly díly série, které se mi líbily určitě víc.

L.Helena
10.09.2022 3 z 5

(SPOILER) Rozsáhlý a promyšlený případ sestávající z několika dějových linií, ale teprve až na konci čtenář ocení, o jak složitý či propletený příběh se jedná a jednotlivé dějové linie do sebe konečně zapadnou. Jenže celou dobu mně to přišlo bez napětí, vyprávění bylo dost rozvleklé, nemělo spád, občas mě to až nudilo. Možná tak poslední třetina byla trochu víc čtivá, jenže konečné rozuzlení bylo zase jen prosté převyprávění případu, bez nějaké závěrečné dramatické scény nebo dějového zvratu či překvapení. Před lety jsem začala číst tuto sérii, a musím bohužel říct, že mě postupně baví méně a méně. Tentokrát tedy hodně slabé 3*.

happy-smile
20.08.2022 4 z 5

Detektivní linka jako vždycky zajímavá. Tentokrát se rozehrává více příběhů a člověk se usilovně snaží přijít na to, co mají všechny společného. Ještě těsně před koncem jsem si neuměla představit, jak se to autorce povede propojit. A jsem ráda, že vztah mezi Freyou a Huldarem se konečně trochu uklidňuje, už mi ta Freyina umanotost začínala lézt na nervy. :)

Sixao
14.08.2022 4 z 5

Strašidelná panenka vylovená z moře, dva mladí cizinci stanující na Islandu, zavražděná Dísa, její tajemná dcera Rósa na útěku, ostatky těl, které vyloví ze dna moře Huldarův tým, případ zneužívání v dětském domově, na kterém se podílí Freyja, a zavražděný bezdomovec. To vše spolu nejdříve zdánlivě nesouvisí, ale postupně se ta záhada odkrývá a dozvídáme se, že naopak všechno souvisí se vším. Kniha mě bavila od začátku do konce, jen hlavní motiv mohl být o něco originálnější. A potěšil mě úplný závěr u Freyji a Huldara :)

gossipavlina
30.07.2022 4 z 5

Yrsa píše vždy skvěle, všechny její thrillery má perfektně vymyšlené. Nejinak tomu bylo i v případě Panenky, po celu dobu čtení jsem byla napnutá, jak se jí povede všechny postavy propojit. Ještě v polovině knihy mi to přišlo nemožné. A možná právě proto, jak jsem byla po celou dobu napnutá, jsem nakonec z toho rozuzlení byla trochu zklamaná. Příliš komplikované. Někdy fakt znamená méně je více.
Ale jinak jsem si čtení užila, jako vždy u knížky od YS.
Takže doporučuji.

olga9717
23.07.2022 5 z 5

Yrsa opět nezklamala, napětí od začátku do konce. Trochu se zkomplikoval konec. Vůbec by mě taková kombinace nenapadla!
Jinak opět velice dobře vystižený charakter hlavních postav. Pokračuje také jiskření mezi Huldarem a Freyjou...
Už se těším na další knihu mé oblíbené autorky!

m_martina
22.07.2022 5 z 5

Mne nezklamala ani tato kniha. Četla se dobře a já jsem spokojená. Yrsa prostě psát umí a pro mě je to královna severské krimi.