Panský dům
Anne Jacobs
Panský dům / Tkáčova vila série
1. díl >
Augsburg 1913 Mladá Marie nastupuje jako kuchyňská pomocnice v impozantní vile, sídle průmyslnické rodiny Melzerů. Zatímco si děvče ze sirotčince vydobývá své místo mezi personálem, panstvo si užívá zimní plesové sezony, v níž má být uvedena do společnosti nejmladší, krásná dcera Katharina. Jenom Paul, dědic rodiny, se drží stranou společenského mumraje – dokud nepotká Marii..... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2017 , Knižní klubOriginální název:
Die Tuchvilla, 2014
Jednoduchý příběh, ale není bez půvabu. Tématicky je to "Lízin let do nebe", ale čtivý, a pokud si nárokujete jen oddychovou četbu, zklamání se konat nebude. Každopádně si další díl na nějaké dovolené dám...
Zatím jsem přečetla pouze první díl a kniha se mi líbila. Popis života služebnictva mi připomínal krásný seriál Panství Downton. Je to trochu červená knihovna, ale tak nějak přiměřeně. Čekám až bude v knihovně volný další díl. Není to moje běžná četba, ale je to přijemná změna. Doporučuji.
Krásná kniha, opravdu doporučují všem. Není to přeslazená romance a rodinná sága. Ovšem velká láska tam je. Na závěr si připravte kapesník
Není špatná, ale trvalo mi než jsem se začetla. Kniha nejspíš není úplně můj styl, vše pro mne bylo zdlouhavé a ne moc vypovídající, než se v půlce kniha zlomila a začala mít lepší stoupající tendenci. Nu po prvním díle si ale nejsem jistá, zda stojí jít na další.. romantický román ale nezatracuji a třeba na nějaký pohodový klidný večer se bude hodit další díl :)
Pěkná oddychovka. Prvních 100 stran jsem se snažila do toho nějak dostat, ale pak už to bylo super. Párkrát jsem se tam modlila jen ať to není jedna z těch knih kdy zamilovaný pár jsou nakonec sourozenci, uff, nebylo to tak. Takže za mne spokojenost a jdu na druhé pokračování.
Velmi slušně napsaný oddychový románek z červené knihovny, ve stylu seriálu Panství Downton. Na závěr mě překvapil až trochu zběsilý happy end, ale knížka se mi dobře četla a splnila mé očekávání nenáročné, odpočinkové četby.
Nečekala jsem, že mě to tak chytne. Děj nás vtáhne do roku 1913-1914 do rodiny Melzerů. Hlavní postava Marie je zaměstnaná ve vile nejdříve jako pomocná kuchařka, pak můžeme sledovat její vzestup na post komorné a pak jako snoubenku Paula. Zajímavě popsáno , bavilo mě to a těším se na další díly
Podobná témata si čas od času ráda přečtu, ale tato kniha mě bohužel neohromila.
Myslím si, že zpracování textu bylo dobré ale celkové téma se moc nevydařilo.
Příběh Marie, která je přijata do rodiny továrníka Melzera jako kuchyňská pomocnice. Postupem času se vypracuje a získá si své čestné místo v rodině. Zároveň pozná lásku svého života a rozplétá se tajemství jejího původu. Pohodové čtení, ale po detektivkách mi tam chybí napětí.. Do dalšího dílu se i přesto pustím.
Odlehčená četba, u které člověk nemusí moc přemýšlet a čte se to velmi dobře, takže určitě přijde řada i na další díly.
Pěkné, čtivé, ale zdlouhavé bez větší dramatické zápletky. Zkrátka život v továrníkově panství na počátku 19 století pohledem dvou rovin. Personál, který rodinu ctí, a život milostivé paní a její rodiny. Kdyby se zkrátilo na polovinu, nic by se nestalo. Za mě čtyři.
Tak trochu růžová knihovna o tom, jak chudá dívka ke štěstí přišla. Čte se to dobře, chystám se na druhý díl, kde do děje zasáhne 1. světová válka.
Autorka je bezesporu výborná vypravěčka a proto mě příběh rodiny Melzerů ihned vtáhl do děje. Dýchla na mne atmosféra při čtení červené knihovny u babičky na půdě. Těším se na další díly. Už jsou připravené na nočním stolku.
Pohodový ale i smutný ženský román. Dobře se četl a to až tak, že tři dny stála domácnost.
Krásné historické téma, které je zobrazeno jak očima členů továrnické rodiny, tak i členů jejich služebnictva. Nyní se těším na 2. a 3. díl, kterými mne obdaroval Ježíšek :-)
20. století Německo továrny ságy sirotčince rodinná tajemství textilní průmysl historické romány historické romance služebnictvo
2017 | Panský dům |
2018 | Panský dům a jeho dcery |
2019 | Zlaté časy |
2020 | Nová doba |
2019 | Hortenziová zahrada |
Příjemná četba připomínající Panství Downton přemístěné do Německa. Poslední rok před Velkou válkou, o níž samozřejmě osazenstvo domu rodiny Johanna Melzela nemá zatím ani ponětí. Panstvo nahoře a služebnictvo dole prožívají v krásné vile své životy plné zábavy, práce, lásky i intrik a člověk je zvědavý, jak to s nimi bude dál....