Panství Loch Down
Beth Cowan-Erskine
Třicátá léta dvacátého století. Skotskem se šíří tajuplná nemoc. Obyvatele panství Loch Down, urozenou a starobylou rodinu Inverkillenů, však mnohem víc trápí tenčící se zásoby toaletních ubrousků a otázka toho, kdo se postará o děti, když si chůva troufla opustit tento svět v tak nevhodnou dobu. Lord Inverkillen, hrabě a nejvýznamnější člen rodiny, je za podivných okolností nalezen mrtev. Inspektor označí incident za nehodu, ale paní MacBainovou, hlavní hospodyni, tím nepřesvědčí. Jelikož nikdo nesmí kvůli nemoci dům opustit a stejně tak do něj nesmí vkročit nikdo cizí, jsou jedinými podezřelými obyvatelé domu, ať už z řad rodiny či služebnictva. Vzhledem k tomu, že je rodina hraběte příliš zaneprázdněna tím, co se dá popsat jen jako nicnedělání, rozhodne se pustit do pátrání sama. Samozřejmě jen ve svém volnu. Odhalí tím celou řadu dlouho ukrývaných tajemství, lží a podvodů, jež mají život na panství navždy změnit.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2022 , KontrastOriginální název:
Loch Down Abbey, 2021
Od téhle knihy jsem čekala detektivní příběh…a dostala jsem příběh o skotské aristokratické rodině, jejíž členové se starají jen sami o sebe a o své potřeby… a o jejich sloužících, kteří dokáží pěkně překvapit.
Kniha bavila od začátku do konce.
Nejsem si úplně jistá, jaký byl autorčin záměr, ale pro mě byla ta kniha skvělou parodií na poměry, které vládly mezi panstvem a služebnictvem. Tady to tedy vůbec nebylo tak sluníčkové jako v Panství Downton, ba právě naopak. Autorka nám předhodila panstvo jako sebestředné budižkničemy ( byli fakt příšerní, bičem bych je hnala), kteří berou své služebnictvo jako kusy nábytku, jež stojí někde v koutě a mlčky čekají na pokyny svých chlebodárců. Jejich chování byl fakt hnus...
Já jsem se však královsky bavila, mně to neskutečně moc sedlo a velice mile mě to překvapilo. A co se týče oné záhadné nemoci, nemusíte se vůbec bát, že by vám kniha připomínala naše poslední roky s pandemií. Tady je to všechno tak decentní, vůbec mi to nevadilo.
Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.
Ačkoliv jsem čekala spíše detektivku, není tomu úplně tak. Ale moc dobře se to čte. Vizuálně jsem před sebou viděla jak dům tak i obyvatele Panství Downton. Rozuzlení na konci je překvapivé.
Kdyby to šlo, dala bych půl hvězdy dolů za to neustálé "mlaskání" členů rodiny (kdo přečetl, tak pochopí).
humor Skotsko tajemství 30. léta 20. století parodie epidemie hospodyně historické romány služebnictvo
Nenechte se odradit pomalým rozjezdem, jak se to málem stalo mě. S postupujícím dějem si mě kniha získala a já byla čím dál víc zvědavá, jak to celé dopadne. Příběh dysfunkční a sebestředné aristokratické rodiny ze Skotské vysočiny odehrávající se ve 30.letech minulého století a jejich trpělivého a vynalézavého služebnictva, z nějž bych vyzdvihla zejména úžasnou hospodyni paní MacBainovou. Děj je plný suchého, místy až parodického humoru, nejvíce zábavy jsem si užila v závěru při odhalení velkého, překvapivého zvratu.