Past
Melanie Raabe
Známá spisovatelka Linda Coradsová je pro své fanoušky i média hádankou. Je jí osmatřicet let a již více než jedenáct let nepřekročila práh své vily. Navzdory tomu je velmi úspěšná. Málokdo tuší, že ji trápí strašlivá vzpomínka z minulosti. Před lety našla totiž svou mladší sestru Annu mrtvou v jejím bytě - a zároveň zahlédla vraha. Jeho tvář ji pronásleduje všude, i ve snech. Proto když jednoho dne spatří ten děsivý obličej v televizi, je v šoku. Po zralé úvaze vymyslí plán, jak vraha dopadnout a usvědčit – nastraží mu past. Co se vlastně tenkrát v tu osudnou noc u její sestry odehrálo?... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2016 , Knižní klubOriginální název:
Die Falle, 2015
Knížku jsem přečetla za jeden večer. Pro mě to bylo nečekaně příjemné překvapení. Rozhovor Lindy s Viktorem, který zabírá větší část knížky, jsem si vyloženě užívala. Myslím, že autorce se její prvotina vydařila.
Po slibném začátku najednou druhý příběh, vkládaný po částech a rušivý, dokonce nudný. Tak jsem ho vynechala, vím jak to dopadlo a ta úleva, že už je to za mnou. A vlastně mě mrzí, že jsem tak znechucená.
No...po anotaci jsem se na knihu moc tesila, ale zklamani...sice jsem docetla, ale nenadchla me
Námět je celkem ucházející, ale zpracování pokulhává.
Dlouhé pasáže typu: "Jsi šílená. Ne nejsem. Ale ano. Měla bych se léčit." Nebo nekonečné opakování textu písničky. - hrozně unavovaly, a nutily k přeskakování.
Popisování pocitů nemělo grády a unavovalo. Konec tak nějak vyšuměl do ztracena.
Jsem spokojená s výběrem knihy, výborně a rychle se četla díky skvělým dialogům. Děj se odehrává prakticky na jednom místě, což připomíná divadelní hru, ale vůbec to při čtení nevadilo. Prožila jsem napínavé dva večery a bavila jsem se. Tak to má být!
Můžu také jen doporučit, prolínání dějů a myšlenek hlavní hrdinky dělá knihu akční a čtivou. Byla jsem u ní strašně zvědavá a napnutá :)
Velmi se mi líbilo, že jsme viděli Lindě do hlavy, její rozmluvy se sebou samou, pocity, když byla na pokraji zhroucení, a pak rozhovory s Viktorem, který mě nakonec dost překvapil. Zařadit úryvky z Lindiné knihy byl také skvělý nápad, dozvěděli jsme se tak, co tomu všemu předcházelo. Palec nahoru této mladé autorce, prvotina se vyvedla a myslím, že se ještě máme na co těšit...
Detektivní příběh, jak má být. Oproti precizně budované atmosféře a pozvolnému tempu většiny knihy trochu unáhlený závěr. (Těžko uvěřiti v tak náhlou iniciativu ženy žijící takovou dobu v izolaci.) Nicméně vyprávění autorky bylo neobvykle "libé", čtivé a napínavé až do konce. Trochu mi atmosférou připomínalo "8 žen" - téměř vše se odehrává v domě, čtenář si brzy zvykne na přítomnost v něm a stává se pro hlavní hrdinku dobře utajeným návštěvníkem:-)
Originální námět, od začátku to je napínavé a velice čtivé. Jediné, co bych vytknul, jsou ty úryvky z knihy hlavní hrdinky, které mě příliš nezaujaly. Kdyby se autorka víc zaměřila na Lindu a její pocity, případně nějak rozvedla tu zápletku, bylo by to lepší. Poznámka bokem - dovedl bych si tuhle knihu představit zpracovanou jako divadelní hru, protože se téměř celá odehrává v jedné místnosti a je založena na skvělých dialozích.
Jedním z velkých kladů této knihy je podle mého fakt, že je to psané v ich formě. Tím, jak vidíme celý příběh jen jednostranně, se čtenář nevyhne řadě otázek – je Lindina verze příběhu ta pravá? Stalo se to tak? Čtenář si nemůže být jist tím, co čte, a je nucen veškerá fakta knihy přehodnocovat a vytvářet si různé teorie o tom, kdo je skutečným pachatelem. A mne to na knize strašně moc bavilo. Začátek knihy je trochu pomalejší, ale pak to nabírá na spádu a skvěle to v závěru graduje. Knihu jsem si užila. :-)