Päť týždňov v balóne
Jules Verne
Pět neděl v balóně patří mezi nejklasičtější dobrodružnou literaturu všech dob. Tři hrdinové se rozhodnou přeletět africký kontinent a odhalit tak tajemství, která se před vědou skrývala několik tisíc let. Ačkoliv byl román Verneovou prvotinou, ihned po vydání se stal bestsellerem.
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1985 , Mladé letáOriginální název:
Cinq semaines en ballon, 1863
Ako hodnotiť knihy, ktoré človek prečítal v detstve okolo 10teho roku života z pohľadu životom otrieskaného takmer 50nika, ktorý už si dej po tých rokoch vybavuje dosť ztuha? Jednoducho. V detstve knihy buď dočítate do konca, lebo je to bombaaaa. Alebo ich najneskôr v polovici odložíte, lebo je to nuuudaaaaaaa. Túto som vtedy dočítal do konca. Dokonca dva krát. Takže 5* ;))
V rámci skupiny #klasikomilove, kde teď čteme žánr sci-fi, jsem ještě sáhla po klasice od Julese Verna. Toto nádherné vydání z roku 1967 jsem našla jako poklad v knihovně u mojí maminky. Možná jsem ho chtěla číst jako malá, ale určitě bych tomu nebyla bývala tolik rozuměla a užila si to tak, jako nyní.
Neobvyklá a velmi dobrodružná výprava doktora Fergussona a jeho dvou přátel nás zavede nad africký kontinent, jelikož se tito pánové rozhodli jej přeletět v balóně vlastní konstrukce, a to od Zanzibaru na východě až na západ kontinentu, do Saint-Louis.
S hrdiny zažíváme nejrůznější situace - zpočátku jde vše jako po drátkách, ale to by nebylo to pravé dobrodružství, kdyby se občas neobjevilo nějaké to nebezpečí.
Moc se mi líbily mistrně propracované pasáže s popisy neprobádaných krajin i podrobné technické provedení všech součástí balónu a vzduchoplaveckých dovedností posádky.
Napjatě jsem četla a hltala stránky, jak to všechno dopadne, jak se posádce podaří dokonat odvážný čin přeletět napříč Afriku balónem. A jestli vás tato dobrodružná výprava také zajímá, tak si knihu přečtěte, určitě nebudete zklamaní.
První Verneovka, u které jsem se (chvílemi) nudil. Nejlépe to vystihují slova sluhy Joea: "Kdyby nás nepotkaly příhody na Čadském jezeře a na Senegalu, myslím opravdu, že bychom umřeli nudou." Pokud bychom ovšem knihu chápali jako učebnici fyziky, geologie, přírodopisu, zeměpisu a historie vědeckých výprav do Afriky, myslím, že je nepřekonatelná.
Samozřejmě, že nějaké to napětí v příběhu je, samozřejmě hrají důležitou roli ušlechtilé lidské vlastnosti jako obětavost, věrnost a přátelství a potřetí samozřejmě nechybí šťastný konec.
I s ohledem na dobu, kdy byla kniha napsána, dávám 80 %.
Knížka PĚT NEDĚL V BALONĚ je určitě jedno z klasických autorových děl, ale pro mě šlo o mírné zklamání. Zeměpisné popisy, které se střídají s loveckými zážitky, zde působí malinko nudně. V Cestě kolem světa za 80 dní autor zeměpisná fakta zakomponoval o poznání lépe. Od letu balonem jsem čekal mnohem intenzivnější dobrodružství, více napětí a dějové zvraty. Poslední pětina knížky již byla dle mého očekávání. Joe, Dick a Samuel byla jinak fajn trojice dobrodruhů.
Na těch Verneovkách prostě něco je. Četba mi umožnila vrátit se v čase a být zase malou holkou která snila o dobrodružstvích v dalekých krajích, které Verne dokázal tak poutavě popsat. V dospělosti si čtenář už více všímá těch drobných nedokonalostí, které sem tam z knihy vykukují. Být tak znovu malým dítětem a umět snít. Příjemná nostalgie.
(SPOILER) Jsem u rodičů v karanténě a neodolal jsem :) Je asi zbytečné něco psát o tom, že dnes už nenadchne zabíjení zvířat jen tak pro zábavu nebo rasistické popisy černochů, to zde již napsali jiní. Mně nyní dala kniha povědomí o několika cestovatelích a aviaticích/aviatičkách, které jsem předtím neznal. Z dětství jsem si pamatoval jen vyhazování věcí z koše. Tehdy jsem ale nemohl porovnávat místní názvy s Google Maps. Verne musel být opravdu dobře nachystán a obeznámen s látkou.
Drahý Dick: Jedna z najvydarenejších verneoviek. Bez balastu nezmyslov. Technicky zaujímavý lietajúci stroj, omnoho uveriteľnejší než Roburov, vierohodný popis Afriky, kde autor nikdy nebol a čerpal len z bežne dostupných zdrojov (ale dobre, nie ako povedzme v Hatterasovi alebo Ľadovej sfinge a ďalších), dobrodružstvo, happyend. Mohutné a veľkolepé pomýlenie si černochov s opicami - v Bruseli by o tom zaručene rokovali, keby niekto z úradníkov náhodou prečítal dáku takú knižku, ktorá by presahovala jeho individuálnu zmyslovú skúsenosť - čo sa asi nestane, lebo potom by to už nebol Bruselský úradník.
Päť týždňov v balóne neurazí ani dospelého čitateľa, hoci nejde o nič úžasné. Výborné na dlhú chvíľu, alebo keď človek práve odložil povedzme Fromma a tekvica si chce oddýchnuť. Popisy techniky sa každému určite páčiť nebudú. Mne áno, som garážový vynálezca :))
Pre decká báječné.
Moje asi třetí vernerovka, takže styl vyprávění se dal očekávat. Na to jak je to staré, je to prostě nadčasové. I v dnešní době, kdy je v příběhu zapotřebí hlavně akce a aby se děj rychle posouval, má tohle šanci, protože když konečně odstartují, pořád se něco děje.
Knihu jsem si vybral kvůli letošní výzvě a proto, že jako mladý jsem pár verneovek přečetl. Nakonec jsem hltal každou stránku, on Jules byl vážně frajer a uměl. Finále příliš negraduje, jednotlivé příhody z Afriky ale stačí. Mám hrůzu z pouští!
Jedna z nejlepších verneovek, poutavě a napínavě psaná a pěkné ilustrace ke zkouknutí. Z nostalgie bych je přečetl klidně všechny. Verne snad ani špatnou knihu nikdy nenapsal. Silné 4starsy.
Další znamenitá Verneovka, tentokrát spojená se vzduchoplavectvím a černým kontinentem Afriky. Povinnost pro každého dobrodruha. Howgh.
Sen nejednoho malého chlapce s bohatou představivostí, několikatýdenní putování balónem nad divokou krajinou, při kterém s přáteli zažijete nejrůznější dobrodružství a nebezpečenství. Být tak zase malým klukem a snít naplno.
AFRIKA. Stačilo mi jediné slovo - Afrika. A hneď som sa vrhol na knihu (po nej na Barsaca). Tento kontinent ma vždy fascinoval a teraz ho sledovať zhora, s názvami, ktorých väčšina už súčasníkom nič nehovorí. Na rozdiel od Cesty do stredu zeme veľmi akčné a náučné, toto sa Vernemu fakt podarilo. Vrátane technických detailov okolo balóna. Kým to človek nečíta, ani si neuvedomí, že v Afrike je životu nebezpečné aj prespať na holej zemi bez prítomnosti šeliem a ľudožrútov - háveď to vybaví za nich... Tu človek prekusne aj to stále otravné "drahý Dick" v každej vete, lebo dynamika príbehu to vynahradí. 90 percent.
Jak jsem se dočetl, jde snad o Vernovu prvotinu. Na knize bych to rozhodně nepoznal. Něco poučení, dost napětí a dobrodružství, prostě klasická Verneovka. Výborná knížka pro chvilky oddechu a příjemného snění. Jen by mne zajímalo, jestli dnes třeba v Americe (v době dementní korektnosti) není zakázaná. Mám ale jedno řešení. V nové verzi by hrdinové příběhu unikali před lidožravými ufony, kteří v Africe zůstali po dostavění pyramid. Půjčil jsem si vydání od Albatrosu (1963), která mám i díky skvělým ilustracím nejraději. Knihu srdečně doporučuji.
Nanejvýš uspokojivé.
Moje první verneovka. Někdy v deseti letech jsem z toho byl úplně mimo, dneska se člověk jenom pousměje nad oním dobrodružstvím okořeněným zeměpisnými přednáškami. Vypadala takhle Afrika, nebo alespoň ona část, nad níž tři stateční cestovatelé poletují v oné době skutečně takhle? Nebo to byla jenom ryzí fikce, podpořená četbou z knih, které ani v druhé půli XIX. století nepodávaly zrovna dvakrát objektivní obraz toho, k čemu se vyjadřovaly. V tom dětství to byla paráda, jenže zrovna tohle je ten typ dětských knih, které vezmete do ruky v dospělosti a kouzlo je fuč...
Minimálně stejně dobrý příběh jako Cesta kolem světa za 80 dní, možná i lepší. I když to ke konci negraduje tak jako jiné verneovky, příběh je celkově napínavý, zajímavý a místy i veselý, balon Victoria je perfektní, stejně jako tři pěkně se doplňující cestovatelé a (na Verna) je tam docela málo hluchých míst. Zatím po sedmi přečtených verneovkách je z nich tahle asi můj favorit.
Příběh má velmi dobrý styl vyprávění a je velmi dobře vypointovaný. Na knize se mi nelíbilo, že se autor hodně často uchyloval k až moc podrobnému popisování věcí.
přátelství Afrika zvířata, fauna rostliny, flóra cestování balóny vzduchoplavba objevitelské cesty dobrodružství badatelé a objevitelé odvaha
1937 | Dvacet tisíc mil pod mořem |
1965 | Cesta do středu Země |
1985 | Dva roky prázdnin |
1963 | Pět neděl v balónu |
1963 | Cesta kolem světa za osmdesát dní |
Za mě spíše průměr. Zase až tak mě příběh nechytl a byla místa, která mě moc nebavila. Už jsem od autora četla mnohem lepší :)