Pekelná díra
Kevin J. Anderson , Brian Herbert
Pekelná díra série
1. díl >
Planeta Hallholme, přezdívaná Pekelná díra, je smetiště vyhrazené pro nežádoucí živly, ztracené existence a šarlatány, zastrčené v odlehlém koutě vesmíru mezi desítkami podobně bezvýznamných světů. Hodí se leda jako poslední útočiště uprchlíků před vládou pevné ruky Michelly Duchenetové, vůdkyně hvězdného impéria Konstelace. K těm patří i Tiber Adolphus, generál, který se mocné panovnici postavil na odpor a prohrál. Jenže vojevůdce jeho ražení se jen tak nevzdá – vzal si do hlavy využít ono peklo na zemi, sužované sopečnými výbuchy a ničivými bouřemi, coby odrazový můstek k novým možnostem. A zatímco kolonisté krůček po krůčku zvelebují prostředí a svádějí boj s krutými životními podmínkami, generál buduje tajné spojenectví s vůdci okolních planet. Sní o tom, že své vězení promění v centrum nové koalice planet, osvobozených z pout závislosti na zkostnatělém impériu, plném korupce a svárů mezi starými šlechtickými rody. Vládkyně Michella věří, že se generála podařilo pokořit, neví o vzpouře kvasící ve Vzdálené zóně… nebo snad ano? Jenže ona ani sám generál netuší, že planeta Hallholme skrývá děsivé tajemství: pozůstatky vyhlazené civilizace, která celá staletí trpělivě čeká na svou příležitost…... celý text
Menší shrnutí po přečtení všech dílů... Hlavní věc co tu musím zmínit je, že je to trilogie a jednotlivé díly na sebe úzce navazují. Takže pozor na to, že třetí díl stále není přeložen a bůh ví jestli někdy bude. Pokud tedy nenajdete třetí díl (Hellhole: Inferno) v jazyce, který byste zvládli, tak se sérií nezačínejte ;). Další stížnost jak je u Herberta zvykem je tam docela dost hlušiny, z každé knihy bych dokázal vyhodit minimálně 50 stránek, kde se opakuje předchozí děj, nebo se nic neděje. I tak ale rozhodně doporučuji se kousnout a pustit se do čtení jinak se připravíte o parádní příběh v neméně parádním vesmíru.
Trochu pomalejší rozjezd, ale pak! Příběh se rozvíjí z několika stran, nápad stíhá nápad. Svět Vzdálených planet je zajímavý. Ale lístek na iperionovou dráhu na Pekelnou díru si nekoupím, mám svých vlastních brouků v hlavě dost. :-)))
Slušný průměr. Jelikož jsem literárně nepolíbena Dunou a nejsem fanoušek autorů, hodnotím pouze jako čtenář, kterému se knížka na dovolené připletla do ruky. Je to akční sci-fi se zákulisními pletichami, jehož svět by šel rozvinout klidně víc. Ano, pěkně to odsýpalo, ale žádné překvapení se nekonalo, vše víceméně v zajetých kolejích.
Po delší době parádní sci-fi příběh. Líbila se mi rovnováha mezi akčními a popisnými pasážemi. Těším se na pokračování.
Miluji příběhy Kevina J. Andersona. S Brianem tvoří skvělou dvojku. Pevně věřím že druhý díl bude stejně dobrý. Musíte se do příběhu začíst, seznámit se s postavami. Pak se jen nechat unášet příběhem.
Super kniha, z pro mě velmi originálními myšlenkami.
Celá trilogie je rozsáhlé dílo s politikou i bojovými akcemi.
Opravdu super kousek
Jediné negativum je fakt, že třetí díl není v češtině. To jsem bohužel zjistil až pozdě a s mou angličtinou si ho asi nikdy neprectu...