Pekingský rozparovač

Pekingský rozparovač
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537703/bmid_pekingsky-rozparovac-66349b7dda001.jpg 4 331 331

Čínské thrillery série

Odpověď se stejně jako ďábel vždycky skrývá v detailech. Mej Jüan a strýc I-fuo. Jeho vzorem je očividně nikdy nedopadený londýnský sériový vrah Jack Rozparovač. Podle Li Jena, velitele pekingského policejního oddělení závažných trestných činů, není jen šílený, ale bohužel také velmi inteligentní. Všechny ty mladé dívky, které doposud uškrtil a rozřezal, měly inzeráty v časopisech, a to včetně kontaktních údajů – on sám však žádnou dohledatelnou virtuální stopu nezanechal. S každou další mrtvou prostitutkou roste ve vyšetřovateli pocit selhání. Nakonec je to jeho partnerka, patoložka Margaret Campbellová, toho času na mateřské, kdo učiní šokující nález, který snad policii pomůže dostat se tajemnému hrdlořezovi na stopu… Bylo by na čase, protože kromě dalších těl, jejichž nálezy od sebe dělí už jen pouhé dny, veřejnosti, médií a nadřízených na Li Jena tlačí prostřednictvím osobních dopisů dokonce i samotný vrah a jeho život i kariéra se začínají nezadržitelně rozpadat. Musí to konečně zastavit! Šestý a závěrečný „velký“ díl série čínských thrillerů (příběh bude pokračovat v povídce Svatba duchů). „Překvapivé rozuzlení a na závěr pořádné crescendo!“ – BookLoons Reviews. Peter May překonal sám sebe. Skvěle vystavěná zápletka a podrobné líčení vztahů odhalujících nové souvislosti s minulostí jednotlivých protagonistů. Bezesporu potěší čtenáře, kteří své hrdiny rádi sledují v životu nebezpečných situacích. – Library Journal. Peter May, autor bestsellerové trilogie z ostrova Lewis, spolupracoval se sítí čínských soudních lékařů a detektivů, aby vytvořil reálný pohled na reálnou kriminální scénu v Číně. – idnes.cz... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

Chinese Whispers, 2004

Interpreti: Jana Plodková , Martin Myšička

zuzi.d
05.11.2019 4 z 5

Čtení jsem si užila stejně jako v předchozích dílech, jen vraha jsem tentokrát uhodla již docela brzy a z toho uspěchaného konce a nedořešeného vztahu hlavních postav jsem byla zklamaná.

rodak
05.11.2019 5 z 5

Až na ten ryhlokonec kdy nevíme zhola nic o našich postavách to bylo opět super.Vztah američanky a čínského policisty, vyšetřování případů a popis Číny to byl koktejl, který mě celou sérii moc bavil.

bee88maja
04.11.2019 5 z 5

Posledních 100 stran graduje, každou větou, se mi zdá neuvěřitelnější s jakou lehkostí se věci kolem hlavních postav najednou komplikují. A když už Vám přijde, že to nemůže mít řešení, najednou je po všem. Plno nedořešených otázek. Ale to podstatné řečeno je. Za mne dobrá kniha. K této sérii se jednou zase vrátím :) Bavilo.

Ester7
29.10.2019 5 z 5

Opět velmi čtivá krimi

Srbo
24.10.2019 5 z 5

Opět pěkný a napínavý příběh ve stejném duchu jako minulé knihy. Jestli jde o poslední knihu nemusel příběh tak rychle skončit.

namornice
24.10.2019 4 z 5

Tak tohle že je konec? No tak to jsem teda čekala trochu jiný zakončení celé série - asi jako hodně jiných čtenářů, možná proto Peter May dopsal ještě krátkou poslední povídku. No, asi si ji budu muset přečíst a doufat, že se dočkám nějakého toho dořešení vztahu mezi Margaret a Lim. Kromě ne moc uspokojivého vyřešení milostné linky se jinak Pekingský rozparovač opět četl dobře. Trochu víc krvák než předchozí případy a kdo je rozparovačem jsem tušila dost brzo, ale vcelku jsem se bavila. Čínské thrillery jsem si užila hlavně kvůli skvělým Mayovým popisům prostředí a umění navodit atmosféru. Z tohoto ohledu mi rozhodně budou chybět. Určitě se pustím i do dalších autorových sérií.

wendulka321
23.10.2019 5 z 5

Zase to bylo skvělé čtení.

hs777
22.10.2019 4 z 5

Mne prostě čínská série baví, stejně tak francouzská i severská, každá má své kouzlo. Pekingský rozparovač je krapet brutálnější, ale upřímně - víc jsem se těšila na pokračování vztahu mezi Margaret a Li a vyšetřování sériových vražd tomu tak trochu sekundovalo. A už se těším na sedmý díl.

Nelly
16.10.2019 4 z 5

Pro mne jedna z lepších částí čínské série - už jsem zvyklá, že kniha bude hodně o čínských reáliích (to oceňuji), že vlastně kriminální zápletka není od těchto popisů nijak okleštěná. Ano, popisy vražd jsou brutální a detailní, ale kdo na to nemá náturu, může popisy přeskočit (mají jiný font písma, tak to jde lehce). Nevím proč, ale mně je May bližší v Číně a Francii než na severu Evropy. Prostě, každý čtenář má rád něco jiného, a proto se na další díl těším (tady vlastně zůstal otevřený konec v jistých záležitostech). - Jen douška nakonec - překvapilo mne, že je čínská série tak stará (tento díl je z r. 2004).

milary
13.10.2019 2 z 5

Tak dost, na tohle už nemám sil... Já vím, že srovnávat je blbost, a že trilogie z ostrova Lewis člověk nemydlí jak Baťa cvičky, ale tohle snad nemá May zapotřebí, ani já. To na ty autory vážně vydavatelé tak tlačí? Spolu s čtenáři? Nevím. Ale od Mayových thrillerů čekám (i když pro dost nekritickou náklonnost k jeho knížkám neváhám pobavit se i s lehce přivřenýma očima), že si počtu. A proč bych to neměla čekat? Umí psát skvěle! Jenže, i když ty oči úplně zavřu, fakt mě nebaví do půlky knížky nuceně nastudovávat dozblba se opakující popisy toho, jak se dají zmasakrovat lidská těla (vč. amputací orgánů a dalších souvisejících bonusových úchylností) detailně do té míry, že to zní jako návod k pračce. Vždyť já bych to po té "nalejvárně" snad už i zvládla sama! :( První půlka knížky na tom prostě stála, a to důsledně. Znovu a znovu porovnávání s originální verzí kdysi z dávna. A zpět. Jako když přetáčíš pásek. To celé jen mírně rozostřeno palačinkami, hádankami a rodinnými peripetiemi. Jo, a abych Mayovi nekřivdila: jeho dokonalou schopností popsat prostředí ve všech ohledech. S objemem "šokujících podrobností" to ovšem (i když beru v potaz téma zápletky) tentokrát pořádně přehnal. Kouká na mě z toho neprofesionální nafukování stránek a lacinost.
A za co ty dvě hvězdy? Za ty ostatní části. A taky za pozdní okamžik, který odstartoval (konečně) vyšetřování ponořené v intrikách a napětí postavené na ději. Ach jo...