Perla
John Steinbeck
Když chudý rybář Kino najde vzácnou perlu, přinese mu to nejen vidinu bohatství, ale také naději na lepší budoucnost pro jeho syna a vymanění se z nevědomosti a útlaku. Do jeho života ale s nálezem perly zároveň vstupuje zlo, které ho přiměje k útěku.
Literatura světová Novely
Vydáno: 1958 , Československý spisovatelOriginální název:
The Pearl, 1947
Příběh o tom, jak rychle nabyté bohatství nemusí nutně znamenat štěstí, dost často právě naopak. Moc se mi líbí jazyk jakým Steinbeck píše. Jeho knížky jsou smutné, ale tak hluboké. Pár stran a kolik toho na nich dokáže říct! Krása.
Příběh o tom, jak moc může náhlé bohatství život člověka změnit. A řekla bych, že v tomto platí staré moudro, a je to vždy k horšímu. Bohatství změní nejen člověka samotného, ale i lidi okolo něj. Málokomu totiž bohatství přinese štěstí. A návrat zpátky do původního života bývá často draze vykoupen nebo se ani vrátit nelze. Útlá kniha, která Vás donutí přemýšlet.
Motiv který se často objevuje v pohádkách - náhle nabyté bohatství, které vyvolá závist, nepřejícnost, zlo. Pan Steinbeck s takovými příběhy umí pracovat a já si těch necelých 100 stránek užila.
Perla je krásný, pohádkově černobílý příběh, který mi osudovou předurčeností (nikoli dějem) připomněl starou ruskou pohádku „Ivan boháč a Ivan chuďas“. Chudý mladík Kino vyloví obrovskou perlu a uvěří, že teď je z něj boháč a že se mu podaří vymanit se z bídy, opovržení a čtyřsetletého porobení svého národa – že bude moct sobě a své ženě koupit nové šaty možná i několikrát za život, jeho synek se naučí číst a psát a spoustu dalších věcí. Jenže samotná existence perly probudí temné stránky kdekoho a přiláká supy.
Vypravěčsky dokonalé dílo. Steinbeckovi stačí 90 stran, aby mnohokrát ťal do živého. Přímo mistrovsky se zaobírá nejen hamižností a zaslepeností, ale šlape na kuří oko černého svědomí kolonizace a třídního rozdělení. Hluboké, silné téma (které v podstatě nemá řešení).
---
„…bylo to proti náboženství (…) a velebný pán jim jasně vysvětlil, že každý muž i žena je jako voják, určený bohem, aby střežil některou část hradu, který se nazývá Vesmír. A někteří jsou na náspech a někteří v hlubokém stínu hradeb. Ale každý musí zůstat na svém místě a nesmí pobíhat, jak se mu zachce, jinak by byl hrad ohrožen nápory pekla.“
Môj milovaný Steinbeck. Opäť dokonalá kniha, dokonalé opisy. Kniha ktorá vo vás niečo cenné zanechá, na ktorú nezabudnete.
Vďaka Steinbeckovi už nedokážem čítať bežnú modernú literatúru...
Tahle malá, uzoučká knížečka je doslova dar!
Získala jsem ji darem tady ve Švýcarsku, jelikož byla společně s dalšími knížkami odložena ke věnování na lavičce v jedné vesnici. Bylo to ráno, naproti v domě z otevřeného okna vyhrávala klasická hudba a z okna vlály bílé záclony. Když jsem tu knížečku vytáhla z té tašky, kde byla uchovaná, vůbec jsem netušila jako krásu beru do ruky. O tom jakou záložku jsem našla vloženou hned za obálkou, snad ani netřeba mluvit :) nic kouzelnějšího jsem dlouho neviděla. A ten závan zatuchlinky, když jsem stránky rozevřela, se ani popsat nedá!
Četla jsem v angličtině, protože darovanému koni na zuby nehleď :) a že se mi už po pěti stránkách zastaví dech strachy, to jsem nečekala :)
vřele doporučuji, doufám, že český překlad je stejně dechberoucí :)
Steinbeckova Perla je krásnym podobenstvom o tom, ako dokáže vidina bohatstva zaslepiť oči a zdravý úsudok.
Pieseň rodiny bola najskôr pokorená piesňou perly, a napokon aj piesňou zla...
My ľudia zaslepení honbou za mamonou, často nevidíme to najkrajšie a najvzácnejšie bohatstvo, ktoré máme ukryté v svojich deťoch, v svojej rodine!!!
Mnohokrát si to uvedomíme, až príliš neskoro.
Perla je síce rozsahom krátke, ale svojím významom vystížne memento o tom, aké hodnoty sú pre nás najdôležitejšie.
Steinbeckova Perla je skutečná perla. Upřímně, kdo dosud nepolíbený jeho tvorbou by si ji vybral? A v originále?
Ohromně lidská novela, popisující, jak může být život těžký a nespravedlivý. A především, že jsme všichni "jen" lidé, dělající chyby, za které draze platíme. Občas až nesmyslně draze.
SPOILER
Autor měl jistě daleko víc životních zkušeností a jakýsi nadhled než mám já za tu dobu co jsem na světě. Nicméně nechápu, proč svým hrdinům vymyslel takový konec. Kdo by se nechal dobrovolně ošidit a spokojil se se zlomkem ceny? Naopak, Kino jednal správně, svým rozhodnutím neprodat perlu na prvním možném místě a prvnímu zloději ukončil éru těchto podvodů, se kterými se potýkali jeho předci a lidé.
Jenomže tak to autor nechtěl. Podle něho by bývalo lepší hned prodat perlu (nechat se okrást) ještě být vděčný a pokračovat tak v historii ponižování a okrádání jako dosud.
Hamižnost ... vlastnost, ke které se lidský rod propracoval. Na počátku ten, kdo chtěl přežít, musel mít zásoby. Pokud je měl, vytvářel si ochranné mechanizmy, aby o ně nepřišel. A když vítězil, měl jich pořád víc a víc a začal být chtivý. Život prostého Mexičana Kina neznalého těchto praktik musel dopadnout tak, jak dopadl. A Steinbeck celý příběh mistrně dávkuje až k pocitu bezmoci, který se vás při čtení této knížky zmocní. Smutný příběh.
Steinbeck patří mezi mé nejoblíbenější spisovatele a přesto, že jeho O myších a lidech mám ráda, tak si myslím, že Perla je možná ještě lepší. Jeho popis lidského charakteru, který je zkažený vidinou bohatství a přijde kvůli tomu o to nejcennější je skvělá. Moc doporučuji.
jedna z mých nej nej knih a zároveň první kniha, která mě dostala "do kolen" a já u ní brečela jak malá holka
Steinbeck umí psát o těch nejchudších. O těch kterým štěstí nestojí nablízku a osud jim nedává jinou možnost než se s ním prát všemi prostředky. Je to ale čtení smutné protože tak je to na světě zařízeno odjakživa a všude. Tuhle knihu přečtěte na jeden zátah a bohužel není moc veselá. Steinback je ale mistr vyprávění a tato novela to dokazuje. A bohatství nepřináší do života automaticky štěstí.
Četla jsem v lednu 2015. Podle mých poznámek:
To, co se může zdát, že přinese štěstí a bohatství, může přinést opak.
Útlé, přečte se jedním dechem.
Hezké, kruté, pravdivé.
Autor je Mistr.
Citát:
"Štěstí přivolá zlé přátele."
Zajímavá krátká povídka, přečtená jedním dechem. Působivý příběh. Doporučuji k přečtení.
Velice smutná kniha o lidské závisti a nepřejícnosti a chamtivosti, která se ovšem výborně čte, a proto ji mohu vřele doporučit.
Tragický srdceryvný příběh, který donutí se zamyslet nejen nad lehce zlomitelnou povahou člověka.
2004 | O myších a lidech |
2006 | Na východ od ráje |
2002 | Na plechárně |
1941 | Hrozny hněvu |
2003 | Toulavý autobus |
Na rozdíl od své sestry-novely Měsíc zapadá, je Perla jednoduchým na můj vkus až klišovitým příběhem o neštěstí, které číhá za splněným snem. Ničím neodlehčená kritika společnosti, dopadá jako bič a běsní jako rozbouřené moře, jen aby pateticky demonstrovala zřejmé.
A perlička na dně se ne a ne objevit.