Peter a Lucia
Romain Rolland
Působivý příběh tragické mladé lásky, inspirovaný bombardováním Paříže na Velký pátek v roce 1918.
Literatura světová Novely Romány
Vydáno: 1966 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Pierre et Luce, 1920
Krásné. Lucie je svým přístupem k životu pro mě obdivuhodná. Láska je jediným smyslem života.
Ano, je to knížka, která se nedá číst jedním dechem, je docela složitá a musí se u ní přemýšlet, přesto je to jedna z mých oblíbených. Ač jsem si některé pasáže musela číst vícekrát, abych je pochopila, celková myšlenka je nádherná. Tak čistá a upřímná láska uprostřed hrůz války...
Knihy o válce moc ráda nečtu, ale tahle je jiná. Snad proto, že nezobrazuje válku jako takovou, ale lidé, kteří za války žili. Jak ji prožívali, jak se snažili utéct a jak se jim to (alespoň na chvíli) podařilo.
Kniha neoslní, ale také neurazí. Romantický příběh o tom, že láska je víc než válka. Hodně naivní postavičky, ale moc hezky vykreslené prostředí. Mně osobně se kniha líbíla hlavně v tom, že je určena přesná doba, od kdy do kdy se to děje, co se kdy stane. Jak faktické! :)
Tuto knihu jako povinnou měl u nás přečtený snad každý z důvodu, že byla krátká. Já ji četla jako jednu z prvních, ale vůbec mne nenadchla. Ani jsem se na její obsah nemohla pořádně soustředit. Opravdu nevím, proč je tato kniha tak slavná...
Těšila jsem se na nějaké jednoduché (ale hluboké) čtení o lásce. Nestalo se. Bylo to takové náročné, musela jsem hodně přemýšlet a rozhovory byly škrobené. Což ovšem možná odpovídá době příběhu. Ale hlavní myšlenka se mi líbí. I ten konec se tam hodí, bez něj by to nějak nebylo ono. Nebylo by to tolik burcující.
Láska žije až do konce. Neměla moc dlouhé trvání, jen co je pravda. Jasná demostrace toho, že válka v rychlosti ničí vše, co jí přijde do cesty? Z dnešního pohledu jsou v knize už nepříliš typické dialogy, ale nejsem z těch, kdo mají problém s mluvou dávných dob.
Potkají se, milujou se, milojou se, milujou se, milujou se, pořád se milujou, jsou mrtví. THE END.
Nejkrásnější kniha o lásce jakou jsem kdy četla. Možná pro mě předčila i Shakespeara s Máchem dohromady :) Dokonce jsem si z knížky musela začít vypisovat citáty, abych na ně nazapomněla, až knížku vrátím zpátky do knihovny, protože by byla velká škoda zapomenout ne to, že:
"Stává se někdy, že zazní neúplný akord, drsně a chraptivě; zanechává ducha v nepokoji až do chvíle, kdy se k němu připojí nový tón a sloučí nepřátelské nebo chladně si cizí prvky, jako by to byli návštěvníci, kteří se neznají a čekají, až budou představeni. To pak ihned nepříjemné napětí povolí a harmonie plyne od článku k článku. Takový duševní chemický proces provedl toho dne vlahý letmý dotyk dívčí ruky."
Nemůžu si pomoct, nuda, nuda a příběh, který mě vůbec ničím nedojal. V porovnání s dokonalým Otčenáškovým dílem brak. A to jsem si to chtěla vzít k maturitě. Hell no!
Tato kniha je taková novodobější podoba známého příběhu Romea a Julie...Láska je tu ale zobrazena v průběhu války, v knize je krásně popsáno, jak dva mladí lidé v sobě nachází zalíbení, přesto, že kolem nich hučí děla a zuří právě válka. Jedná se o takový jednodušší styl psaní, ale ten v podstatě zaručuje i snadnou čtivost. Je to velmi milá a romantická novela, která se jako povinná četba čte dobře.
Kniha s výběrem krásných jazykových prostředků. Popisy emotivního rozpoložení hlavních hrdinů mě zcela vtáhly do děje.
Lidé píšící, že má kniha nezajímavý děj, mají do značné míry pravdu. Rolland ovšem nepíše děj (jinak by nenapsal novelu, nýbrž román), ale náladu a tu vystihl beze zbytku. Stěžejní téma lásky dvou náctiletých na pozadí jednoho z nejbrutálnějších období lidstva, doplněné o drobné filosofické úvahy o podstatě člověka, lásky, války a mnoha jiných, zkrátka bere dech. Jen jediné mi zůstalo záhadou: Kdo je ona rusovláska z posledních stran?
Jedním slovem nádhera, kterou jsem přečetla jedním dechem. Silný příběh, který si určitě přečtu znovu.
Mě se to docela líbilo. Nemám moc ráda tématiku války, ale co se týče knih z období válek, tohle dílo nebylo nejhorší co jsem četla:) U maturity jsem se modlila abych si tuto knihu vytáhla, protože je jednoduchá, informace o autorovi se také dobře pamatují... :)
Četla jsem to jen protože jsme to měli v povinné četbě, ale nechápu, jak nám tam tohle mohli dát. O samotném autorovi jsem skutečně nikdy neslyšela a příběh na mě nějak nepůsobil. Použiju slova svojí kamarádky: ,,Byla jsem ráda když to na ně spadlo a byl konec!" Příběhy odehrávající se ve válce mám ráda, ale tohle mi nějak nesedlo.
první světová válka (1914–1918) láska smrt milostné romány Francie Paříž bombardování tragédie novely pro dospívající mládež (young adult)
1984 | Petr a Lucie |
1963 | Dobrý člověk ještě žije |
1974 | Okouzlená duše I |
1957 | Jan Kryštof I |
1956 | Život Beethovenův |
Osobně mi kniha k srdci nepřirostla, přišla mi tak nějak....plytká?