Peter a Lucia
Romain Rolland
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Literatura světová Novely Romány
Vydáno: 1972 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Pierre et Luce, 1920
Knihu jsem četla v pubertě a nyní je povinnou četbou mé dcery. Abych byla v obraze a taky vyzkoušela, jak na mě bude po tolika letech působit, přečetla jsem ji znova. No, tedy... Když jsem to četla před lety, udělalo to na mě dojem - tragický příběh, který jsem obrečela. Nyní jsem to dočetla z posledních sil - prostě už jsem jinde, moje romantická duše už asi není tak citlivá.
Krátky, citlivý příběh, který nemusí každému stylem psaní sednout. Jde o to, že je tam hodně naráżek, symbolismu a věta není napsaná tak aby přesně každé slovo vystihlo význam věty, musí se číst mezi řádky, tak bych to asi nazvala :). Ale mě se kniha její napsání dotklo hezkým slova smyslem :). Je to jednoduchý příběh kde se toho nějak zvlášť moc nestane, ale je to i hluboká citlivá výpověď milenců... Konec jsem znala, ale přišel tak náhle, že mě i tak překvapil. Moc nechápu tak malé procentuální ohodnocení, ale myslím, že je to hlavně stylem psaní.
Za mě doporučuju a přeju krásné počteníčko NH ;)
Útlá knížka s velice silnou antimilitaristickou myšlenkou. Co se poselství týče, nelze v ničem nesouhlasit, avšak ona milostná zápletka mi často připadala přitažená za vlasy - způsob, jak čistě se k sobě oba milenci chovali. Jejich vztah mi připadal spíš jako silné přátelství protkané dojemnými slůvky lásky. Proč Petr nedokázal jedním okamžikem přestat myslet na Lucii, ale ve skutečnosti ho nikdy nesužovala nepotlačitelná touha ji políbit? Proč ji tak neskonal miloval, ale dokázal s ní téměř pouze hovořit o válce? Je mi líto, ale bylo to nudné - knížka s hodnotnou myšlenkou, ale chabou zápletkou, povrchními postavami (myšleno nepropracovanými do hloubky) a nejpředvídatelnějśím koncem v historii knih. Chápu však, že cílem Rollanda nebylo napsat napínavý román, ale ostrou kritiku.
Což o to, je to překrásně napsané, protkané velkým lyričnem, a... Nu, nějak mě to nenadchlo. Navíc mi oba milenci přišli až moc účelově čistí a tak dokonalí, tak nevinní, až byli příliš jako z jiného světa. Vím že to bylo záměrné, ale mám raději realističtější díla.
První stránky se četly těžce a i když byl konec zřejmý, zajímalo mě, jak bude proveden. Láska dvou mladých lidí a Paříž za první světové války dávají příběhu velké možnosti. Škoda, že některé pasáže nebyly více rozvedeny a vztah milenců měl hodně rychlý průběh. I tak to byl silný příběh, rozhodně stojí za to si ho přečíst.
Už před začátkem čtení jsem věděl jak to dopadne...od druhé půlky knihy jsem se na to těšil.
Chápu historický význam atd., ale prostě mně to přišlo docela bez nápadu. Vykreslení situace dobré, ale stejně - pokud se nudím u tak krátké knihy, není to úplně dobrá vizitka.
Přečteno během jednoho dne :) příběh jedné velké, čisté lásky, ale žádný velký zážitek.
Podle mého krásný příklad toho, že autor nepotřebuje popsat přes 300 stránek, aby si čtenáři stihli hlavní postavy zamilovat, seznámit se s nimi a ke konci smutnit kvůli jejich lásce, která mohla být tak krásná.
Příběh se mi moc líbil. Cítili k sobě tolik lásky a měli hodně plánů co spolu v budoucnu podniknou. Ale bohužel osud zakročil jinak. Smutné.
Ačkoli nejsem typ vyhledávající romány, tenhle titul je skvělý. Jednoduše má přesah. Válečná dějová linka je tak úzce spjata s linkou romantickou a dohromady tvoří úžasnou atmosféru. Kolikrát jakoby z knihy promlouvalo Sokratovské krédo: tedy "poznej sám sebe". Tohle dílo v sobě nese hodně životních myšlenek.
Za mě musím ale říct, že to není lehká, oddechová četba. Určitě ve Vás zanechá nějakou tu vrásku na srdci.
Jedna z tých kníh, ktorá dokazuje, že v jednoduchosti je krása. Dej sa dá zhrnúť jednou vetou , o hrúbke ani nehovoriac. Napriek tomu ma očarila, pretože práve vďaka jej prostote vynikajú mnohé krásne myšlienky. A bez toho, aby ste museli rozmýšľať o zložitom príbehu, si uvedomíte, že láska je vlastne to jediné, na čom záleží.
Jednoduché, však?
první světová válka (1914–1918) láska smrt milostné romány Francie Paříž bombardování tragédie novely pro dospívající mládež (young adult)
1984 | Petr a Lucie |
1963 | Dobrý člověk ještě žije |
1974 | Okouzlená duše I |
1957 | Jan Kryštof I |
1956 | Život Beethovenův |
Nádhernou novelu Romaina Rollanda Petr a Lucie jsem přečetl doslova jedním dechem. Věkově mi ti dva byli samozřejmě už vzdálení, ale lidsky mi byli neskutečně blízcí, především mladičký Petr. Jak mi jeho křehkost a jemnost byla blízká... Úžasné.