Peter a Lucia
Romain Rolland
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Literatura světová Novely Romány
Vydáno: 1972 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Pierre et Luce, 1920
Kniha, kterou jsem přečetla nejvícekrát. Vracím se k ní, když chci utéct od všeních strastí. V několika hodinách četby, člověk prožije silný příběh dvou lidí a a na svět kolem se pak zase dívá s jiným nadhledem. Neodmyslitelnou součástí této knihy je i geniální grafická úprava Milana Kopřivy (vlasním vydání z r.1984).
Jedna z mých oblíbených knih. Četla jsem jí už vícekrát, měla jsem ji v seznamu děl k maturitě a jen doporučuji. Silný příběh, láska. Moc se mi to líbilo. :)
Novela mě mocně zasáhla. Jedná se o velmi hezké dílo, ve kterém je znát citová zainteresovanost autora. Troufám si však tvrdit, že v této novele byla silnější či zkušenější žena, nežli muž, což není obvyklé. Toto mi v díle neimponuje. Novela je srozumitelná, snadno pochopitelná a docela krátká.
Jako četbu k maturitní zkoušce rozhodně doporučuji, především slečnám. Je to milé dílo, které by je mohlo zaujmout.
Z úcty k Rollandovi dávám dvě hvězdy, ač mě kniha takřka vůbec neoslovila, na druhou stranu mě Rolland výrazně oslovil díly Jan Kryštof a Dobrý člověk ještě žije, proto jsem se odhodlal dát vyšší hodnocení.
"Měl v úctě všechna její tajemství a proto už dál nenaléhal, neptal se."
Tomu říkám čistá láska ve špinavé době.
Kniha se mi dostala do rukou náhodou ve velmi starém vydání a tudíž se zkraje hůře četla. Jenže pak mě to dostalo přesně tam kam mělo, vyjádření starší češtinou včetně popisu té doby mi přišlo vznešenejší a velmi působivé. Dnešní láska prostě už nevoní tak jako tahle,málokdo ji takto vyjádří bez vulgarit a hloupých nespisovných vět. Ač je to příběh tragický, pro mě to byl krásný čtivý zážitek.
Knihu jsem přečetla za velmi krátkou dobu a zanechala ve mě zvláštní pocity. Moc se mi líbila, i když jsem z ni měla z počátku strach.
Je to dojemný, smutný příběh, jako Romeo a Julie, akorát a války. Budu na ní ještě dlouho vzpomínat.
Slabá kniha, která slabě pojednává o lásce a ještě slaběji o válce. Ano, "buržoazní synek zazobaného kapitalisty" bude vykreslovat brutalitu a hrůzy války, které na vlastní kůži pořádně nezažil. Lucie resignovala na lidskost, a tak jako miliony dalších lidí se dala na šmelinu a zlodějinu, to je ve válce pochopitelné i přípustné. Jednu hvězdu za ten happy end.
Z válečné literatury je kniha Petr a Lucie tou slabší. Hemingwayovu milostnému příběhu ze Sbohem, armádo či Komu zvoní hrana se zdaleka nevyrovná...
Jejich naivní láska je, věru, roztomilá, přesto nemohu hodnotit kladně.. Nejspíš je to na mě příliš romantické, nereálné...
Přestože je to jen krátká novela, vyvolala ve mě kniha mnoho různých pocitů. Skvěle vyjádřená hloubka citu, který k sobě chovají dva mladí lidé, kteří ještě nepoznali lásku, je navíc umocněna tušením, že jejich štěstí nepotrvá dlouho.
Ačkoliv to byla pro mě povinná četba k maturitě, tak se mi kniha velmi líbila.. Novodobé Romeo a Julie..
Geniální novela. Přečetla jsem jí jedním dechem a byla jsem nadšená. Příběh dvou zamilovaných lidí, kteří se ale bohužel sešli ve špatnou dobu a na špatném místě. Kontrast mezi jejich láskou a hrůzami války. Dávám 100 % a doporučuji!
Tato knížka mě ani nijak zvlášť neoslovila, ale ani mě nezklamala, proto ji hodnotím průměrně:)
Pro mne kniha získala svůj čas nikoliv v době mé školní docházky, ale až o 25 let později, kdy jsem po ní sama s chutí sáhla a teprve v tomto věku jsem ji ocenila a asi i správně pochopila. Nevinný milostný příběh z 1.sv. války, odehrávající se v Paříži mezi mladíkem a slečnou, první zamilovanost, poznávání, láska ... a pak letecký útok na kostel .......
Ne že by se mi nelíbil styl psaní nebo příběh samotný, ten byl dost strhující, ale něco mi chybělo. Každopádně překvapení, co se skrylo pod povinnou četbou
Knížka se mi líbila. Je v ní vidět upřímnost, láska. Je tam spousta názorů na válku. Prostě pohledy od chudích lidí, co válku vůbec neřeší a užívají si, jako by to byla jejich poslední hodina společného života.♡♡
první světová válka (1914–1918) láska smrt milostné romány Francie Paříž bombardování tragédie novely pro dospívající mládež (young adult)
1984 | Petr a Lucie |
1963 | Dobrý člověk ještě žije |
1974 | Okouzlená duše I |
1957 | Jan Kryštof I |
1956 | Život Beethovenův |
Kdybych mohla, dám knize hvězdiček milion. Příběh mě naprosto pohltil, i když normálně upřednostňuji příběhy z druhé světové. Snad si knihu přečtu někdy znovu.