Pianista
Władysław Szpilman
Jeden z najznámejších príbehov prežitia počas druhej svetovej vojny zachytáva osudy hudobníka v okupovanej Varšave, rovnomenný film nakrútený podľa knihy získal troch Oscarov. Władysłavovi Szpilmanovi zachránila život hudba, a nie raz. A nielen v časoch, keď vojna odkryla v ľuďoch to najhoršie i najlepšie: brutalitu i veľkodušnosť, odvahu i zbabelosť. Spomienky mladého poľského hudobníka opisujú vojnové roky v okupovanej Varšave, od septembra 1939 až do konca vojny. Prišiel počas nich nielen o prácu, ale aj o celú rodinu a rodné mesto, ktoré nacisti zrovnali so zemou. Autor v knihe presvedčivo líči „relatívne normálne“ prvé mesiace vojny, narastajúci teror, hlad a strach. Odchyľuje sa od stereotypov: bez toho, že by sa čokoľvek pokúšal relativizovať, je jedna z postáv, ktorá mu zachránila život Nemec, podľa jeho spomienok však mnoho neprávostí a zverstiev páchali nielen nacisti. Kniha vyšla prvý raz v roku 1946, v tom čase ešte pod názvom Smrť mesta a v nízkom náklade. Prvé vydanie bolo cenzurované, lebo príbeh nezapadal do oficiálnej verzie dejín, neskôr ho poľskí stalinisti úplne stiahli z predaja. Nebolo mysliteľné, aby „dobrí“ patrili k nepriateľskej armáde a rovnako sa nepatrilo spomínať podiel ukrajinských a litovských jednotiek na masakroch vo varšavskom gete. Až po päťdesiatich rokoch vyšiel v nemeckom vydavateľstve Ullstein Pianista v neupravenej podobe, v akej ho poznáme aj my.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2017 , PremediaOriginální název:
Pianista, 1946
![Petratra Petratra](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/27587/petratra-reU.jpg?v=1551034446)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Další silný příběh z tvrdého období, který upoutal a dojal. I když mám většinou vždy raději knížky než filmové verze, v tomto případě je to 1:1.
![black.susi black.susi](https://www.databazeknih.cz/img/users/65_/6556/6556-UU0.jpg?v=1426848250)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Už dřív mě naprosto ohromil stejnojmenný film, když jsem zjistila, že byl natočen podle knížky, bylo mi víc než jasné, že si ji budu muset v nejbližší době přečíst. A dobře jsem udělala, tenhle příběh je jedním slovem neuvěřitelný. Jde o skutečný příběh, který byl sepsán hned po skončení války. Strohý styl, kterým je napsán mu ještě přidává na autenticitě. Příběh vás prostě vtáhne a nepustí, aspoň mě nepustil, knížku jsem prostě nemohla odložit ani za nic. Skvělým dodatkem je část deníku Němce Hosenfelda, který pomohl Splizmanovi ve zcela vypleněné a vylidněné Varšavě přežít. Ale nejvíc mě zaujal "doslov" sepsaný Spilzmanovým přítelem Wolfem Biermannem. Přidává k příběhu další fakta, zamýšlí se nad různými věcmi a klade otázky, které donutí člověka přemýšlet. Tahle kniha na mě udělala fakt velký dojem a něco ve mě zanechala, určitě doporučuji přečíst, knížek, které by mě takhle ohromily, moc není.
![Greg25 Greg25](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Problém je, že i když je to pravdivý příběh, je to psáno stylem, který výrazně ubírá na celkovém emocionálním prožitku. Nešikovnost popisu, přehnaná strohost, jednoduché věty, bez výraznější gradace. Po emocionální stránce i po stránce představivosti a atmosféry je film v tomto příapdě skutečně výrazně lepší.
![Zuzvil Zuzvil](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/23600/zuzvil-VJY.jpg?v=1540821426)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
I v tomto případě srovnávám film a knihu, film byl udělaný nádherně, kniha samozřejmě taky, ale mě více oslovil film. Poutavý příběh z válečného období je zárukou kvalitního čtení. Je to reálný pohled autora za dob války v Polsku. Vše tam popisuje, tak jak to bylo, bez žádných příkras či kudrlinek. Je to zase trošku jiný úhel pohledu, který vás rozhodně upoutá, proto doporučuji knihu k přečtení a následně shlédnutí filmu.
![Miru Miru](https://www.databazeknih.cz/img/users/74_/7464/7464.jpg?v=1381127932)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Neuvěřitelně silný příběh o lidské touze přežít v nelidských podmínkách umocněný vědomím, že se nejedná o pouhou fikci, ale o skutečné události, které se bohužel opravdu staly. Autenticita výpovědi polského Žida přeživšího až těžce uvěřitelnou a šokující krutost druhé světové války ve vás vyvolá celou řadu pocitů - od empatie k lítosti až k zhnusení nad tím, co všechno bylo v té době vůbec možné. Jedno z těch děl, které bych bez váhání zahrnula do školních osnov v rámci povinné četby. Žákům dá rozhodně víc, než mnohdy suchý kantorský výklad plný okleštěných faktů. K filmovému zpracování už nemám co dodat - naprosto bravurní!
![mončičáček mončičáček](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/22011/moncicacek-I4K.jpg?v=1540899874)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Moc zajímavá knížka. Autor není povoláním spisovatel a svůj životní příběh nepřikrášluje žádnou literární stylizací. Myslím, že je to mnohem působivější a výstižnější, než kdyby stejné téma přepracoval zkušený literát. Doporučuji všem.
![Anilka13 Anilka13](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/3314/3314.jpg?v=1381127908)
film byl dokonalý.. kniha nezajímavá.. alespoň pro mě.. Je to silný příběh, ale špatně napsán, jelikož to nepsal spisovatel... Myslím že kdyby to nějaký spisovatel přepracoval, mohlo z toho být báječné dílo.
![Rachel Rachel](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Po nadšení z filmu pro mě kniha byla docela zklamáním. Chápu, že Szpilman nebyl spisovatel, že to sepsal s odstupem a není to deník. Ale stejně mě to nebavilo, i když to možná zní vzhledem k tématu zle.
Dodatek - deník němce, mě naopak zajímal hodně.
![martin č. martin č.](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13483/martin-c-I2Q.jpg?v=1642519763)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velmi působivá kniha a to nejenom námětem, který je přirozeně silný sám o sobě. Podobně jako např. u Harrerova 7 let v Tibetu z Pianisty čiší, že ji nepsal spisovatel, literát, poeta, ale člověk odlišné profese. Věty jsou strohé, autor situace výrazně nehodnotí, neodbíhá k jiným dějovým linkám, jen naturalisticky popisuje bez příkras ale i bez záměru gradovat či šokovat za každou cenu, svůj vlastní příběh. A tato naprostá autenticita zevnitř událostí působí právě tím silným dojmem, kterého nedosáhnou mnozí autoři rádobyhistorických románů omílající stale jedno a totéž dokola a ve skutečnosti klouzající pouze po povrchu.
Gradací knihy jsou pak závěrečné kapitoly deníku německého důstojníka i dovětek o zákazu vydání knihy po nástupu komunismu v Polsku. Neméně dobrý je i film.
Na závěr do písmene podepisuji komentář Addie o úctě, kterou po přečtení chovám k uvedeným lidem.
![Pájuš Pájuš](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/3312/3312-q5a.jpg?v=1483781443)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Zpověď Polského pianisty, který se dokázal přenést a své hrůzné zažitky vypráví hned po válce. Má můj velký obdiv, kolik toho dokázal vydržet, ztratil všechno. Velmi mě dojala dobrosrdečnost Hosenfelda a jeho názory psané v deníku mi byli tolik sympatické, dost zajímavé jsou i poznámky na konci knihy. Nemám co vytknout :-)))
![asam asam](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/127/m_127-ctE.jpg?v=1464182721)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Přečteno několikrát. Lepší knížka než film i když Polanski jako režisér nezklamal a Adrien Brody do toho dal taky kus sebe. Já mám raději knížku, kde si to můžu vychutnat podle svého.
![Addie Addie](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/3392/3392.jpg?v=1381127922)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nebylo snadné se při poslechu Chopina (který až příliš pasoval do atmosféry četby) seznamovat se Szpilmanovou životní cestou s vědomím, že jde o nic než pravdu.
Nelze ani vyjádřit, jakou úctu po přečtení chovám k němu, Hosenfeldovi a životům milionů dalších válkou postižených.
![Teru Teru](https://www.databazeknih.cz/img/users/61_/6133/6133.jpg?v=1381127929)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jako u každé knihy s námětem příběhu z období druhé světové války, který je ještě ke všemu pravdivý, i tato v člověku mnoho zanechá.
Silný příběh,hezká kniha,ale film je lepší!