Pilíře Země
Ken Follett
Pilíře země / Kingsbridge série
Románová historická freska, jejíž barvitý děj je soustředěn kolem stavby gotické katedrály v Anglii 12. století. V Anglii 12. století, v době občanské války, ničivého hladomoru a náboženských nesvárů, vyrůstá v Kingsbridge nádherná katedrála. Na pozadí převratných událostí po smrti krále Jindřicha I., kdy po dvě desetiletí královna Maud a král Štěpán bojují o anglickou korunu, se proplétají osudy nejrůznějších postav – kingsbridgeského převora Philipa, zbožného a důmyslného mnicha, jenž usiluje o vybudování největší gotické katedrály, stavitele Toma, který se stává převorovým architektem, krásné a tajemné lady Alieny, již celý život pronásleduje skrývaná potupa, neohrožené Ellen žijící v lesích, která po nespravedlivé popravě svého milého prokleje všechny, kdo křivě přísahali, lstivého a proradného hraběte Williama, jenž se dopouští krveprolití a násilností, a kameníka Jacka, pro nějž představuje stavitelství největší životní vášeň. Na pozadí převratných událostí po smrti krále Jindřicha I., jež rozpoutá tři desetiletí trvající boj o anglickou korunu mezi královnou Maud a králem Štěpánem, se proplétají osudy několika postav, duchovních, řemeslníků i šlechticů, chudých i bohatých, místních i cizinců. Aby nalezli sami sebe a své místo v životě, musí někteří z nich projít dlouhou cestu, ať přes půlku Evropy, po stopách svých předků či napříč vlastním svědomím.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2009 , Knižní klubOriginální název:
The Pillars of the Earth, 1989
Pilíře jsem četl velice dlouho. Vždy mě kniha na chvíli přestala bavit, ale o to s větší chutí jsem se pouštěl do dalšího čtení.
Nakonec musím uznat, že to za přečtení určitě stálo.
Velmi hezká kniha. Asi bych se nezlobila, pokud by autor některé pasáže zkrátil, ale i přes několik zdlouhavých popisů jsem si tento krásný příběh velice užila.
Knížka je napínavá, zajímavá. Přesunula jsem se s ní do doby 12. století a něco málo zjistila o životě v tomto období. Řadím mezi jednu z nejlepších, kterou jsem kdy četla.
Před chvílí jsem dočetla a pocity mam rozporuplné. Ze všeho nejvíc mi kniha připomněla jihoamerickou telenovelu, ve které je v hlavní roli velmi zla žena a osnuje zlo. Dále pak padouch a ještě větší tzv. megapadouch, a taky někdo andělsky dobrý.... To všechno je i v této knížce. Přemnohá líčení sloupoví, arkád, pilířů a oken mne postupně skoro nudila a přeskakovala jsem. Jen si nemůžu dost dobře odůvodnit vložené erotické scény - chtěl autor udělat radost čtenářům že vydrželi pasáže plné architektonických popisů nebo dostal pokyn literárního agenta "Kene, trochu to připepři". Vážně nevím.
Výborná kniha. Vše zasazeno do doby gotické. V popředí stavitelova rodina. Ne moc temný středověk (autor dopřál až moc dlouhověkosti pro ústřední postavy a až příliš zdrženlivosti u záporných postav). Vše se točí kolem katedrály, ale nebojte se, nenajdete zde realistické popisy na úkor dějovosti, vždy bude vládnout epická složka s až filmovými střihy mezi postavami, aby vás nikdo nestačil omrzet. V pozadí (i popředí) sledujete Hru o trůny všemožných hodností (od převorských až arcibiskupské stolce, stejně tak od hraběcích až po královské trůny). Ano je to špalek, ale kdo se nezalekne stránek dostane krásnou historickou mozaiku, kde v závěru dopadne i poslední kamínek do zdi gotické katedrály!
Jsem nadšená. Ještě nikdy jsem nepřečetla historickou ságu, tohle je moje první. Už teď mi ten svět chybí.
Moc se mi líbí také úvod autora, kde popisuje okolnosti vzniku tohoto románu. Myslím si, že takhle nějak svět dříve opravdu vypadal. Všechny postavy jsou popisovány naprosto věrohodně a já jsem neměla problém ději uvěřit. Ke konci mě už trochu vadily neustálé naschvály záporných postav, to ale neovlivnilo moje hodnocení nijak výrazně.
To, co dělá tuhle knihu dobrou, je její silný a dobře propracovaný příběh. Ve chvíli, kdy se zdá, že děj začíná váznout, se objeví nová událost, která jej znovu nakopne. Dávám pět pentagramů a ke knize se rád vrátím.
Překvapilo mě, kolik toho autor nastudoval o stavbách katedrál v Anglii, kolik jich osobně navštívil, prostudoval stavebních plánů a kolik času strávil v místech katedrál. A současně knihu napsal lehce a čtivě.
Na osudech několika postav je předložen obraz středověké Anglie. Příběh o tom, jak zdánlivě nevýznamné věci pohybují dějinami zemí a národů. O tom, jak i ve středověku vzdálenost byla realtivním pojmem. O tom, že také budovy mají svůj život a osud. O tom, že velké věci (v dobrém i zlém) začínají jen tak mimochodem a nenápadně. A také o božích mlýnech - někdy melou pomalu, jindy nestačíme sypat zrno.
I když má kniha nadváhu, nechybí jí svěží rytmus a dynamika. Příběh je kompaktní a poutá čtenáře od první do posladní stránky. Pilíře země jsou pro mne pilíře historického románu!
Snad nejlepší historický román, jaký jsem kdy četla.
Z navazujícího Na věky věků jsem byla zklamaná.
Pokud máte rádi historické romány, tak je tahle knížka jednoznačně MUST. Čtivá, napínavá, strhující a překvapivá do poslední stránky. Společnost a atmosféra středověké Anglie je pěkně vylíčena, autor se nedopouští žádných závažnějších historických přešlapů. Pro mě (spolu s navazující Na věky věků) asi nejlepší historický román, jaký jsem kdy četla.
Rozsiahlý hstorický román, ktorý Vás vtiahne do atmosféry tvrdého stredoveku a prekvapí Vás svojou brutalitou, surovosťou a zaujímavými zvratmi. Moja prva skúsenosť s Kenom Folletom dopadla na výbornú a ja sa teším aj na ďalšie jeho knihy.
Příběh, jenž je vytesán hluboko do pilířů. Zní chrámovou lodí, je uchován v kamenech ochozu a jeho ozvěny se tříští o stěny chóru. Jeho velkolepost překračuje meze kterékoliv katedrály, vpíjí se do zdí i kamenů, uchovává své tajemství a ožívá přesně v té chvíli, kdy sluneční paprsky svítí skrz barevné okenní tabulky a činí prázdný prostor výjimečným. Jsem uchvácena, ohromeně vzhlížím ke klenutému stropu monumentální stavby a hledám pokračování příběhů obyčejných lidí, kteří se už dávno ztratili ve smyčkách času. Úžasné a nádherné.
Jeden z nejkrásnějších historických románů, které jsem kdy četla. Prvních pár stránek mi připadalo, že to bude trochu nudné, ale pak se děj začal krásně odvíjet a já nemohla knihu odložit. Přečetla jsem jí jedním dechem. Prosím přečtěte si více než těch 20 stránek a nebudete chtít skončit.
Ken Folleta mám ráda především díky trilogii Století. V případě Pilířů země ale nemůžu sdílet všeobecné nadšení z tohoto díla. Nedostala mě vůbec ničím, co bych považovala za výjimečné. Děj byl mnohdy neskutečně přitažený za vlasy (viz putování Alieny s malým dítětem po Francii a Španělsku) a pak ta neuvěřitelná setkání a třeba ještě skoro nesmrtelnost Williama Hamleighe. Myslím, že přečíst se dá, ale rozhodně bych ji neviděla jako poklad světové literatury. Z mého pohledu je to oddechová kniha k nedělnímu upršenému odpoledni, která mě ale nepřinutí, abych nad ní hlouběji přemýšlela. Pro mě tak spíše zklamáním než naplněním očekávání.
Anglie aristokracie, šlechta 12. století intriky kostely a katedrály mnichové, mniši historické romány zfilmováno – TV seriál císařovna Matylda (Maud), 1102-1167
2013 | Zima světa |
2015 | Hranice věčnosti |
2021 | Večer a jitro |
2021 | Pilíře země |
2018 | Pád titánů |
Jsem nadšený. Těch 928 stránek uteklo jako voda. Určitě to není kniha plná hlubokých myšlenek. Já sem ji bral jako oddechovku, pro ukrácení dlouhé chvíle a fungovala skvěle.
Soucítil jsem s Jackem, když jeho nestandardní přístupy nikdo nechápal. A bylo hezké, že slečna nedostupná, za svoji nedostupnost zaplatila.
V knize mě místy vadil překlad, "Jack řečený Jackův syn" zní prostě divně.