Písečný muž
Lars Kepler
Detektiv Joona Linna / Joona Linna série
Kdo zastaví severského Hannibala Lectera? Byl to právě Joona se svým kolegou, který před třinácti lety dopadl nebezpečného sériového zabijáka Jurka Waltera, jehož řádění však záhadně pokračovalo a ohrožovalo detektivovy nejbližší. Dávno uzavřené rány se znovu otevírají, když se jedné chladné zimní noci na železničním mostě ve Stockholmu objeví vychrtlý, podchlazený mladý muž, který má legionářskou nemoc. V nemocnici totiž vyjde najevo šokující fakt: podle registru obyvatel má být mladík coby oběť zmíněného vraha již sedm let po smrti. Starý případ je nutno znovu prošetřit a to rychle. Co když je dosud naživu i mladíkova sestra, která tehdy zmizela spolu s ním? Psychopat odsouzený k doživotní izolaci na uzavřeném psychiatrickém oddělení kolem sebe šíří zkázu i jako pacient a jeho nový ošetřující lékař nebezpečně překračuje meze svých pravomocí. Je vůbec možné zjistit motivy dávných zločinů a odhalit tajemství zdmi blázince neomezených schopností Jurka Waltera? A jak to všechno souvisí se starou pohádkou o písečném muži, který přináší spánek?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2013 , OneHotBookOriginální název:
Sandmannen, 2012
Interpreti: Pavel Rímský
Napínavá kniha hned od první stránky, i přes počet stran přečtena během pár dní. Výborně se četla, vyhovovaly mi krátké kapitoly. Pár situací bylo sice trochu nereálných, ale jinak super.
Asi nejlepší severská krimi, kterou jsem zatím četla. Kniha má hlavně díky krátkým kapitolám velký spád a dynamiku, zároveň dokáže plně pohltit a sklíčit. Asi v žádné detektivce jsem nepotkala tak neuvěřitelnou bestii jako je Jurek Walter. I při četbě jsem z něj normálně měla strach.
Po dlouhé přestávce strávené nad skripty a sešity do školy jsem se pustila do knížky, která měla být bestsellerem minulého roku. A opravdu zaslouženě. Necelých 500 stran jsem za dva dny přečetla jedním dechem. Chvílemi jsem se při čtení i bála. Je to poutavé, napínavé čtení.
Po delší době jsem se pustil do detektivky. Po prvních pár stránkách mne uplně pohltila temnota..
Fakt dobrý, působivý, čtivý..
Kniha byla uzasna a napinava. Knizku jsem precetla jednim dechem. Konec me sokoval a jsem moc zvedava na pokracovani, ktere si MUSIM precist! Zajimavy dej, ktery byl chvilemi opravdu strasidelny. Proste uzasna knizka. Urcite doporucuji precist.
Tohle byla nejlepší krimi jakou jsem kdy četla!!! Knihu jsem přečetla jedním dechem. Možná že to bylo trochu zdlouhavý..ale napínavý jako prase!! Doporučuju
Čekala jsem něco víc. Samozřejmě, že když se začtete, tak chcete vědět jak to všechno doopravdy je. Ale v této knize se něco začalo dít až 150 stránek před koncem.
Konec má zřejmě nalákat na další knihu. Ale konec nemusel být až tak nedovysvětlený. :)
Velmi čtivé, přes slušnou délku lze "slupnout" na posezení. Ze čtyř knih autorů se mi líbila nejvíc - precizně se drží jedné tematické linie, nasazení mladé policistky do prostředí uzavřené psychiatrické kliniky je děsivé, z hlavního padoucha mrazí ...i když konec je samozřejmě jako obvykle šílený, jako rozptýlení je to výborné čtení.
Zaujimavy spad, na konci trosku vela nahod ale inak velmi dobry styl pisania, citala som to jednym dychom az sa mi zdalo ze tych stranok mohlo byt napisanych viac.
Pro mne nej z celé serie. Doporučuji číst knihy postupně. Jinak na manželský pár všechny knihy velice nadstandartní výkon.Klobouk dolů. Sám si nedokážu představit,jak fungovat týmová manželská prace při psaní knihy:) Snad nelítaly talíře:) Jinak: severské krimi je prostě nej!!!
Knížka se mi líbila, hezky se četla. Autor má takový svůj styl psaní. Možná ke konci trochu moc náhod, ale to nevadí. Jenom škoda, že se více nerozvinul ten nápad s tajnou policistkou na oddělení s Jurkem - to byla pro mě nejnapínavější část knížky.
Nevím, nevím..příběh byl sice ke konci napínavý, ale postavy se chovaly nelogicky, nesympaticky a bez důvtipu a já si říkala, proč je některé věci netrkly už tak sto stránek dozadu..dávám dvě hvězdy dolu za nelogičnost a za zbytečnou brutalitu, díky které od podobných knih na dlouhou dobu upouštím..
Znáte ten hloupý pocit, když vám někdo řekne docela povedený vtip a vzápětí se vám snaží vlastními slovy vysvětlit pointu, přestože jste se upřímně zasmáli? Tak nějak jsem se cítil, když jsem četl epilog téhle jinak povedené a napínavé detektivky. Asi mi trochu vadilo i pár nelogičností, např. opravdu neuvěřím, že by někde v civilizovaném světě mohli do vpodstatě společné cely (byť na psychiatrii) umístit odsouzeného m.j. za opakované brutální znásilnění a mladou pohlednou ženu, i když také "brutální vražedkyni"...
Ale i tak, kniha mě dostala, četl jsem do noci, dokud jsem nedošel do konce, těžko se to odkládá.. :)
Zápletka zajímavá, ale to podání mě ničilo. Krátké věty, nesmyslně krátké kapitoly, a proč ten přítomný čas? Dále nelogické chování policie, no a ten závěr... místo jistě chtěného napětí jsem si říkala, ať už to ukončí. Postavy byly nezajímavé, jediné co jim autoři dokázali vymyslet byla nějaká skandální minulost nebo úchylka... Byl tam vůbec někdo normální? Nepovedlo se to....
severská krimi švédské detektivky
Opět napínavý děj od první do poslední stránky!!!