Písečný muž
Lars Kepler
Detektiv Joona Linna / Joona Linna série
Kdo zastaví severského Hannibala Lectera? Byl to právě Joona se svým kolegou, který před třinácti lety dopadl nebezpečného sériového zabijáka Jurka Waltera, jehož řádění však záhadně pokračovalo a ohrožovalo detektivovy nejbližší. Dávno uzavřené rány se znovu otevírají, když se jedné chladné zimní noci na železničním mostě ve Stockholmu objeví vychrtlý, podchlazený mladý muž, který má legionářskou nemoc. V nemocnici totiž vyjde najevo šokující fakt: podle registru obyvatel má být mladík coby oběť zmíněného vraha již sedm let po smrti. Starý případ je nutno znovu prošetřit a to rychle. Co když je dosud naživu i mladíkova sestra, která tehdy zmizela spolu s ním? Psychopat odsouzený k doživotní izolaci na uzavřeném psychiatrickém oddělení kolem sebe šíří zkázu i jako pacient a jeho nový ošetřující lékař nebezpečně překračuje meze svých pravomocí. Je vůbec možné zjistit motivy dávných zločinů a odhalit tajemství zdmi blázince neomezených schopností Jurka Waltera? A jak to všechno souvisí se starou pohádkou o písečném muži, který přináší spánek?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2013 , OneHotBookOriginální název:
Sandmannen, 2012
Interpreti: Pavel Rímský
Zatím poslední kniha autorů (škoda). Přečetla jsem všechny díly za sebou jedním dechem, za cenu studených večeří a nelibosti mého manžela. Písečný muž je vyvrcholením příběhu detektiva Joona Linna a thrillerové podání děje nedovoluje od knihy téměř odejít. Po dočtení poslední knihy jsem navíc zjistila, že se mi po Joonovi stýská, což je možná úchylné. :-/
Když jsem to dočetla, začala jsem jsem hned číst Sněhuláka. To asi byla chyba, protože obě knížky mi přišly jak přes kopírák. Hezky se to četlo, ale to bylo tak vše.
Tak sympaťák, ten Jurek! :D Napínavé neskutečným způsobem, málem jsem při čtení umřela na ohlodání nehtů až na kost, tenhle díl se fakt povedl, musí mít pokračování!
WOW. Má první detektivka - přečtená za dva dny. Nedalo se od ní odtrhnout, stále jsem doufala a věřila. Poslední věty knihy ve mě nechaly mrazivý pocit, ale přece jen jsem se pousmála. Doufám, že bude pokračování a to již brzy!
Jsem taková vděčná čitatelka detektivek a thrillerů. Vypnu mozek a nechám se unášet dějem a tento děj byl skutečně strhující a dechberoucí. Copak se stalo s Linnou? Honem potřebuji další díl!!! :o)
Ze začátku příliš mnoho obšírného vysvětlování, ačkoli po předchozích knihách jsme asi právě na to čekali vzhledem k tomu, že onen tajemný Jurek Walter nás nenápadně strašil ve všech "Keplerových" knihách. A nyní konečně vystoupil ze svého stínu. Pravda, poněkud nereálně a "nadpozemsky", jako kombinace šíleného Hanibala Lectra a nezničitelného Arnolda Schwarzenberga, ale což - vždyť právě tohle jsme přece chtěli číst!:-))
Na druhou stranu bezvadné čtení, u kterého se nemusí tak moc přemýšlet - děj má spád, akci, nechybí mu zvraty, a opravdu extrémně rychle se čte. Tak mě napadá, jak to ti autoři dělají, že dokáží čtenáře ke svým knihám tak připoutat?...
Závěr byl pro mě osobně trochu slabší kvůli nadsázkám a nereálnostem. Ale představa Jurkových zločinů, té rafinovanosti, absurdnosti, promyšlenosti a zvrácenosti, mě opravdu dostala.
Tak si říkám, co nás čeká dál? Zcela jistě úžasná Saga Bauerová. A dál? Že by zmrtvýchvstání Jurka Waltera (to snad ne po tom všem!) a deus ex machina v podobě Joony Linny? Necháme se překvapit, každopádně jsem na to zvědavá a doufám, že autoři nepřistoupí k tak ponižujícímu kroku, jakým by bylo oživení Jurka Waltera:)
Moje druhá Keplerova kniha (po Svědkyni ohně). Fascinující a napínavý děj, možná chvílemi přehnaně ůčelově brutální a těžko uvěřitelný. Nicméně další parádní severská detektivka. Až si dám voraz, pustím se do Hypnotizéra.
Opět velmi napínavý příběh.., od první , do poslední stránky... Líbí se mi atmosféra,popisy... Cítím sympatie jak Joonovi, tak Saze... . Jen na můj vkus, už dost krve..
Mám slabost pro knihy, návštěva knihkupectví je pro mě vždy zkouškou sebeovládání, protože vždy naleznu mnoho knih, které "nutně" potřebuji. Vzhledem k tomu, že skvělých knih vychází mnoho a já nemám tolik času na čtení, čas od času se mi knihy nashromáždí a na své přečtení si počkají někdy i pár měsíců. Písečný muž a Svědkyně ohně na tom byli podobně, Hypnotizér mě zaujal, Paganiniho smlouva nezklamala, ale.. plamínek vášně, kdy další knihu autora dychtivě očekávám, zažehnut nebyl. Nicméně po nějaké době jsem se k Svědkyni ohně dostala a se zaujetím ji přečetla, s takovým zaujetím, že Písečného muže jsem začala číst hned poté. Dočetla jsem a... dychtivě očekávám další dílo autorské dvojice. Písečný muž je skvělý, děj má spád a "šmrnc" Jistě našlo by se pár drobností, které by se daly knize vytknout, ale přijde mi to zbytečné,protože pro mě klady jednoznačně převažují.
Přečteno jedním dechem!
Neskutečné - ráno začít číst a nemoct přestat, dokud knihu nedočtete!
Fantastické, čtivé, napínavé a geniální! Chci pokračování.....! :)
Bylo to napínavý,ale ten konec už možna trochu zbytečnej no...každopadně to vypda na pokračování a už se těším,ale doufam že to nakonec s komisařem dopadne dobře...
Jednoznačně zatím nejlepší Keplerova kniha. Svižná, čtivá - doufám, že bude pokračování. Nebo ví někdo z vás, kam se poděl Joona Lina??? A skutečně zemřel Jurek Walter???
Přiznávám že tuto knihu jsem četla asi nejdéle z nedostatku času, ale když už jsem se k tomu dostala byla jsem schopna přečíst i 1oo stran ne-li víc.
Písečný muž je moje první čtení od Keplera, ale určitě ne poslední. Od začátku až do konce je čtení napínavé. Ještě by mohl vyjít brzy druhý díl jako pokračování k tomu otevřenému konci který kniha má.
I když mě trochu překvapil po tom co Saga do Jurka vystřílela celý zásobník a on skončil pod ledem, nevím zda by za normálních okolností ještě žil, a co teprve chyba patologa? Uvidíme, jaká bude další kniha.
Psaní, překládání a čtení zdar :-)
Napínavé od začátku až do konce. Kdyby člověk nemusel, ani by od této knížky neodtrhl oči.
Vynikajúca kniha, napínavá až do svojho konca, autori si nechali otvorené dvere k napísaniu ďalšieho pokračovania o komisárovi Joonu Linnu , už sa neviem dočkať.
severská krimi švédské detektivky
Další skvělá Keplerovka. Kniha mě velmi bavila a už se těším na další pokračování.