Písečný muž
Lars Kepler
Detektiv Joona Linna / Joona Linna série
Kdo zastaví severského Hannibala Lectera? Byl to právě Joona se svým kolegou, který před třinácti lety dopadl nebezpečného sériového zabijáka Jurka Waltera, jehož řádění však záhadně pokračovalo a ohrožovalo detektivovy nejbližší. Dávno uzavřené rány se znovu otevírají, když se jedné chladné zimní noci na železničním mostě ve Stockholmu objeví vychrtlý, podchlazený mladý muž, který má legionářskou nemoc. V nemocnici totiž vyjde najevo šokující fakt: podle registru obyvatel má být mladík coby oběť zmíněného vraha již sedm let po smrti. Starý případ je nutno znovu prošetřit a to rychle. Co když je dosud naživu i mladíkova sestra, která tehdy zmizela spolu s ním? Psychopat odsouzený k doživotní izolaci na uzavřeném psychiatrickém oddělení kolem sebe šíří zkázu i jako pacient a jeho nový ošetřující lékař nebezpečně překračuje meze svých pravomocí. Je vůbec možné zjistit motivy dávných zločinů a odhalit tajemství zdmi blázince neomezených schopností Jurka Waltera? A jak to všechno souvisí se starou pohádkou o písečném muži, který přináší spánek?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2013 , OneHotBookOriginální název:
Sandmannen, 2012
Interpreti: Pavel Rímský
Knížka se mi četla dobře, ale ten konec... Už jsem si zvykla u Keplerů, že zločinci musí být úplní zloduši, kteří nejsou z masa a kostí, ale proč proboha ty přehnané akční scény jako z béčkového amerického filmu? Mohla to být pěkná knížka, ale konec ji zabil, nevím jestli budu číst pokračování, které se už bezesporu chystá...
Úžasná detektivka !!! určitě bude mít pokračovaní a moc se na to těším !!! vřele doporučuji :-)
Skvělá detektivka! Přečetla jsem ji za 3 dny a byla napnutá od začátku do konce. Líbilo se mi několik dějových linií, které vypadají, že spolu nesouvisí, ale rozuzlení dokáže opak. Je to klasika, dostala jsem co jsem čekala.
Výborný thriller, od začátku až do konce jsem při čtení měla mrazení v zádech..Čte se jedním dechem.
Celá kniha měla perfektní spád, konec mě spíše zklamal, ale i tak bych dala 90%. Předpokládám, že bude pokračování.
Moc jsem se na další "Keplerovku" těšila , bohužel pro mne velké zklamání . Zatím nejslabší!
Naprostá a neskutečná bomba. Troufám si říct, že nejlepší... čte se jedním dechem a na jeden zátah :D Opravdu 5 hvězdiček je málo...
Opět úžasné! Právě jsem dočetla a jsem nadchnuta,Už se těším na další knihu. (po přečtení každý pochopí) Po čas čtení jsem byla jako u vytržení. Nebyla pasáž,která by se mi nelíbila,či dokonce abych se nudila. Pět hvězdiček je málo.
Písečný muž je napínavý krimi thriller od prvých stránok, krátke kapitoly dobre nadväzujú a udržiavajú akčné dynamické tempo od začiatku do konca... Premýšľať nad originalitou a reálnosťou nemá význam..
Tak to byla jízda, přečteno na 2 zátahy, doporučuju jako akční odreagovávačku po "náročnejch" knihách. V tomto žánru dávám 70%.
Asi tak od půlky kniny jsem začal uvažovat, jestli by se děj vyvinul stejně, kdybychom odstranili některé logické nesrovnalosti, které ději napomáhaly. A nabývajícími přečtenými stránkami jsem dospěl k názoru, že asi ne a že ve skutečnosti by pachatel tak daleko ve svých skutcích ani nedošel.
SPOILER ALERT!
Po přečtení knihy mě mě napadá pouze jediná věta: Proč, bože proč?
Proč by žena, která nesouhlasí ani se stěhováním do zahraniční, o stránku dál souhlasila s kompletní změnou života – předstírat svou smrt a žít s dcerou bez manžela?
Proč je celá operace super tajná a není kryta žádnými jednotkami? Aby se zde Kepler čím jak nejvíc podobal Larssonovi?
Proč Saga používá samé eufemistické výrazy jako „obtěžoval mě“ nebo „podobné prasárny si od něj už líbit nenechám“ (toto si pomyslí, když už je svázaná na posteli a nemůže se hýbat, opravdu vtipné)? Proč si ta holka nepomyslí, že doktůrek je sadistická svině, dobytek a násilník?
Proč Saga nedokáže přesvědčivě zahrát svou roli psychopatky a nezlámat prsty hovadu, které brutálně znásilnilo několik žen a obtěžovalo i ji?
Proč Linnovi trvá celou věčnost, než ho napadne, že by oběť mohla být držena v nějaké pískovně, když Mikael od počátku upozorňuje na to, že pachatel je cítit pískem?
Proč milionářský tlusťoch nemá v každém pokoji svého paláce po ruce lék, který často potřebuje a bez něhož ho skolí infarkt? Proč ho skladuje v kabátě schovaném v šatně?
Proč si autoři ani jednou nedají tu práci, aby se některá jejich postava vyjádřila ke způsobu zacházení s cizinci ve Švédsku? Proč každý jen opakuje, že to zjevně dělali s dobrým úmyslem? Nebo jsou postavy Larse Keplera pouze mainstreamoví šašci bez názoru, kteří bezhlavě opakují, co jim nadiktuje televize nebo co si přečtou v rozhodnutí?
KONEC SPOILERU
Proč je to proboha psané v přítomném čase? Některá slovesa jsem v přítomném čase viděla napsané snad poprvé. Kvůli tomu jsem na některých místech nevěděla, kde v příběhu se nacházím. A proč se souvětí nevyskytuje ani tam, kde to vyloženě bije do očí? Kvůli těm krátkým větám text vůbec neplyne.
Odhaduju, že odměna Larse Keplera se odvíjí od toho, kolik bude mít kniha stran, protože jinak si nedovedu vysvětlit, proč má každá kapitola stránku a čtvrt, následuje tři čtvrtě volné stránky (rozuměj vyplýtvaného papíru) a na další stránce se pokračuje tam, kde předchozí kapitola skončila. Dělení do kapitol postrádá jakoukoli logiku.
Kepler absolutně nezvládá duchovno postav. Všechny působí podivně neživě, bohužel nestačí napsat, že má někdo kostýmek na míru a příjemný parfém. Vůbec nechápu, proč by kohokoli mělo zajímat, jak se má a co dělá Joona Linna, protože on je jen duch, týpek, který jako stroj vyšetřuje trestné činy. Nic zajímavého na něm není – není vtipný, charismatický, nemá žádné neřesti, nemá prostě žádnou osobnost.
Jednoduše řečeno - nedoporučuju. Je to slátanina všeho, co jste už četli nebo viděli v originále.
Naprosto geniální četba, kterou sem zakončila slovy: "No to si děláš p***l??". Nemůžu se dočkat další knihy ;) @klaryctena
Kniha, od které se nedá dost dobře odejít. Od poloviny jsem ji přečetla najednou. Dávám 5 hvězdiček a těším se na další.
Mno co k tomu říct, možná samo o sobě mluví to že jsem v pátek chtěla do knihy "jen nakouknout" a to nakouknutí mne stále 5 hodin času a cca 150 stran. V sobotu už nešlo nečíst. Takže konečná bilance cca 11 hodin a kniha je přečtená.
Co dál? Autoři opět nezklamali. Opět je tu JL a jeho banda. Strhující děj, napětí od prvního písmenka (a to doslova) a opět konec který slibuje další díl.... Mňam už se těším, jenom nevím jestli ten absťák přežiju :-)
Tak tohle bylo něco. Během čtení mi běhal mráz po zádech, bylo to jako nikdy nekončící noční můra. Vůbec jsem nemohla knížku odložit, dokud jsem nedočetla až do konce. A epilog slibuje další zajímavý příběh... Už se nemůžu dočkat!
Vynikající kniha, čte se jedním dechem do konce. Promyšlený děj, který do konce neumožňuje čtenáři odhadnout závěr. Doporučuji.
severská krimi švédské detektivky
Neuvěřitelně čtivé! Úplně jsem se tou knihou nechala pohltit a nemohla jsem se odtrhnout. Už dlouho se mi nepodařilo přečíst takhle tlustou knihu prakticky za den. Pravda, ten konec je asi už trochu moc... Ale jinak je to opravdu špička! Moje 3. kniha od této dvojice a musím říct, že opravdu nejlepší.