Pistolník

Pistolník
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41100/bmid_pistolnik-1Z1-41100.jpg 4 2257 2257

V první knize ze skvělé série představuje Stephen King čtenářům jednoho ze svých nejtajemnějších hrdinů, Rolanda z Gileadu, posledního pistolníka. Je to znepokojivý charakter, samotář putující fascinující cestou dobrem a zlem. V pustém světě, který děsivě obráží náš vlastní svět, Roland pronásleduje muže v černém, setká se zde s přitažlivou ženou jménem Alice a spřátelí se s chlapcem ze Země, kterému se říká Jake. Pistolník uchvacuje svým realismem promíseným s přízračnou snovostí, takže čtenáři dychtivě očekávají každou další kapitolu.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Beta-Dobrovský

The Gunslinger, 1982

Ondracool
13.10.2018 3 z 5

První díl této poměrně populární série mě moc nechytl, spíš až na konci mě to začalo bavit. Dám šanci druhému dílu. Doufám, že mě King nezklame.

Brooksie
27.09.2018 3 z 5

Pútavé vtiahnutie do deja, ktorému chýbajú šťavnatejšie dejové peripetie. Zatiaľ je to skôr filozofická dialógovka, s pár zábleskmi akcie a snaživo prepracovanou mytológiou. Ostatné diely si asi prečítam. Ešte uvidím.

Rihatama
16.09.2018 5 z 5

Zaprášený plášť, stetson, boty prodřené od dlouhé chůze a dva kolty proklatě nízko. Pistolník. Lahůdka pro milovníky klasických amerických westernů. Včetně železnice, která se v době osídlování Divokého západu stavěla, zatímco tady, v postapo, dosluhuje. Úplně mi zní v uších foukací harmonika, před očima víří pouštní písek a kůži spaluje nemilosrdné slunce... Tuším, že s pistolníkem uvozujícím Kingovu ságu Temné věže skončí i westernové líné tempo a poklidná, beztvará, pouštní nálada přerušovaná smrtícími, krvavými intermezzy. Pro mě nový, zcela neznámý King. Zdá se, že se může pustit do kteréhokoli žánru a nemůže zklamat. Mě tedy určitě ne. Temná věž už na mě čeká.

Kat.Ru
26.08.2018 3 z 5

Pro mě celkem nezáživná kniha a špatně se mi četla...pořád někam putovali, probíhaly divné strohé rozhovory...Každopádně Pistolník je první část k Temné věži, ve které budou i jiné příběhy, na které jsem zvědavá.

Alvari
19.08.2018 4 z 5

Ze začátku to byl takový chaos bez výraznější zápletky, ale i tak jsem zůstal ke knížce jako přikovaný a v poslední kapitole na mě dýchlo něco snového. Něco, co by se dalo přirovnat k popisovanému stéblu trávy. Něčemu, co mě jednoznačně nakoplo k přečtení celé série s očekáváním epické jízdy.

MóňaVíšJak
16.08.2018 3 z 5

Byla jsem nesmírně natěšená na celou sérii, asi až moc, takže mě první díl poněkud zklamal, oproti tomu Tři vyvolení mě přesvědčili, že tahle série mě ovlivní už navěky, díky sai

jaroiva
10.08.2018 2 z 5

Že jsem to nepochopila, to by mi ani tak nevadilo, věřím, že pochopím časem s postupující sérií i tento první díl.
Jen jsem se musela často v textu vracet, protože jsem těžko udržovala pozornost. Připadá mi to zatím jako nějak náhodně poskládané, kam zrovna spisovatele text sám zavedl. Atmosféru to má i teď zajímavou, ale to je tak dosud všechno. Určitě je to něco úplně jiného, než jsem prozatím četla.
Narozdíl od verense mě zaujala právě poslední část knihy - rozhovor s Walterem. Teprve od této pasáže se mi zdá, že by mohla mít celá sága nějakou hlavu a patu, myšlenku, ke které stojí za to se pročítat. Tak tedy uvidíme...

Anushka1
30.07.2018 4 z 5

První díl Temné věže se trochu vleče. Člověk ho prostě musí přelouskat, aby se dostal k tomu zlatu, co následuje po něm.

verense
23.07.2018 3 z 5

Z odstupem hodnotím knížku jako takový trochu neučesaný vstup do série, kdy to chvílemi vypadá, že postavy vládnou autorovi, a ne autor postavám. Je zde spoustu nejasného, leckdy nesrozumitelného (např. rozhovor Rolanda s Walterem byl pro mne utrpení), ale nenechala jsem se odradit - hlavně díky zdejším komentářům, že pokračování příběhu za to stojí (a opravdu stojí). Pro mne takový průměr někde mezi 3 a 4 hvězdami.

xvasek
09.07.2018 3 z 5

K Pistolníkovi asi jenom toto: Je to portál někam dál, kde to stojí za to. A ačkoli to tak z komentářů nevypadá, dá se to přečíst bez větší újmy a naštěstí to není moc tlusté. :-)

Adhara
27.06.2018

Názory fanúšikov Temnej veže na jednotlivé diely ságy sa značne líšia. Mnohí sa nechali počuť, že najlepší diel ságy je hneď prvý – Pištoľník. Pre mňa osobne bol najhorší a nikdy sa mi ním nepodarilo prehrýzť až do konca. Z môjho pohľadu je priveľmi abstraktný a nejasný. Príbeh sa mi začal páčiť až od druhého dielu, v ktorom už bol autor konkrétnejší.

Mátová
23.06.2018 5 z 5

Je to zvláštní... je to příběh a není, je řečeno všechno a nic a ani sám autor neví, kam to všechno povede. Je to jako vznášet se v mlze, kde je vše v matných obrysech ale, nevidíme nic.
A že ta kniha nemá zápletku? Vadí to? Mě v tomhle případě ne, protože na mě působí jako obraz - snově surrealistický, drsný jako rašple, který mě prostě sežral i s botama.
(Četla jsem původní, neupravenou verzi)

milanseitler
14.06.2018

Po přečtení řady Kingových knih se konečně dostávám k proslavené Temné Věži. Tuto knihu hodnotím ihned po jejím přečtení, tedy bez znalosti budoucího děje v dalších knihách.

Je otázkou, zda lze tuto knihu vůbec hodnotit jako samostatné dílo nebo zda je nutné ji posuzovat v kontextu celé série. V prvním případě by totiž hrubě neobstála. Byť je motiv putování a honu dostatečně zajímavý na to, aby vás donutil knihu dočíst, ostatní vlastnosti knihy se příliš vyzdvihnout nedají. Dílu chybí určitá lehkost, čtení je spíše námahou než odpočinkem a i když se prokoušete až na konec, zjistíte, že jste vlastně zase na začátku.

Kniha je plná náznaků, vzpomínek, nejasných myšlenek i nepochopitelných dialogů. Postavy jsou před vámi pořád o kousek napřed, vědí více než vy, ale odmítají vás zasvětit do souvislostí. Zároveň jsou jednotliví aktéři nečitelní a rozpolcení, jednají nepředvídatelně.

Musím se přiznat, že mě tohle neodhalené "tajemno" po celou dobu do určité míry iritovalo, nakousnutých otázek přibývá a jen málo z nich je nakonec zodpovězeno. Je potřeba se při čtení smířit s tím, že věci jsou tak jsou, stejně jako se hrdinové smiřují s událostmi kolem nich.

Jako samostatná kniha je Pistolník jen nepochopitelnou změtí náznaků a nejasných linek. Jenže ona to samostatná kniha není. Zdá se, že Pistolníka je potřeba vnímat jako nutnou daň k tomu, aby mohlo v dalších dílech vzniknout něco mnohem lepšího. Jsem tedy zvědavý, zda tomu tak opravdu bude.

Mayaku
02.05.2018 4 z 5

King mě stále nepřestává fascinovat, jak fenomenální autor to je. V sáze o Temné věži se pustil do fantasy říznutého westernem (alespoň tedy v úvodním díle) a zase je to naprostá pecka. OK, Pistolník sice je taková úvodní jednohubka, taková vstupní skica rozsáhlého universa, ale za mě rozhodně skica, která ve vás vzbudí touhu vědět víc. Znamenité.

Obuvník
22.04.2018 4 z 5

Tak dočteno. Na knize je hodně znát, že vznikala v průběhu dlouhých let, protože je dosti rozháraná. Myšlení a názory člověka se postupem času formují a mění. Stejně jako Kingovo psaní. Zajisté si ve finále udělal revizi a celý text prošel znovu, ale některé věci se vám zkrátka předělávat nechtějí. Tak je to v životě se vším...
Přesto musím ocenit Kingův absolutní cit pro vyprávění. I když do sebe tentokrát skládačka nezapadá úplně dokonale a okraje sem tam přečuhují, jednotlivé střípky jsou kvalitní a zábavné.
Doslov knihy, kde King přiznává, že celý příběh stojí dosti na vodě, je kouzelný. Veškeré poučky (kecy), že byste měli při psaní vědět, co vaše postava nosí v kapse od kalhot, pak dostávají značně na frak. Můžete psát profesorsky, sestavit skvěle vykonstruovaný příběh, ale když do toho nedáte srdce, vyplodíte dokonale sehraný zápas před prázdnými tribunami. Bez toho pokřikování a emocí to zkrátka není ono.
Věřím, že kvalita příběhu bude s každým dalším dílem gradovat. Stačí přečíst dalších pár tisíc stránek a Temná věž bude na dohled.
Těším se...

petgona
19.04.2018 2 z 5

Pre mna velke sklamanie. Ja mam Kinga skutocne rada, jeho jemne zvratene zapletky a desive pribehy. Ale toto bolo nesmierne nudne. Som si vedoma, ze to je len uvod do serie, ale ledva som to docitala. Bolo to zdlhave, miestami som nechapala co sa deje a prelinanie jednotlivych "pribehov" mi prislo nelogicke a neprehladne. Chcem si precitat aj dalsi diel, aby som si utvorila nazor, ci si chcem precitat celu seriu, ale ak by som sa rozhodovala na zaklade tejto jednej knihy, viem, ze by som to nedala. Viem, ze autor zamyslal spravit z toho fantasy, ale toto mi velmi fantasticke neprislo.

bukiet
14.04.2018 5 z 5

Muž v černém prchal přes poušť a pistolník mu byl v patách. A za nimi jsem se vydal i já. Podruhé. Tentokrát jsem si ale řekl, že celý Velký cyklus Temné věže prozkoumám šířeji, tedy ne jen těch osm základních románů v sérii, ale i ostatní Kingovy knihy a povídky, které k cyklu patří. Je to tedy úkol na delší dobu. Vycházel jsem z chronologie, kterou na svém blogu uveřejnil Bryant Burnette už v roce 2012 a následně uveřejnil další verze v roce 2016. Burnetteovou chronologiÍ jsem se ovšem nechal jen inspirovat a na jeho základě si vytvořil vlastní časovou osu Temné věže.
Cesta k Temné věži:
1. Temná věž I: Pistolník
2. Přemístění – povídka (Temné vize)
3. Dračí oči
4. Temná věž II: Tři vyvolení
5. Svědectví
6. Talisman
7. Temná věž III: Pustiny
8. Nezbytné věci
9. Temná věž IV: Čaroděj a sklo
10. Prokletí Jeruzalémské – povídka (Noční směna)
11. Prokletí Salemu
12. Na dobrou noc – povídka (Noční směna)
13. Mlha – povídka (Mlha)
14. To
15. Nespavost
16. Rose Madder
17. Beznaděj a Strážci zákona
18. Všechno je definitivní – povídka (Všechno je definitivní)
19. Pytel kostí
20. Sestřičky z Elurie – povídka (Všechno je definitivní)
21. Temná věž IV ½: Závan klíčovou dírkou
27. Temná věž VI: Zpěv Susannah
28. Temná věž VII: Temná věž
29. Temná věž I: Pistolník
30. Puls
31. Ur – povídka (Bazar zlých snů)
32. Dallas 63

Závěrem jen řeknu, že tentokrát jsem Pistolníka četl očima i ušima zároveň. Chtěl jsem si základní vhled do Kingova Universa užít. Nutno říci, že interpret audioknihy mi moc nepomáhal. No, co už. Vzhůru za želvou a růží.
Dodatek:
A masochista ve mně skrytý si dal po přečtení prvního dílu k večeři filmové dílo, které z mně neznámých důvodů má stejný název jako série a teď se jdu zbičovat a snad na tu filmovou zkušenost navždy zapomenu.

Mergirus
31.03.2018 4 z 5

Zajímavá kniha od Kinga. Udržuje mě v napětí na další díl, abych se dozvěděla více věcí o pistolníkovi a jeho osudu. Snad se dočkám objasnění spousty narážek, které byly v této knize.

kap66
25.03.2018 3 z 5

Po přečtení Pistolníka jsem propadla pocitu, že jsem úplně pitomá; Série s velkým S - a já mám v hlavě chaos a pocit, že jsem si to nijak zvlášť neužila. Řekla jsem si, že to takhle nenechám (vždyť jsem se tady na stránkách DK už prohlásila za kingofila, byť ne kingoznalce), pustila se do Tří vyvolených - a spadl mi kámen ze srdce. Pak teprve jsem si přečetla zdejší názory a něco o okolnostech napsání Pistolníka, a konečně chápu: nejsem pitomá, hurá (aspoň teda ne v tomhle), čtu třetí díl - a další hurá: Temná věž je vynikající! Pistolníkovi ale víc hvězdiček nedopřeji; kdyby ho napsal "starý" King, řekla bych, že je to zkouška věrných čtenářů; kdo se nenechá odradit, toho čeká odměna. Nenechte se odradit! Já si odměnu právě teď vychutnávám.
-------
Dovětek po přečtení celé série: opravdu jsem byla odměněna mnohonásobně a dodatečně bych pod vlivem silného čtenářského zážitku přidala i Pistolníkovi body. Na druhou stranu - raději ne, protože dalším dílům bych musela dát hvězdiček 10.

sarka54
21.03.2018 4 z 5