Platnéř
František Niedl
Strach ovládl Staré Město pražské a není radno vycházet po setmění. Lidé si ale nejsou jisti životem ani za okovanými dveřmi svých domů. Jsou vyloupeny truhly cechů na Staroměstské radnici a rychtář Pardus si již začíná zoufat. Nedaří se mu rozprášit tlupu Jouzy Čerta a navíc se jeví, že tlupě pomáhá někdo z blízkého okolí krále Václava IV. A k tomu se ještě na domech a jejich střechách začne objevovat přízrak, který někteří považují za netopýra, jiní za obrovského pavouka. Platnéřský učeň Lukáš zažívá strastiplné roky v domě svého strýce a má jen dvě touhy: vyučit se řemeslu a být v blízkosti Angely, dcery vyslance milánského vévody. Avšak aniž by si to přál, je vtažen do dění, které děsí město, a od té chvíle začíná hon i na něho. Každé jeho klopýtnutí může být tím posledním...... celý text
Detektivní historický román o platnéři Lukášovi se četl fajn. Je to spíše detektivka pro mládež, ale to nevadilo. Je to oddychové čtení, přesto docela napínavé.
Historický detektivní román se četl moc dobře. Platnéř Lukáš- pavouček je sympatický hrdina, který vyzraje nad svými nepřáteli.
Pěkný historický román, psaný z pohledu patnáctiletého platnéřského učně. Původně jsem si knihu zařadila jako detektivku pro mládež, ale pěkně mě chytla :-) Další dva díly jsou rovněž skvělé, doporučuji :-)
Tato kniha mě příliš neoslovila v porovnání s Tasem z Boru či Vřesovskými rytíři...Posledni dvě jmenované série jsem četla jedním dechem...
Niedl se prostě skvěle čte,neodložíš knihu dokud ji nedočteš.Hned se pustím do dalšího dílu.
Už delší dobu před touto sérií se mi nestalo, že bych měla problém s tím, že je půl třetí ráno a mně se nechce přestat číst. Nakažlivé, pohlcující!! Bylo fajn ponořit se do příběhu, žít v něm, vidět ho v barvách. Vůbec nemám pocit, že by to měl být román pro mládež. Je to pro všechny jakékoli věkové kategorie, kdo mají rádi historickou literaturu a František Niedl psát prostě umí. Dozvědět se něco o platnéřském řemesle či vůbec o životě ve Středověku vidím jako prospěšnou záležitost. A jestli je tam snad něco, co se někomu může zdát jako Mission Impossible? Možná ano, možná ne. Byla to drsná doba, kterou si dnes ne každý umí představit. Žilo se jinak, uměli se jiné věci.. A nakonec... hrdinové se mi zamlouvají.
Byla to má první kniha od pana Niedla a moc se mi líbila. Připadla mi jako kombinace Harryho Pottera a Spidermana přesazených do gotické Prahy. Šikanovaný sirotek překoná svůj strach a objeví u sebe mimořádné schopnosti, které využije v boji proti zlu a těm, co mu ubližovali. Zajímavý byl popis platnéřského řemesla. Nedávno jsem se dostala do blízkosti brnění, tak jsem si ho hned důkladněji prohlédla. Samozřejmě jsem se už pustila do četby dalšího dílu.
Já jsem tedy nadšená. Přestože je tady kniha označena spíš jako čtení pro mládež, tak mně se líbila moc (ty popisy sexuálních scén zase nejsou tak barvité, to i dítě kolem 15ti let snese). Vůbec mám ráda popisy života v Praze za doby Václava IV., hodně mi to připomínalo pana Hrdličku, i když ten do toho vnesl ještě více humoru.
Nebýt několika lechtivých (a dokonce i přímo sexuálních) scén, považoval bych knihu za čistokrevné vyprávění pro děti – což v žádném případě nemyslím pejorativně. Sice jednoduše prvoplánové, ale na druhou stranu čtivé, poměrně napínavé (až na tu přehnanou kumulaci náhod) – a coby třešnička na dortu také poučné: dozvíte se např. spoustu zajímavostí o řemesle platnéřském. Takže vlastně nadprůměrná spokojenost.
Moje první setkání se spisovatelem Niedlem a zcela určitě ne poslední. Takhle čtivou knížku jsem dlouho neměl v ruce.
Přímočarý děj, který nezabíhá do zbytečných kliček, ale za to poučí o mnohých historických řemeslech, o běžném životě ve středověké Praze.
Jako rodilý Pražan jsem ta místa v duchu všechna viděl a moc rád bych se do té doby na chvíli přenesl.
Jdu na další díl.
Párádní čtení, přečetl jsem za jeden den. Vřele doporučuji, tak jako všechny knihy autora.
Kdo čeká od historického románu především válčení, souboje, obléhání hradů, apod. bude zklamán, protože o tom trilogie Platnéř opravdu není ( i když i zde to sem tam zařinčí železem ). Ale i tak mohu doporučit, je to čtivě napsané a příběh je poutavý. Hlavní hrdina není žádný bijec a válečník, ale právě proto mi byl sympatický. Člověk si od těch neporazitelných siláků také musí někdy odpočinout, že ano :-) SPOILER - dějem trilogie se mihne mimo jiné zajímavé postavy i Hynek Tas z Boru, známý z jiné autorovy románové řady.
Praha středověk řemesla Václav II., král, 1271–1305 Václav IV. historické romány
2006 | Čtvrtý králův pes |
2012 | Platnéř |
2012 | Útěk do pekel |
2013 | Čas vlků |
2016 | Rytíři z Vřesova |
Krásná pohádka pro dospělé o Popelákovi Lukášovi, který svou statečností a chrabrostí ku štěstí došel. Pohodová odpočinková četba, která neurazí. Seznámíme se s různými řemesly a zvyky řemeslných cechů historické Prahy za dob vlády krále Václava IV. Určitě si přečtu i pokračování platnéře Lukáše...