Platnéř
František Niedl
Strach ovládl Staré Město pražské a není radno vycházet po setmění. Lidé si ale nejsou jisti životem ani za okovanými dveřmi svých domů. Jsou vyloupeny truhly cechů na Staroměstské radnici a rychtář Pardus si již začíná zoufat. Nedaří se mu rozprášit tlupu Jouzy Čerta a navíc se jeví, že tlupě pomáhá někdo z blízkého okolí krále Václava IV. A k tomu se ještě na domech a jejich střechách začne objevovat přízrak, který někteří považují za netopýra, jiní za obrovského pavouka. Platnéřský učeň Lukáš zažívá strastiplné roky v domě svého strýce a má jen dvě touhy: vyučit se řemeslu a být v blízkosti Angely, dcery vyslance milánského vévody. Avšak aniž by si to přál, je vtažen do dění, které děsí město, a od té chvíle začíná hon i na něho. Každé jeho klopýtnutí může být tím posledním...... celý text
Kniha je velmi poutavě napsána, velice mě bavila a originální styl psaní autora je vážně jedinečný. Popisy platneřského řemesla jsou skvělé a nutno dodat, že středověká Praha je jako námět pro historický román i fantasy něco vážně úžasného. Tohle prostředí propůjčuje knize zvláštní tajemný nádech. Už se těším na další díl.
Dostal jsem na dovolené tip na tohoto autora na dovolené. Po nějaké době jsem našel Platnéře v knihovně. Knihou jsem byl nadšený, čtenář má možnost ponořit se do těžkých časů středověku. Neméně mne překvapil popis pracovních postupů platnéřského tovaryše, velice čtivé. V současné době čtu druhý díl odehrávající se v ... . Autorovi patří mé díky.
První kniha od F. Niedla a musím říci, že mě mile překvapila. Miluji historické romány a ikdyž jsem na tuto knihu čekala vcelku dlouho, tak čekání se vyplatilo. Celá kniha se mi skvěle četla, žádné sáhodlouhé texty o ničem, prostě jasně a stručně od začátku do konce s velmi milým napětím co a jak se vyvrbí :)
Rozhodně mám v rude další díl.
Moc příjemné překvapení od Fr. Niedla ! Příběh ze středověké Prahy o mladém platnéřském učni Lukášovi, odstrkovaném neduživém chlapci s bystrým mozkem. Čtenář se také dozví něco o zapomenutých starodávných řemeslech, potřebných k výrobě brnění pro tehdejší boháče, i významu a odpovědnosti tehdejších cechů. Čtenář lehce vklouzne do dalšího dílu Pavoučí síť a jistě si nenechá ujít i poslední díl Návrat mistra !
moc pěkné čtení, jsem původem Pražáčka a miluju čtení o Pražských uličkách a toto nčtení, bylo kvělé, vřele doporučuji, napínavé pěkný příběh jakbysmet .,)))
Opravdu nenáročné čtení, až možná moc snadné. Úrovni Posledního batalionu se ani zdaleka nepřiblíží. Velká škoda.
Dle popisku mi to přišlo nemastný, neslaný a čekal jsem, že oproti Tasovi to bude vcelku nuda. Pravda je však taková, že kniha mě bavila přinejmenším stejně, i přesto, že kniha není psána z vojenského hlediska jako u Tase. Avšak prostředí ve kterém se děj odehrává mě velice nadchnul, ať už dílna a popisky výroby daných brnění, tak i vyšetřování rychtáře.
Tato série se mi líbila mnohem více než série Hynek Tas z Boru. Příjemné oddechové čtení s historickým námětem, trošku detektivka.. Líbila se mi hlavní postava Lukáš, hlavně proto, že je obyčejný mladík (a ne pan "dokonalý" jako Hynek Tas z Boru; nemůžu si pomoct, ale pořád tyto dvě hlavní postavy z obou sérií srovnávám :-) ), sice s tělesným handicapem, ale o to více bystrým mozkem. Pěkné čtení.
Nestrhlo mě to tolik jako série o Hynku Tasu z Boru, ale i tak to má něco do sebe. Hlavně je to z doby "líného" Václava IV., kterého nikdo neměl moc rád, ale všichni ho chtěli za krále, protože byl náš a ne německej. Druhou knihu začínám s velkým nadšením.
Napínavé, strhující, čtivé. Takový středový Spiderman z českého království. Ale čte se velmi dobře. Právě jsem začala druhý díl a jsem na něj zvědavá. Doporučuji.
Mé první setkání s Františkem Niedlem bylo vcelku příjemnou záležitostí. Příběh ze středověké Prahy, trochu drobrodružný, trochu detektivní. Nechtěl bych hodnotit reálnost děje, ale kniha je čtivá, stránky rychle ubývají a navnadí čtenáře na další dvě pokračování.
Historický román plný napětí, pěkný příběh, čtivě napsaný. Už se chystám na pokračování.
Praha středověk řemesla Václav II., král, 1271–1305 Václav IV. historické romány
2006 | Čtvrtý králův pes |
2012 | Platnéř |
2012 | Útěk do pekel |
2013 | Čas vlků |
2016 | Rytíři z Vřesova |
Kniha se mi moc líbila, svěží, čtivý styl. Četlo se mi poutavě, již začínám pokračování, těším se.