Platnéř
František Niedl
Strach ovládl Staré Město pražské a není radno vycházet po setmění. Lidé si ale nejsou jisti životem ani za okovanými dveřmi svých domů. Jsou vyloupeny truhly cechů na Staroměstské radnici a rychtář Pardus si již začíná zoufat. Nedaří se mu rozprášit tlupu Jouzy Čerta a navíc se jeví, že tlupě pomáhá někdo z blízkého okolí krále Václava IV. A k tomu se ještě na domech a jejich střechách začne objevovat přízrak, který někteří považují za netopýra, jiní za obrovského pavouka. Platnéřský učeň Lukáš zažívá strastiplné roky v domě svého strýce a má jen dvě touhy: vyučit se řemeslu a být v blízkosti Angely, dcery vyslance milánského vévody. Avšak aniž by si to přál, je vtažen do dění, které děsí město, a od té chvíle začíná hon i na něho. Každé jeho klopýtnutí může být tím posledním...... celý text
Kdo čeká nenáročné čtení, jako u ostatních knížek autora, nebude vůbec zklamán.Opět nesobecká láska, zázračné schopnosti hrdiny a napínavý děj. Kdo však očekává nějaké podrobnější historické reálie musí jít nakupovat někam jinam, třeba k panu Vondruškovi, panu Niedlovi o toto příliš nejde. Hlavní je příběh a historie je jenom kulisa.
Román plný napětí zasazený do historického období...nicméně - výrazné popisy historických událostí zde nenajdete. Oddechovka, kteou jsem přečetla jedním dechem - včetně pokračování: Pavoučí síť a Návrat mistra.
V pokračování se zde lehce mihne i Hynek Tas z Boru ;-).
Po trilogii o Tasovi z Boru jsem se pustil do Platnéře. Bohužel Lukáš na králova vrahouna Hynka Tase z Boru nemá, ale to má málokdo.
Mně osobně se knížka velice líbila. Pěkný příběh mladičkého platnéřského učně. Lukáš vyrůstá v rodině svého strýce a jediný, kdo jej tam má rád, je jeho babička. Pak objeví svoji výhodu proti ostatním - naučí se lézt po zdech a střechách, a následně začíná podnikat noční výlety. Víc už raději neprozradím... :-)
Dle mě opravdu prima knížka, která stojí za přečtení.
Kniha se dobře četla, kapitoly nebyly dlouhé, přesto bych knihu jako historický román neoznačila. Když porovnám obsah knihy s knihami od C. J. Sansoma (Rozpuštění aj.) nebo K Folletta (Pilíře země), přišlo mě, že se autor málo opíral o historické události té doby.
V knihovně mě zaujala hezká obálka a dostal jsem chuť na trochu historického čtení, ale brzy mě chuť přešla.Kniha je zřejmě určena mladším čtenářům, tak kolem dvanácti let. Jakoby si někdo přečetl něco o starých řemeslech a rozhodl se, že okolo slov platnéři, pulérníci, brníři a cechmistr, purkrabí, rychtář vystaví "historický" román. Je to příběh outsidera, který vlastní pílí, pronikavým myšlením a nezlomným charakterem ke štěstí dojde.Ke konci knihy jsem toho chlapce Lukáše už tak nenáviděl, že jsem doufal že bude polapen a středním platnéřským kladivem roztepán do tenkého plátu.Při čtení jsem si několikrát vzpomněl na hrozný film Kozí příběh. Tohle je takový platnéřský příběh.
Praha za časů vlády Václava IV., vykradené truhly řemeslných cechů a hlavní hrdina coby
odstrkovaný a ponižovaný sedmnáctiletý mladík. To jsou hlavní pilíře děje. Do toho se po městě začnou objevovat zohavená mrtvá těla a díky tomu vyplouvají na povrch vztahy mezi hodnostáři na městské radnici.
Skvěle a velice čtivě napsaný román.Čte se jedním dechem.Od tohoto autora je to první dílo,které jsem přečetla a nadchl mě natolik,že si brzy přečtu jeho daalší historické romány a moc se na to těším.
Praha středověk řemesla Václav II., král, 1271–1305 Václav IV. historické romány
2006 | Čtvrtý králův pes |
2012 | Platnéř |
2012 | Útěk do pekel |
2013 | Čas vlků |
2016 | Rytíři z Vřesova |
knížka se mi moc líbila byla napínavá hlavně ke konci určitě šáhnu pro další díl...