Po nás potopa
Josef Toman
Řím za vlády císařů Tiberia a Caliguly je dějištěm románu. Ocitáme se v zákulisí velkolepého dramatu, předcházejícího úpadek světovládné římské říše. Tento úpadek nezpůsobily pouze barbarské kmeny, ohrožující hranici impéria. Vedl k němu i nesmiřitelný protiklad patricijských paláců a ubohých čtvrtí za Tiberou, fantastická rozmařilost římské smetánky a nepopsatelná bída chudiny. Defilijí tu krutí césarové a jejich oblíbenci, neřestné milostnice mocných, zbabělí i nepoddajní senátoři, ale také lid, v oficiální historii opomíjený, jehož mluvčím je v románu herec Fabius.... celý text
Tuhle knížku jsem četla mockrát a mockrát si ji ještě přečtu. O Caligulovi bylo napsáno mnohé, ale tohle je naprosto mistrovské.
Ke knížce jsem se vrátila po několika letech a i teď se mi moc líbila. Viděla jsem několik filmů z této doby, a i když nebyly špatné, knížka je přece jenom knížka. Ta nechává víc pracovat vlastní fantazii a to má taky něco do sebe .
Herec Fabius, který ve svých představeních odhaluje pravou tvář římského lidu - i samotného Caliguly, je nezapomenutelnou postavou tohoto románu.
Nějakou dobu jsem se nemohla začíst, ale když se tak stalo, pohltilo mne to a chtěla bych číst dál a dál, i když už byl konec
Kniha začíná ke konci života císaře Tiberia a pokračuje dobou panování císaře Caliguly. Římská chudina, bohatí senátoři, císařský palác, je tady všechno. Hlavními průvodci dějem jsou zde senátorský syn Lucius Curio a jeho protipól, herec Fabius Scaurus.
vraždy starověký Řím gladiátoři Caligula, římský císař, 12–41 Tiberius historické romány
2004 | Po nás potopa |
1984 | Don Juan |
1977 | Sokrates |
1980 | Jak zdokonalovat sám sebe |
1970 | Slovanské nebe |
Nádherná kniha, četla jsem ji před lety a vím, že se k ní ještě vrátím.