Pouť oběšenců
Pavel Hrdlička
Podrychtář Václav série
< 7. díl
Oblíbený autor uzavírá svou volnou sérii historických příběhů s detektivní zápletkou románem, jehož hlavním hrdinou je opět Václav od Černého koně. Tentokrát řeší velmi zapeklitý případ, neboť u vchodů staropražských domů se znenadání začínají objevovat nebožtíci, které někdo sňal ze Šibeničního vrchu. U kostela svatého Jindřicha se vraždí a podezřelý je i biřic Vohnout. Ale hlavně: Odváží se podrychtář obžalovat všemocného podkomořího Zikmunda Hulera, králova oblíbence, který si nechává říkat Zikmund z Orlíka?... celý text
Václav se mi moc líbil, čestný, rozvážný a rovný člověk, obhájce práva podle zásady padni komu padni. A s vysoce postaveným šmejdem bylo zatočeno tak, jak to dnešní spravedlnost už vůbec nedokáže. Nerad se loučím se sérií příběhů podrychtáře Václava a pevně věřím, že pan Hrdlička nenechá své věrné čtenáře ve štychu.
Příběh podrychtáře Václava i jeho přátel se šťastně uzavřel. Tak to má být, ale stejně se mi po celé té partě a dalších dobře vykreslených postavách a postavičkách, po atmosféře staré Prahy bude stýskat. Doufám, že pan Hrdlička napíše něco dalšího, protože stejně jako umí krásně kreslit, umí i krásně psát.
Škoda že je to poslední díl, bude mi ta partička kolem Podrychtáře Václava chybět, tak doufám že pan Hrdlička už má v plánu napsat něco nového.
Poslední Václav od Černého koně? Budou mi i s Magistrem chybět. Škoda. Doufám, že pan Hrdlička bude v psaní pokračovat, jde mu to skvěle.
@olga8832: Paní či slečno Olgo, vždyť o nějakou nepředvídatelnost v příbězích pana Hrdličky vůbec nejde. Nejsou to thrillery s nepředvídatelnými zvraty, které si člověk celý našponovaný přečte, ale za týden už neví, o čem byly. Kouzlo těchto knih spočívá v úplně něčem jiném...
Krásné zakončení příběhu o podrychtáři od Černého koně. Tahle "pentalogie" fakt stojí za to. A jsem moc zvědavá na to, copak dalšího nám pan Hrdlička chystá.
První kniha, co jsem od autora četl. Stylově velmi podobné na knihy od pánů Vondrušky, Bauera. Protože mám rád knihy od zmíněných autorů, musím k nim přiřadit i pana Hrdličku. Škoda, že se mi řízením osudu dostal do ruky poslední díl, asi budu číst pozpátku. Jinak mohu jen doporučit k přečtení.
Škoda, že už to byl poslední díl, zakončený tak, aby už opravdu nebylo možné pokračovat ve stejném duchu dále... Knihy pana Hrdličky byly velmi příjemným čtením, jeho hrdinové jsou sympatičtí a uvěřitelní. Časem si určitě přečtu s chutí celou sérii znovu.
Knihy tohoto autora mě prostě baví. A nikdy se neubráním srovnání toho, jak fungovala správa města ve středověku a dnes.
Na knihu, poslední ze ságy Václava od černého koně, jsem nedočkavě čekal až výjde. Nezklamala, poutavý příběh, autor píše vzletně a na rozdíl od prvního dílu se kniha čte jak jízda v rozjetém vlaku, pod plnou parou. Užasná je autorova historická příprava kde nastuduje fakta a pak na základě dobových událostí fabuluje příběh.
5 díl je vrchol spisovatelova umu.
Čtivost a obrazotvornost díla ve srovnání s Bohumilem Říhou a jeho trilogii Přede mnou poklekni, Čekání na krále a Zbyl jen meč, je zcela na místě , né dějem ale spisovatelským umem.
Vypodobnění Jana Husa a zasazení do příběhu až mrazilo autentičností, pro mě už to nebyla postava ze školní učebnice ale silná magnetická osobnost které jsem věřil ,že měl sílu ovládnout lid a jehož smrt může vyburcovat k revoluci... a to se v příběhu de-facto jen mihla.
Velká lítost že dílo a osudy končí kdy Šebek byl ješte magister praeconum a Václav byl podrychtářem...
Uvidíme, zda-li autor bude chtít pokračovat v nasbíraných zkušenostech a lehkou, čtivou formou nám osvětlí dějiny Zemí koruny české.
Překrásné příběh - napínavé dvě zápletky, proč se přemisťují oběšenci a kam se poděly peníze k doplacení dluhu, prostě tak jak to pan Hrdlička ve svých knihách umí. Přečteno jedním dechem. Bylo tam napětí, záhady, krása města staropražského a zábavné postavy. Přestože jsem po přečtení nadšená - jsem i hrozně smutná, jelikož touto knihou končí příběhy podrychtáře Václava a jeho věrných přátel. A já budu jen doufat, že pan Hrdlička má už v hlavě další nápady třeba zase ze staré Prahy.
Opět jsem naprosto nadšená! Znovu skvěle napsané, protkané laskavým humorem, příběh skvěle pojatý, výborně napsané postavy... Jedná se rozhodně o velmi důstojné zakončení série. Knihu jsem si moc užila. Zároveň jsem smutná, že už je konec. Jedná se o moji srdeční záležitost a jednotlivé postavy mi přirostly k srdci. Nicméně se k sérii budu určitě ráda vracet! Doufám jen, že pan autor se rozhodne napsat ještě něco dalšího. O:-)
2012 | Smrt nosí rudé škorně |
2014 | Kdo s ohněm zachází |
2015 | Žebrákova pomsta |
2018 | Pouť oběšenců |
2016 | Úkol pro šaška |
Naše historie snad není tak krátká, aby se 2 autoři stejné literární formy museli nacpat do jednoho úzkého období. Navíc oba hrdinové jsou rychtáři. V tomto 5. díle je dokonce probírán identický případ. To autor neznal Bauerovo o 5 let starší Král nezná bratra? Kdyby u nás vycházelo 100 historických detektivek ročně tak snad. Takže 2 body dolů za plagiát. Je to škoda. Podrychtář Václav je mi přitom mnohem sympatičtější než spíš prvoplánovitější a hrdinštější Protiva. I historické reálie mi zde připadají zajímavější a propracovanější.