Pohádky z pařezové chaloupky Křemílka a Vochomůrky
Václav Čtvrtek (p)
Kdo by neznal Křemílka a Vochomůrku, dva mužíčky z pařezové chaloupky na pasece. Jeden je spíš hubený, druhý spíš tlustý, ale oba se vzájemně báječně doplňují. Radostně spolu hospodaří a přitom stihnou spoustu zábavných a užitečných věcí. Co všechno se jim přihodilo, si jistě rádi přečtete sami, přestože některé jejich příhody už znáte z televizních večerníčků. Křemílek a Vochomůrka vás srdečně zvou do své chaloupky, račte tedy vstoupit! 4. vydání.... celý text
Křemílka a Vochomůrku miluji už od svého dětství, ať už jako knížku nebo jako Večerníček. Když jsem byla malá, maminka mi dokonce ušila i polštářky s jejich podobou. Teď jsem se znovu vrátila ke knížce a čtu ji své dcerce před spaním. Příběhy mi i nyní přijdou zábavné a jejich délka je pro usínání úplně ideální. Ale asi ani kdybych ji četla po sté, nikdy si nezapamatuji, který z nich je který...
Nádherná knížka, kterou jsem četla jako malá a pak také svým dětem. Všechny tyhle dětské knihy opatruji jako oko v hlavě a už se těším, až je budu číst vnoučatům. U nás se nejvíc uchytilo jméno Pizizubka.
Tato kniha se do mne nezapomenutelně zapsala až v dospělosti. A to díky mému synovi, který si po jejím přečtení chtěl stále dokola hrát na Brouka Prskavce a Kazbundu. Kdykoliv si na to vzpomenu, tak se mi vybaví jeho radost a čertovské plamínky v očích. Doporučuji všem dětem a jejich rodičům. Moc krásný soubor pohádek.
Po letech jsem zase otevřela tuto knihu a tentokrát s vnoučaty začala k usínání číst tyto úžasné příběhy, které jsem jako holka moc ráda četla, pak je četla synům, když začínali chápat večerníčky - pokud se dožiji, myslím, že i děti vnoučat bude zajímat, jak vesele se v pařezové chaloupce žije
Badatelé zatím vůbec nechápou, jak hluboké problémy jsou zde řešeny. . . Nedůvěřivý, ba ironický pohled některých pochybovačů by měl ale zmizet ihned po přečtení úvodních slov celé knížky:
Na pasece stála pařezová chaloupka. V chaloupce byla světnice a v té světnici spali dva mužíčkové. Ten, co byl přikrytý červenobíle pruhovanou peřinou, se jmenoval Křemílek. A tomu pod modrobíle pruhovanou peřinou říkali Vochomůrka.
Anebo se to dá povědět i jinak. Křemílek byl spíš hubený a Vochomůrka spíš tlustý.
Anebo se to dá říct ještě jinak.
Zkrátka jak kdo chce, ale nikdy stejně.
Kterému jinému světově proslulému velikánu se podařilo pregnantněji a stručněji definovat princip jin – jang?
Pro mne je tato knizka hlavne vzpominkou na vecernicek a je nadherne napsana i ilustrovana.Krasna detska knizka, ktera vykouzli usmel i na tvari dospelaka.
Vzpomínky na knížku nejsou pozitivní, měla jsem kvůli ní průšvih ve škole, můj první, že jsem ji nepřinesla na hodinu, v knihovně ji tenkrát měli jen párkrát a chtělo si ji půjčit několik tříd, takže měli pořadník a paní učitelce se to vůbec nelíbilo, asi se jí nikdy nestalo, že by neměla peníze...
Jedna z nejkrásnějších pohádkových knížek pro malé děti. A po stránce grafiky a ilustrací se jedná o absolutní špičku.
Poprvé jsem ji četla před asi 27 lety v nemocnici. Dnes ji čtu synovi. Moc hezké pohádky.
Četla mi ji moje maminka, já svým dětem a teď ji budu číst vnukovi až povyroste. Páni, ta je ale ohmataná!!! :-)
pohádky zfilmováno skřítkové Večerníček
2009 | Maková panenka a motýl Emanuel |
1979 | Cipísek |
2010 | Křemílek a Vochomůrka |
1984 | Jak si Slávek načaroval dubového mužíčka |
Nádherné příběhy postav Křemílka a Vochomůrky, ráda jsem je četla.