Pohled do slunce

Pohled do slunce
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191996/pohled-do-slunce-191996.jpg 4 147 147

O překonávání strachu ze smrti Ranou, kterou ve své osmé beletristické knize psychoterapeut I. D. Yalom otevírá, a která každého z nás po celý život provází, je vědomí vlastní smrtelnosti. A protože nejsme s to žít s pohledem upřeným přímo do slunce tohoto poznání, pomocí nejrůznějších psychických mechanismů se tomuto drtivému vědomí snažíme uniknout. Přes všechnu snahu však na ně stále narážíme, a to zvláště tehdy, kdy se nám zdá, že jsme se pojistili zvenčí, ať skrze majetek, pocit úspěchu, nebo krátkodobé smyslové uspokojení. Mnohé psychické nemoci mají svůj původ právě v úzkosti ze smrti. V knize se setkáme se slavnými postavami filozofie a literatury, text je protkán příklady z Yalomovy praxe.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Portál

Staring at the sun, 2008

veronique
30.11.-0001 5 z 5

Autor v knize řeší asi nejtěžší "problém" lidské existence - vědomí a strach z vlastní smrtelnosti, jako (danajský) dar za vědomí sebe sama. Knihu zahajuje aforismus Rochefoucalda: "Ani na slunce, ani na smrt se nepodíváš zpřímá". Yalom to vidí jinak a doporučuje se postavit smrti stejně jako jiným druhům strachu.

Kdybychom popřeli smrt, nezbavili bychom se zároven smyslu existence?

Autor popisuje mnoho pacientů, kterým nepříměřený strach ze smrti narušoval plnohotnotné proživání přítomného života, rovněž se v knize zabývá nejrůznějšími strategiemi a obrannými mechanismy, které původní strach ze smrti transformují do jiných úzkosti, strachů nebo somatických projevů. Pacienty nepopisuje formou "suchých" kazuistik, ale velmi lidsky, jako příběhy osob, kterých si váži a kterým rozumí. Kniha obsahuje mnoho odkazů k významným filozofickým, literárním i filmovým dílům, a je rovněž upřímnou zpovědí strarého člověka, pro kterého se smrt stává realitou.