Poklesky maloměsta
Ken Jaworowski
Příběh se odehrává v Locksburgu (USA, Pennsylvanie), v bývalém uhelném a ocelářském městě, jehož nejlepší časy se zdají být dávno pryč. Po letech bezcílného bloumání se životy tří neklidných duší obrátí naruby. Nathan, dobrovolný hasič, žije ve vleku špatných rozhodnutí a malých poklesků, které se časem proměnily v obludné hříchy. Jednoho dne odhalí tajnou skrýš peněz v hořící budově a – prostě si je vezme. Callie riskuje svou kariéru, aby splnila svému mladému pacientovi poslední, nezákonné přání; a Andy, zotavující se závislák na heroinu se zaprodá noční můře, aby dopadl a zastavil sériového predátora. Když se jejich příběhy blíží k nečekaným koncům, Nathan, Callie a Andy se snaží vydržet – nebo uniknout. Každý čelí své minulosti a sází na budoucnost a čelí odvrácené straně svého drsného města.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2024 , Beta-DobrovskýOriginální název:
Small Town Sins, 2023
Knihu jsem si vybrala podle obálky, protože mě velice zaujala a upřímně, anotaci jsem jen tak přelétla očima. Takže pro mě bylo obrovským překvapením, že se mi do rukou dostal příběh, který bych podle obálky absolutně netipovala. A rovnou píšu, že si Poklesky maloměsta musíte přečíst.
Autor Ken Jaworowski nás zavede do Locksburgu v Pennsylvánii. Seznámíme se s třemi hlavními postavami, které mají vlastní dějové linky.
Nathan je muž, který se jednoho dne ocitne na špatném místě a nález obrovské sumy peněz mu naprosto změní život. Ne však způsobem, jaký by očekával. Žádná radost, žádné plány, ale pouze stres, zmatky a špatná rozhodnutí ho donutí k opravdu příšerným krokům...
Callie je zdravotní sestra, která by moc ráda splnila sen jedné mladičké pacientce. Ještě nikdy nebyla u moře. Je však těžce nemocná a Callie netuší, jak by mohla pomoci. Jednoho dne ji napadne opravdu nebezpečné řešení, které ji ale může stát pracovní místo...
Andy je závislý na drogách, přesněji heroinu a bojuje s tím jako lev. Chce přestat a dělá pro to vše. Nečeká, že mu osud do cesty postaví muže, který je prohnilý do morku kostí a Andy se rozhodne, že vezme spravedlnost do svých rukou.
Tohle byla jízda od první do poslední stránky. Dechberoucí thriller, který vás nenechá vydechnout. Sevře vás a na konci vyplivne naprosto emočně vyždímané. Najdete v něm vše. Výčitky, boj s vlastními démony, odvahu, i trochu (trochu víc) násilí, očekávání, zklamání, stres a to vše zabalené do naprosto bravurního příběhu.
Poklesky maloměsta je jedna z těch knih, od kterých jsem toho vlastně moc neočekávala. Zaujala mě ale "americká" obálka a zajímalo mě, jaké příběhy skrývá ... O knihách, které se vám nelíbí, se píše snadněji - člověk má co říct, co vytknout. Co ale napsat o něčem, po čem vám zůstane jen spousta myšlenek, které nedokážete vyjádřit?
Ken pracuje pro NY Times a tento román je jeho prvotinou. Vypráví tři životní příběhy úplně obyčejných lidí, kteří se v určitých situacích dostali na zcestí. Lidí, kteří svůj mnohdy obyčejný až zoufalý život strávili v umírajícím městě Locksburgu a vzdali svou snahu zmizet někam jinam.
Nathan - kluk, se kterým se život nemazlil a když se jednou jako dobrovolný hasič dostane ke spoustě peněz, ohrozí to daleko více životů, než pouze ten jeho...
Callie - zdravotní sestra, která se rozhodne splnit jedno přání umírající dívce. Dělá to ale skutečně jen pro ni a o co vše mohou obě přijít?
A nakonec Andy, jehož příběh mě zasáhl naprosto nejvíce už od první stránky. Člověk, který bojuje se závislostí a i přes všechnu hrůzu, která se mu stala, se rozhodne bojovat dál.
Neskutečná kniha, která vás donutí zamyslet se nad životem lidí, které neznáte. Důkaz, že nestačí někoho vidět - musíte ho poznat. Zjistit jeho příběh i cestu, kterou si prošel, protože ne každý má na vybranou. A ne každý se vždy dokáže rozhodnout správně...
Locksburg je město, které má svoje nejlepší časy dávno za sebou. V tomhle bývalém uhelném a ocelářském městě na nikoho nic dobrého nečeká. A to ani na trojici naších hlavních protagonistů. Nathana, Callie a Andyho. Nathan, dobrovolný hasič, žije ve vleku špatných rozhodnutí a malých poklesků, které se časem proměnily v obludné hříchy. Jednoho dne odhalí tajnou skrýš peněz v hořící budově a – prostě si je vezme. Callie riskuje svou kariéru, aby splnila svému mladému pacientovi poslední, nezákonné přání; a Andy, zotavující se závislák na heroinu se zaprodá noční můře, aby dopadl a zastavil sériového predátora. Když se jejich příběhy blíží k nečekaným koncům, Nathan, Callie a Andy se snaží vydržet – nebo uniknout. Každý čelí své minulosti a sází na budoucnost a čelí odvrácené straně svého drsného města.
Kniha je rozdělená na tři samostatné dějové linky. Ty sice vycházejí ze stejných reálií, ale se nikdy neprotnou, což je v podstatě v pohodě. V nich budeme sledovat osudy výše zmíněné trojice a hned samotném v začátku se přesvědčíte, že to ani jeden z nich nebude mít zrovna lehké a že osud dokáže být někdy krutě ironický. A věřte mi, že to bude jízda.
Ústřední trojici s jistotou nebude v žebříčcích nejoblíbenějších postav, neboť jde o tuctové lidi, kteří mají jak své dobré, tak své špatné stránky, ale ničím vlastně nevynikají. A možná proto s nimi budete rádi trávit čas, neboť jsou „obyčejní“, tak jako já nebo vy.
Určitě máte, stejně jako já, rádi knihy, které dokážou příjemně překvapit. A takovou knihou jsou i Poklesky maloměsta. Příjemné a zábavné čtení, které dokáže člověka od první strany naprosto pohltit a nabitého emocemi vyplivnout až na samotném konci. Já jsem naprosto spokojený a s ledovým klidem můžu tuhle záležitost doporučit všem, kteří hledají pořádné čtení.
Kompletní recenzi najdete na Seznam Médium!