Poslední dopis od tvé lásky
Jojo Moyes
Mimořádně silný příběh vášně, nevěry a ztráty z pera respektované britské autorky Jojo Moyesové, který získal v roce 2011 prestižní ocenění The Romantic Novel of the Year Award. Novinářka Elllie při pátrání v archivu narazí na půlstoletí starý dopis, v němž neznámý muž žádá svoji milenku, aby opustila manžela. Elllie příběh, skrývající se za dopisem, okamžitě zaujme – i ona sama má poměr se ženatým mužem. Rok 1960. Jennifer Stirlingová leží v nemocnici po vážné autonehodě a na nic si nepamatuje – na manžela, na své kamarády, ani na to, jaká byla ona sama. Když se však vrátí z nemocnice domů a najde tajný dopis, pomalu se začíná rozpomínat na milence, kvůli kterému byla kdysi ochotná riskovat úplně všechno. 4. vydání.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2017 , Ikar (ČR)Originální název:
The Last Letter from Your Lover, 2008
Jojo Moyes je má oblíbená autorka, takže v hodnocení nedokáži být úplně nestranná. Ale tahle knížka je prostě úžasná a milá a čte se sama :-)
Na knize se mi nejvíce líbilo to, jak autorka dokázala vykreslit celkovou společenskou situaci let 1960 a 1964, ve kterých se odehrává hlavní příběh velké lásky mezi Jennifer a novinářem Anthonym. To, že ve vyšší společnosti byla žena brána spíše jako ozdoba, doplněk muže, rodička jeho dědiců, než inteligentní, samostatně smýšlející jedinec mající sny, touhy, city, vlastní názory a pokud se někdo rozhodl odlišit se od ostatních a jít vlastní cestou, tak přišel o všechno i o rádoby „kamarády“ a musel začít od nuly. Děj mě naprosto pohltil a ani na minutu jsem se nenudila, takže jsem vše přelouskala za necelé dva dny. Doporučuju všem, kteří mají rádi milostné příběhy nebo hledají jen nějakou oddechovku, u níž budou moct vypnout a nebudou muset přemýšlet nad příliš složitým dějem.
Oba příběhy byli zajímavé a poutavé. Víc mě zaujal starší příběh. Chvílemi se mi kniha zdála hrozně zdlouhavá, naopak konec byl uspěchaný. Vesměs jsem celou dobu nevěděla jaký význam mají “vzkazy” na začátku kapitoly - vše bylo vysvětleno až v poděkování.
Trvalo mi, než jsem se k této krásce od Jojo dostala a lituji, že jsem po ní nesáhla dříve. Byla nádherná. Mám slabost pro knihy, které mají dvě dějové linky a nevím, čím to je, ale vždy ta linka z minulosti je lepší a poutavější :-)
Kniha se mi líbila, děj byl pěkný a chytlavý, ale často zvláštně přeskakoval a byl zbytečně složitý..
Tak od tenhle autorky zatím první příběh, který mě naprosto pohltil a od kterého jsem se jen těžko odtrhávala. Velmi mě bavilo spojení dob dnešních a dřívějších.
Krásná knížka, kterou člověk zhltne raz dva. Zezačátku jsem teda měla trošku problém se zorientovat v té minulosti co bylo před a co po autonehodě, ale postupem času mi všechno krásně zapadlo do sebe. Dějová linka Ellie mě sice až tolik nebrala, ale díky ní se minulost krásně propojila s přítomností. Od této autorky je to moje druhá knížka a rozhodně v budoucnu plánují její další díla!
tak začátek mě hodně zaujal, uprostřed jsem měla pocit že jsem se ztratila, že se to táhne a bude to o ničem, dějové linie se mi pletly, ale pak ten konec a rozuzlení... super,fakt, že jo!
Nemůžu si pomoci, ale ten příběh mě strašně pohltil. Myslím tedy ten Jennifer a Anthonyho u Ellie mě to bavilo o něco méně, ale až tak hrozné to taky nebylo. Četla jsem to jako pátou knihu od Jojo Moyesové a pro mě jednoznačně nejlepší. :)
Hrozně se mi tahle kniha líbila a dobře se mi četla. Vrácení do minulosti je vždy zajímavé a Jojo se tahle kniha opravdu povedla!!
Musím se přiznat,že k tomuhle příběhu jsem hledala delší cestu,než mne uchvátil,ale možná díky tomu mne konec a rozuzlení ohromilo o to více! Jojo nezklamala i když jsem si to myslela u téhle knihy dlouho nyní ji posílám tichou upřímnou omluvu.
nevěra dopisy zfilmováno milostné romány 60. léta 20. století romantika žurnalistika milostné vztahy třicítka (věk) nešťastná láska
2013 | Než jsem tě poznala |
2013 | Poslední dopis od tvé lásky |
2015 | Dívka, již jsi tu zanechal |
2018 | Sama sebou |
2015 | Stříbrná zátoka |
Tuhle knihu si velmi ráda přečtu minimálně ještě jednou! :) Děj mě bavil, od knihy jsem se nemohla odtrhnout a když jsem ji dočetla, bylo mi líto, že je konec.
Přečetla jsem jí ,jedním dechem´. :)