Poslední dopis od tvé lásky
Jojo Moyes
Mimořádně silný příběh vášně, nevěry a ztráty z pera respektované britské autorky Jojo Moyesové, který získal v roce 2011 prestižní ocenění The Romantic Novel of the Year Award. Novinářka Elllie při pátrání v archivu narazí na půlstoletí starý dopis, v němž neznámý muž žádá svoji milenku, aby opustila manžela. Elllie příběh, skrývající se za dopisem, okamžitě zaujme – i ona sama má poměr se ženatým mužem. Rok 1960. Jennifer Stirlingová leží v nemocnici po vážné autonehodě a na nic si nepamatuje – na manžela, na své kamarády, ani na to, jaká byla ona sama. Když se však vrátí z nemocnice domů a najde tajný dopis, pomalu se začíná rozpomínat na milence, kvůli kterému byla kdysi ochotná riskovat úplně všechno.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2017 , Ikar (ČR)Originální název:
The Last Letter from Your Lover, 2008
"Romantická novela roku?" No, přiznám, že romantika a láska z ní jen odkapávala, ale tak nějak těžko uvěřitelná. Možná právě proto, že té romantiky tam bylo až moc. Na druhou stranu čtivá oddechová kniha, kde je závěr trošku překvapující. Aspoň pro mě :o)
Moje první setkání s autorkou a docela zklamání. Do 150 stránky jsem bojovala s každým odstavcem, žádná z postav si mě nijak zvlášť nezískala, snad jen Rory si zasloužil sympatie. Nicméně oceňuji vykreslení prostředí vyšší vrstvy v šedesátých letech.
Za mne poslední kniha od Jojo Moyes nebyla střídmá v žádném ohledu, na rozdíl od - Dívka, již jsi tu zanechal, Jeden plus jedna a Stříbrná zátoka, jež doporučuji nepřehlédnout.
VIP oceněný romantický příběh byl naprosto přeslazeným zklamáním. Příliš mnoho stran, táhlý a bohužel divně zdeformovaný příběh lásky. Té se dalo ze začátku věřit, ALE pak !!! Když autorka postaví příběh na silném charakteru všech (hlavních) postav – jak osobním, tak pracovním, pečlivě u všech vykreslí obě stránky a pak je nechá udělat něco „úplně mimo mísu“, je z nich někdo jiný, kdo „nedodržuje“ svůj vlastní charakter, co to jako je ??? Čtenář však pozná, že jen proto, že se to hodí, tedy čtenář, který nemá růžové brýle nebo neroní slzy. Nebyla po ruce žádná slušná zápletka? Tedy kromě tzv. osudových chyb postav, které jsou ve skutečnosti chybou v jejich náhlém pominutí smyslu pro sebe sama. Ach jo, taková škoda! Anebo skvěle maskovaná blamáž. Snad neprozradím příliš:
Jennifer – žena, která se rozhodne letět do Afriky (jistě má fanoušky) se poté vrátí, jen si sedne na zadek a prostě se smíří s informacemi, a to po telefonu?
Anthony – novinář tělem a duší, muž, kterému nic neunikne tu má zlomené srdce a tak se roky a roky nic nedozví, vůbec nic ho nezajímá, a to ani na místě kde je?
Ellie – super-talent-novinářka, ani ne rozpolcená charakterem, ale profesně určitě, protože lenost a blbost je něco jiného:o) Pokud za1. jste novinář a za2. u jedněch novin (Nation), tak zeptat se Mr.Googla budiž, ale na personálním nejsou persony nebo mizí etiketa "jsem...a Vy"? To, že je kniha plná dopisů, ale její článek, jež měl díky nim vzniknout se vypařil je pidi poznámka. Že by plán pro sériovou dvojku?
Romantic Novel of The Year Aword 2011 - význam této věty jsem nedokázala pochopit až do posledních stránek této knihy. Pokud to máte někdo stejně - vydržte, stojí to za to.
Krásný příběh. Ve srovnání s ostatními knihami autorky, je zde úžasně popsáno prostředí, ve kterém se hrdinové nacházejí. Úplně vidíte šedesátá léta ... přitom popis nijak neruší samotný příběh. To je opravdu spisovatelsky dar. Na začátku jsem jsem trosku ztrácela v časových linkách, ale to se postupně upraví. Nad dopisy plnými nejrůznějších citu, jsem si uvědomila, jak se vzájemně ochuzujeme, když si tak málo píšeme a vystačíme si se smskami a smajliky.
Nádherná kniha - přečetla jsem jedním dechem. Považuji za jednu z nejlepších od Jojo Moyes.
Toto je čtvrtá kniha od Moyes a rozhodně ji řadím k top. Nádherné vykreslení emocí a to, že láska nikdy nekončí.
Líbilo se. Styl psaní mi připomněl jinou autorčinu knihu a to Dívku, již jsi tu zanechal, která mne asi bavila o trochu víc. U této knihy jsem už dlouho před rozuzlením tušila, kdo je Anthony a jak to celé dopadne, ale i přesto se mi kniha líbila a hodnotím ji kladně. Opět mě Jojo Moyes nezklamala.
Opravdu milé překvapení. Kniha měla hrozně zajímavý námět a zase ve mně vzbudila podobné pocity jako když jsem četla Než jsem tě poznala. Hrozně příjemné čtení a k zamyšlení...
Ze začátku jsem byla trochu ztracená v postavách, ale nakonec mě kniha mile překvapila a bylo to krásné oddechové čtení.
Romantický příběh, kdy ze začátku jsem se ztrácela, ale pak mě rozvíjející se děj vtáhl. Co vše přináší život. Ještě , že to skončilo dobře. Tak nádherné dopisy plné lásky by od svého milého chtěla dostávat každá žena.
Další kniha od téhle nadané autorky , která se čte úplně sama. Tento příběh mě možná nebral až tak za srdce (což mě zase tak nevadilo, pač u toho vozíčkáře a obrazu jsem zatlačovala hodněkrát slzy:D), ale i tak ji dávám plný 4 hvězdy, čili hodnotím dost nadprůměrně. Taková příjemná oddechovka, ke které nemůžu mít nějaké větší výhrady.
Tuto spisovatelku jsem si skutečně zamilovala. Knihy se čtou jedním dechem, ale tento příběh jsem přímo hltala. Pro mě je tato kniha skutečně TOP.
Knihy od této autorky mám ráda. Na tuto jsem se vrhla kvůli tématu, kdy jsem si chtěla poplakat, posmutnit. Postava Jeniffer mne moc nezaujala, po většinu knihy působila jako chladná panička. Nebýt docela zajímavého (ač velmi předvídatelného) konce knihy, byla bych snad i zklamaná. Kniha holt nenadchne, ale ani neurazí. Pokud se Vám téma líbilo, rozhodně doporučuji knihu Dopisy, které nikdo nečetl.
Popravdě jsem asi čekala něco víc. Soudím podle předtím přečteného. Kdy jsem se nemohla od knih odtrhnout a přečetla je jedním dechem. Ale knihu nezatracuji.
nevěra dopisy zfilmováno milostné romány 60. léta 20. století romantika žurnalistika milostné vztahy třicítka (věk) nešťastná láska
2013 | Než jsem tě poznala |
2013 | Poslední dopis od tvé lásky |
2015 | Dívka, již jsi tu zanechal |
2018 | Sama sebou |
2015 | Stříbrná zátoka |
Ač nejsem úplně antiromantický jedinec, na takovou lásku nevěřím. Nicméně příběh to byl hezký, nejednalo se o úplné klišé. Příjemné čtení, ale že by mne kniha úplně oslnila, to asi ne. Ale čtyři hvězdy si za mě zaslouží.