Poslední dům v Needless Street
Catriona Ward
Ústřední postavou románu Catriony Ward je vrah. Není to však ledajaký vrah. Je to vrah, jehož identita uniká nejen nám čtenářům, ale i jemu samému. Příběh vypráví o pohřešovaném dítěti. A o pomstě. Je to příběh Teda, který žije s dcerou Lauren a s kočkou Olivií v obyčejném domě na konci obyčejné ulice. Všechno v tomto příběhu je pravdivé. Jenže něco z toho jsou ve skutečnosti lži. Připadá vám, že dobře víte, co se děje v posledním domě na Needless Street. Připadá vám, že podobný příběh jste už přece četli. V temném lese na konci Needless Street je cosi pohřbené. Jenže to není to, co si myslíte…... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2022 , FobosOriginální název:
The Last House on Needless Street, 2021
Knihu bych hororem určitě nenazývala :-) první kapitola mi přišla hodně divná, ale později jsem se začetla a pak už se jen těšila na rozuzlení, které mě hodně překvapilo
Musím souhlasit s komentáři níže, že jsem měla problém se do knihy začíst, neztrácet se v ní a pochopit mluvící kočku :-) Ale vlastně jsem byla ráda, že je takhle psaná, bylo to něco úplně jiného a vítaná změna. Horor to není, spíše studie šílenství a pokud se na to podíváte z této stránky, tak je myslím styl psaní pochopitelný a vysvětlující. Konec byl nečekaný a celkově mám z knihy velmi dobrý dojem.
První kapitola a měla jsem chuť to odložit. Druhá kapitola = cože, tam má kočka svoje vlastní kapitoly? Odkládám. Po pěti minutách to z nějaké divné zvědavosti vezmete do ruky znovu a nakonec jsem ráda, že jsem tomu dala šanci, protože za mě skvělé!
(SPOILER)
Ted je čudák, ktorý žije v poslednom dome na konci ulice. Žije so svojou mačkou a dcérou, ktoré nikto nikdy nevidel. Je skutočne veľmi zvláštny, a aj preto sa pred 11timi rokmi stal podozrivým z únosu 6ročného dievčatka. Je vrah? Alebo bol obviňovaný neprávom?
Dee celý život myslí na svoju unesenú sestru. Neprišla len o ňu, jej únosom prišla o celú svoju rodinu. Dee sa rozhodne zistiť pravdu a odhaliť, čo Ted skrýva.
Toto bola tak zvláštne písaná kniha, že ma najskôr vôbec nebavila, veľakrát som ju odkladala a opätovne som sa nútila do jej čítania. Ono to totiž dosť dlho vôbec nedáva zmysel, je to jeden zmätok, chaos...skáče sa tam medzi kapitolami rôznych postáv, no nechápete poriadne ničomu. A potom to začne dávať zmysel, začnete mať nejaké teórie - ja som mala jednu, ale nevyšla mi.
A potom prídu záverečné kapitoly a zrazu je celý zmätok uprataný. Všetko do všetkého zapadá. Postavy, ktorým ste fandili, vás nemilo prekvapia a naopak postavy, ktoré ste odsudzovali, sú úplne iné. Čitateľ sa sám dopustí predsudkov.
Kniha sa radí medzi horory, mne nejako hororová a ani strašidelná neprišla (možno to na niekoho môže pôsobiť desivo a v knihe sú momenty, ktoré sú odsúdeniahodné, ale nemala som ten pocit strachu, ktorý pri hororoch mávam). Vzhľadom na to, čo sa v knihe odhalí mi to prišlo v podstate aj v mnohých ohľadoch dosť reálne. Páčil sa mi aj autorkin doslov o DPI. Ak sa zaujímate o psychológiu, psychické poruchy a pod., tak by vás mohol (rovnako ako aj mňa) zaujať aj tento doslov.
Dlho som zvažovala, aké hodnotenie knižke dám. Rozhodla som sa pre 3* - viac menej za ten, pre mňa nečakaný, záver a zato, že nás kniha prinúti zamyslieť sa nad silou predsudkov a že psychika človeka je jedna veľká neznáma, každého človek môžu niektore situácie poznačiť a ak sa tak stane, nepotrebuje odsúdenie ale pomoc.
kočky thrillery tajemství nebezpečí domácí násilí psychologické thrillery zmizení dětí Pacifický severozápad
(SPOILER) Musím říct, že po prvních dvou kapitolách jsem chtěla knihu odložit, co je to za bláznivinu.
Pak se kniha začala zajímavě vyvíjet a nakonec jsem byla velice ráda, že jsem ji dočetla. Tohle téma jsem z tohoto úhlu pohledu nikdy nevnímala, přitom o těchto lidech, kteří mají několik osobností jsme viděli v mnoha filmech....A donutí nás to trochu zamyslet se nad lidmi, kteří opravdu mají psychické problémy... Za mě stojí za to přečíst....