Poslední jednorožec
Peter Soyer Beagle
Poslední jednorožec série
1. díl
Poslední jednorožec, slavná kniha Petera S. Beagla plná poetiky, čar a kouzel, v sobě skrývá také spoustu lehce humorného nadhledu, což je natolik neotřelá a pestrá kombinace, že se dodnes po právu těší celosvětové oblibě. Však také v českém překladu Michaela Bronce vychází už potřetí. Hravý a důvtipný jazyk učinil během několika generací z poutavého příběhu jednorožky pátrající po osudech svých ztracených druhů kult. Velkou měrou k tomu přispěl i stejnojmenný animovaný film. Poslední jednorožec je románem pro čtenáře jakéhokoli věku, stačí mít srdce na správném místě a chuť nechat se okouzlit stejně jako miliony čtenářů před vámi.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2023 , ArgoOriginální název:
The Last Unicorn, 1968
Kniha, při jejímž čtení se naprosto ztratíte v kráse jazyka a dlouho bude trvat, než se navrátíte zpátky. Budete okouzlení a vaše srdce bude přettékat štěstím nad čistotou tohoto díla.
"Jenže já jsem kočka a žádná kočka ještě nikdy nikomu nedala přímou odpověď."
Nádherně smutný příběh postupně "polidšťované" jednorožky se spoustou hlubokomyslných pasáží. Nejvíce jsem si oblíbila mága Šmendrika a "záhadného" hradního kocoura- připomněl mi Sapkowského Chestera ze Zlatého odpoledne. Vskutku dojemné v kladném smyslu slova (a to že se mnou jen tak něco nehne). 95% A ráda se ke knize vrátím, bude-li někdy hodně času a málo čtiva.
"...a tak znovu začala přecházet klecí, za každou cenu se hýbat, aby zabránila srdci puknout nesvobodou."
„Jednorožka sídlila v šeříkovém lese a vedla osamělý život.......“ je to kniha o tezkych rozhodnutich, volbach a jak pak zit s nasledky svych rozhodnuti... napriklad veta :) Zrušil jsem zasnoubení s princeznou, kterou jsem měl pojmout za ženu – a jestli myslíš, že tohle nebyl hrdinský čin, pak neznáš její matku…) vsechno je jako v zivote, nekomu kniha bude sedet, jinemu ne. Ja jsem cetla s radosti a urcite se k ni jeste vratim.
Jelikož jsem na tuto knihu slyšel spoustu chvály, pustil jsem se do čtení, leč po chvíli čtení jsem byl poněkud zklamán. Toto zklamání vydrželo až do konce.
Autorovu fantasii a schopnost popisovat bych taky chtěl mít. V tomto směru se těžko někdo vyrovná.
1997 | Poslední jednorožec |
2011 | Poklidné a tiché místo |
2017 | V Kalábrii |
2019 | Poslední jednorožec (komiks) |
1999 | Bard speciál |
Moc krásné, vůbec ne pohádka (jak jsem očekávala), ale čistá fantasy okořeněná humorem a romantikou. Příběh Jednorožky, která se nuceně promění v ženu a zapomene, kým byla, je navíc psaný skoro básnickým jazykem.