Poslední píseň
Nicholas Sparks
Život vzpurné sedmnáctileté Ronnie se obrátí vzhůru nohama, když musí odjet na letní prázdniny za svým otcem do ospalého městečka u moře. Na městské pouti se Ronnie seznámí s výstřední dívkou Blaze, která by mohla být skvělou kamarádkou nebýt jejího násilnického kluka Marcuse, a potká pohledného Willa. Ronnie ho považuje za hloupého frajírka, ale brzy bude muset svůj názor změnit. Ostatně o těchhle prázdninách na ni čeká krom velké první lásky i mnohem větší a osudovější překvapení. Na konci léta bude Ronnie dospělejší, moudřejší, o trochu smutnější a – zamilovaná.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2016 , Ikar (CZ)Originální název:
The Last Song, 2009
![Kristofela Kristofela](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/34830/34830-7or.jpg?v=1523863255)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Překrásná knížka u níž jsem se místy neubránila slzám. Dojímaly mě především části psané z pohledu otce hlavní hrdinky (škoda, že jim ve filmu nebylo věnováno tolik prostoru). Jiné knihy od Sparkse jsem zatím nečetla, ale určitě se brzy do nějaké pustím :)
![DendaRA DendaRA](https://www.databazeknih.cz/img/users/39_/39823/m_dendara-6595e1c60f84f.jpg?v=1704321478)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Poslední píseň jsem dostala asi k desátým narozeninám, protože jsem ji moc chtěla a pořád jsem s ní otravovala rodiče. Když jsem ji začala číst, moc mě to nebavilo a tak jsem přestala s tím, že se ke knize vrátím později. Asi před rokem jsem knihu opravdu znovu otevřela a začala číst od začátku. Nemohla jsem se od ní odtrhnout! Asi před těmi třemi lety jsem to asi ještě moc nechápala. TAHLE KNÍŽKA BYLA ÚŽASNÁ!! :))
![jithushka jithushka](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/24454/24454.jpg?v=1381127963)
Pořád nevím, co si o téhle knize myslet. Větší část knihy je směřována spíš mladším, teenagerům, a pak se najednou objeví filozofická část, která se, dle mého názoru, v knize se zbytkem bije. Pro starší čtenáře - nebo spíš čtenářky tahle knížka není (pokud nemají potřebu vracet se do stavu mysli slečny, která je na prahu života a naprosto netuší co chce) ale filozofování zase není pro tu mladší část čtenářů..
![delena4ever delena4ever](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha byla mnohem lepší než film, ale tak už to většinou bývá. Na konci jsem si pobrečela, ale jinak to byla vážně nádhera.
![petiska petiska](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/25175/25175-VaT.jpg?v=1442531560)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Budu konkrétní. V porovnání s filmovou verzí tohoto románu musím říct, že kniha se mi líbila více. Ve filmu byla spousta věcí vypuštěných a když si to potom člověk uvědomí, o co všechno by přišel, kdyby nečetl samotnou knihu, je to k pláči.
Já jsem nejdříve viděla film. Líbil se mi. Viděla jsem Miley Cyrus v jiném světle, než když si nasadí blonďatou paruku a poskakuje na parketu. Líbilo se mi celkové ztvárnění děje, prostředí, kam byl osobitý děj zasazen i příběh.
Ronnie jsem zpočátku moc nechápala. Nedokázala jsem jí porozumět. Náhle přišel zlom a její postava v knize nabrala jiné směry. Porozuměla si s tátou, se kterým to bohužel nedopadlo, jak by podle různých autorů takové krásné a napínavé romány skončily. Šťastně. Bylo mi ho na konci hodně líto.
Díky knize jsem si ten film stáhla znovu a dívám se na něj s anglickým dabingem. Vidím ho už v novém světle a porovnávám pasáže, které jsou pouze v knize.
Pokud bych tento román doporučila? Pro vášnivé čtenáře, kteří touží po lásce, romantice, napětí, vtipu, není k zahození si ji nepřečíst. :-) Alespoň dle mě.
![LovelyLucy LovelyLucy](https://www.databazeknih.cz/img/users/37_/37003/37003.jpg?v=1381127979)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Knížku jsem pořídila až když jsem viděla film. Sice je knížka jiná, ale vůbec mi to nevadilo. Silný příběh a potřebovala jsem krabici kapesníků.
![hvezdicka07 hvezdicka07](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/20099/m_hvezdicka07-jVa.jpg?v=1654688362)
Knížka byla super i na konci ukápla slzička, ale film?? Celou dobu, co jsem se na něj dívala, jsem nadávala, jak někdo může takovou krásnou knihu takhle zprasit :-/
![Michaela91 Michaela91](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/35684/zdazilek-eai.jpg?v=1551671980)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Knížba byla pěkná, emotivní :) film se mi ale tak nelíbil, nebylo tam vše jako v knize. Proto raději vše přečtu a pak zkouknu film.
![Lensiiee Lensiiee](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Má první, a určitě ne poslední, kniha od Nicholase Sparkse. Jelikož jsem nejdřív viděla film, myslela jsem, že mě nemůže nic překvapit, ale opak byl pravdou. Kniha je plná citu a několikrát mě během četby i napadlo, že bych pana Sparkse velmi ráda potkala osobně. Toto je jedna z těch knih, které si určitě přečtu ještě jednou.
![Georgine Georgine](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Začátek knihy se jevil jako průměr, ale začetla jsem se a na konci, přiznávám, byly slzičky .
![kowalenska.m kowalenska.m](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/33444/kowalenska-m-LSP.jpg?v=1617221919)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tuhle knížku mám moc ráda, zvláště kvůli vztahu k otci a k tomu co prožívala a co on prožíval. Bylo mi to blízké. A také díky hudbě. Sama hraji, takže jsem si vše ještě intenzivněji představovala. Tak knížka mi prostě sedla.. člověka nutí plakat, film ne. Ten je na nic.
![Mišš Mišš](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Kniha, díky které jsem si tady založila účet, kniha která mě po dočtení každé kapitoly, tak nějak donutila přemýšlet, ani nevím nad čím, prostě jen tak jsem seděla a uvažovala, jak někdo dokáže pouhým příběhem proniknout do citů a myšlenek člověka, kterého ani nezná a v životě neviděl, proto patří můj velký obdiv N. Sparksovy. Musím uznat, že kniha je mnohem lepší než film a přemýšlím nad tím, že si ji koupím, protože to je poklad, který musím mít :)
![Kůstka Kůstka](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/28330/kustka-MDg.jpg?v=1605890435)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Další krásná od Sparkse, nevím kam na to chodí. :) Bulela jsem jako želva. A samozřejmě, že.. dobro vítězí nad zlem! :)
![2368 2368](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/24550/2368-r0F.jpg?v=1546788356)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Po dlouhé době konečně kniha, která mě opravdu potěšila.Poutavý příběh a zajimavé postavy spolu vzájemně vytvárí užasný příběh.Napínavé čtení od začátku až do konce.Škoda jen, že konec je trochu smutný, ale takový je život.
Neodolala jsem a podíval jsem se i na stejnojmený film a upřímě mě sklamal.V mnoha částech vůbec neodpovídá knize, takže podoručuji nejdříve přečíst knihu a pak se teprve podívat na filmovou verzi.
Vřele doporučiju všem, příjemné počteníčko :-)
![Lauralex Lauralex](https://www.databazeknih.cz/img/users/84_/8439/8439-PBd.jpg?v=1501186115)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Miluju Sparkse a všechny jeho knihy, ale tato je pro mne taková osobnější. Nejvíc mne chytla za srdce a je krásná, ať už máte rádi romantické příběhy, nebo ne.
Je to vlastně jedna z nejlepších knížek, co jsem kdy četla. Vztah otce a dcery, který v knížkách není tak častý, ovšem mně tak blízký, takže je to něco, u čeho můžete přemýšlet o tom, jak vlastně žijete vy - aspoň mě to přinutilo. Tak emotivní a lidské a neskutečně silné. Je to zatím jediná knížka, u které jsem brečela, ale nešlo tomu zabránit, leč jsem se snažila. Ten příběh vám totiž rozhodně něco dá, o to víc, pokud se v tom aspoň kouskem najdete.
Nakonec bych snad řekla jen: děkuju, tati.
2010 | ![]() |
2013 | ![]() |
2010 | ![]() |
2013 | ![]() |
2012 | ![]() |
Moc pěkná knížka, od které se mi nechtělo odejít. Také jsem se na konec neubránila slzám. V dnešním světě plném násilí na každém kroku je to balzám na duši. Opravdu stojí za přečtení.