Poslední restaurace v Paříži
Lily Graham
Historický román Lily Graham přináší svědectví o lidech, kteří vytrvali až do konce a i v těžkých dobách v sobě dokázali najít sílu k boji proti nepříteli na všech frontách. Zatímco v nacisty okupované Paříži trpí místní hladem a strádáním, ozývá se z oken jedné restaurace hudba a smích. Její majitelka Marianne zde vaří pro nacistické důstojníky a sklízí jejich obdiv a pochvalu. S vytrvalým úsměvem na tváři připravuje zdravá jídla z Provence a nikdo by neuhodl, jakou hlubokou nenávist skrývá ve svém srdci. Jednoho večera však Marianne beze stopy zmizí a za sebou zanechá jenom mrtvá těla svých hostů. O několik desítek let později stojí její vnučka Sabine pod vybledlou zelenou markýzou a dívá se na nápis vyrytý do okna restaurace: zrádce a vrah. Skutečně se její babička dopustila neodpustitelné vraždy? Kolaborovala s nacistickým režimem a nezaslouží si tak nic jiného než pouhé pohrdání? Jak úzká je morální hranice mezi spravedlností a pomstou a kdo dokáže bez časového odstupu posoudit rozdíl mezi zločinem a hrdinstvím?... celý text
Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: 2023 , KontrastOriginální název:
The Last Restaurant in Paris, 2022
Hezky napsaný příběh. Dobré propojení dějových linek. Ta z válečné doby byla ovšem smutná. Tak jako většina příběhů z války.
„Freddie, řekni mi, co se stalo.“
„Ne, neodvezli ho,“ zašeptal a Elodie si uvědomila, že život někdy přináší horší věci, než jakých se nejvíc obáváte. A v té chvíli se v ní cosi navždy změnilo.
„Řekni to, Freddie!“
„Je mrtvý.“
Líbila se mi část z Provence, kuchyně a vaření s babičkou, levandulová pole, příběh mladé Elodie a jejího kamaráda. Ale zápletka z Paříže a pozdější pátrání mě úplně neoslovily. A hvězda dolů i za chyby a překlepy, škoda.
Kniha se mi moc líbila. Příběh ve dvou časových liniích. 2 část knihy se mi líbila nejvíc. Konec už byl takový opakující se, ale za mě pěkná kniha.
Kniha byla ctiva a napínavá. Ale jak již psali jiní, konec takový zvláštní pocit a jakoby moc rychlý. Z tohoto důvodu jednu hvezdicku ubiram.
Dočteno a asi i doporučuji.
Proč to asi? Protože se ve mě perou pocity díky konci knihy.
Je to příběh o pomstě, ale i odpuštění. Je to příběh z války, kdy zlo je obalené do hezkých gest a dobro skrývá tvář za kolaborací. A tom já vidím ten problém.
Příběh je rozdělen do tří částí. Za mě byla nejlepší ta první část, protože stojíme na začátku a vlastně víme, co se tenkrát stalo.
Ve druhé poznáváme víc naší hrdinku Marianne a co jí dovedlo nakonec do Paříže.
Poslední část je o tom, proč Marianne zavraždí své hosty a zmizí.
Celým příběhem nás provází její vnučka Sabine a Gilbert. Muž, který Marianne znal osobně. Muž, který si nese své vzpomínky na tu dobu a vidí v ní vraha. Jenže co když to bylo vlastně jinak?
Četlo se to dobře. Příběh plynul a vy jste díky druhé části pochopili, proč se to stalo. Jen já mám problém prostě s tím koncem. Někomu to asi stačit bude, ale já čekala něco jiného a to mi kazí celkový dojem z příběhu. Proto ubírám pomyslnou 5 a dávám jen 4.
Čtivý, silný příběh z ošklivé doby. O lásce, přátelství, síle, ale i smutku, osamocení, bezmoci a nenávisti. Děj rychle běží, je to i stylem psaní, mohlo být klidně víc rozepsáno. Ale i tak doporučuji.
Velmi silný příběh z nelehké doby, vše na sebe krásně navazuje, čte se moc hezky.
Nejhezčí část byla ta z Provance. Je to kniha, která mi uvízne v paměti.
Nic není jak se zdá, musíte číst aby jste se dozvěděli a dozvíte se. Příběh plný lásky, štěstí, ale i bolesti, odvahy a smrti
Tématika druhé světové války a tři časové linky. Za mne velká spokojenost, kniha se četla téměř sama. Z knihy mi vyplynulo i ponaučení, že ne všechno, co se na první pohled zdá jasné a průzračné, je opravdu takové, jaké to vidíme.
Silní příběh o jedné dívce. Která neměla lehký úděl. Dvě časově osy. Kniha se mi velmi libila.
Tohle byl dech beroucí příběh o jedné dívce, později ženě, která čelí ne zrovna šťastnému osudu. Přesto v knize najdete i velkou část pozitivních emocí. Kniha je rozdělena na tři dějové části a ve všech si čtenář něco najde, ale mě nejvíce padla do noty ta prostřední část - z Provence. Zde se právě setkáváme a poznáváme s Marianne.
Na to, že se kniha z velké části odehrává v okupované Francii se četla moc hezky. Byla propracovaná a bez "hluchých" míst. Vše na sebe navazovalo a bylo vysvětleno. Příjemné čtení z nelehké doby.
Příběh jednoho děvčete,ženy,která je zkoušená osudem,ale statečně mu čelí. Příběh lásky,smutku a zároveň pomsty,hledání kořenů,rodiny a velké odvahy. Musím říct,že první část mě moc nebavila,nemohla jsem se začíst,ale další dvě jsem přečetla jedním dechem.
Příběh rozdělený do tří částí, z nichž se mi nejvíce líbila ta prostřední, z voňavé Provence, kdy jsme poznávali život hlavní hrdinky Marianne ( Elodie) v období dětství a dospívání a její krásný vztah s babičkou, která ji vedla k lásce k vaření a také klíčící city ke kamarádovi Jacquesovi. Ozřejmí nám pohnutky, které ji později vedly k činu, který se snaží pochopit její vnučka Sabine (mimochodem knihovnice, což se letos moc hodí do čtenářské výzvy) a rozmotat tragický příběh své rodiny. Není to žádné výjimečné čtení, ale v nakladatelství Kontrast prostě umí vybrat a vydat knížky s válečnou tématikou, které jsou něčím zvláštní a nezapadnou do průměru. Zde je to nápad s třetí částí knihy, kdy se vracíme k začátku příběhu, tentokrát očima Marianne. Čtivý příběh, nepříliš složitě napsaný, ale čte se výborně.
První dvě části knihy se četly skvěle a moc se mi líbily. Bohužel třetí část mě dost zklamala, protože se v ní doslovně opakuje část první, pouze doplněná o pár vysvětlení, protože je vyprávěná z pohledu Marianne. Rozhodně šla tato část pojmout lépe a neopakovat, co čtenář již četl. Spoustu věcí si čtenář dokáže domyslet na základě zbytku knihy. Příběh je poutavý a prostředí Provence i Paříže velmi pěkně vykresleno.
Kniha mě opravdu mile překvapila. Příběh vás okamžitě vtáhne a vy se chcete dozvědět, co nejdříve, jak to nakonec dopadne. Třetí část knihy mě ale trochu zklamala, neboť se v ní opakují věci z první části a to takřka doslovně. Tu poslední část měla autorka uchopit jinak. Za to ubírám jednu hvězdu. Jinak se ale jedná o skvělou knihu, která stojí určitě za přečtení. Ten příběh bere za srdce.
Velice pěkná, i když dost smutná kniha. Začátek byl trochu rozvláčný, ale pak se děj rozběhl a byl vylíčen velice poutavě a napínavě. Nejvíce jsem si asi užívala tu část, kdy Marianne žila v Provence. Doporučuji.
Půjdu trošku proti proudu. Knížka je krásná a dobře se čte, ale ten konec mohl být trošku jiný. Až na pár detailů je to tam popsáno znova to co už dříve.
druhá světová válka (1939–1945) Francie Provence Paříž
Nenadchlo mě to. Měla jsem o knize jinou představu.
Na to, abych si k jednotlivým postavám vytvořila nějaký vztah by tato knížka musela mít mnohem víc stran. Přišlo mi to krátké, povrchní. Pasáže z války bych si představovala jiné, takové abych se do nich dokázala vžít, abych si dokázala představit, že příběh se odehrává uprostřed druhé světové války a nejde o obyčejnou restauraci v Paříži, kam se chodí najíst pár Němců.