Posledný Žid
Noah Gordon
Príbeh Jonáša Toledana, syna židovského zlatníka, sa začína roku 1492, tesne pred vyhostením Židov zo Španielska. V krajine kráľovnej Izabely vládne krutá inkvizícia a strach. V Tolede pôsobí istý muž, ktorý vyzerá ako svätec, ale jeho skutky sú motivované čírou nenávisťou. Dav rozvášnený jeho kázňou podpáli dom Toledanovcov a nešťastného zlatníka zabije. Jonášovi sa podarí ujsť. Od tej chvíle sa stáva utečencom. Svojmu otcovi sľúbil, že nikdy neprestane byť Židom...... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2001 , Ikar (SK)Originální název:
The Last Jew, 2000
Krásný popis lidskosti,nechci srovnávat s Rnhojičem,příběhy jsou podobné,ale kdyby takovéto knihy byla stokrát obměna - má smysl ji číst, už jen pro tu pointu.
Skvělá kniha. Gordon je dokonalý vypravěč. Už jsem přečetla pár knih od tohoto autora, ale tahle se mi zatím líbila nejvíc.
Zajímavá, napínavá knížka. Noah Gordon opět nezklamal. Jen bych potřebovala radu, jak jeho knížky zavřít a odložit - ráno se velice špatně vstává :-)
Dlouho po přinesení z knihovny jsem váhal, než jsem začal tuto knihu číst. Ale potom už jsem se nemohl odtrhnout. Jedna z nejhezčích knih o přetěžkém údělu Židů ve středověké katolické Evropě. Naštěstí je i knihou o dobru, o nadějích a lásce v různých podobách a významech toho slova..překrásné čtení
Noah Gordon dokáže psát jako žádný jiný. Je absolutně geniální. Četla jsem všechny jeho knihy a ani nevím, která se mi líbila nejvíc.
Po Ranhojiči je to druhá kniha, kterou jsem od Gordona přečetl. Má podobnou šablonu, ale jiný příběh, opět velmi poutavý a dojemný. Je to krásná kniha, která stojí za přečtení.
Syn židovského stříbrotepce je zavražděn, když odnáší do kláštera vzácnou schránku na relikvii. Tím začíná dlouhý příběh mnoha lidí, ale přede všemi příběh jeho mladšího bratra. Celá situace se vyhrocuje stále horším pronásledováním židů ve středověkém Španělsku. Stříbrotepec je zabit, ale jeho syn Jonáš se rozhodne zvolit si jinou cestu než ostatní. Neuprchne ze země, nestane se křesťanem ani se nenechá upálit. Vydává se na dlouhou pouť po celém Španělsku. Stává se peonem, pasákem ovci i zbrojířem. Podezření ho však vždy znovu a znovu dohání, a tak musí prchat dále. Nakonec se mu ale přece jen podaří stát se učedníkem lékaře a posléze i lékařem v malém španělském městě. A podaří se mu i najít viníky smrti svého bratra a přihlížet jejich potrestání - pomsty se už dokáže vzdát. A najde i svou životní lásku.
Nejvíce mne na knize fascinoval problém zavilé nenávisti způsobené vírou. To, jak se dobré dá zneužít. Ve jménu dobrotivého boha se pronásleduje, mučí a zabíjí. To, že židé přijmou křesťanství, jim často stejně není nic platné. Jako "noví" křesťané jsou stejně podezřelí a končí na hranici. Každý fanatismus je špatný i ten ve jménu něčeho původně dobrého. Z těch, kteří uznávají jen jedinou pravdu, mám strach.
Tenhle titul se mi dostal do ruky, když jsem probíral výprodejem v knihkupectví před jeho zrušením. To, že mě kniha po slevě přiška na krásných 60,- Kč nerozhodlo o její koupi. Po přečtení Ranhojiče od tohoto autora, bych ani jinak neváhal a vzal bych si ji i bez slevy.
Vyborna a fascinujici kniha. Vubec bych nerekla, ze me bude bavit, po precteni zalozky, ale je to uzasne cteni. Vrele doporucuji. Nezklame.
Krásný příběh židovského sirotka, jak se protlouká světem v dobách nejostřejší španělské inkvizice. Připomíná Gordonova Ranhojiče. Trošku moc politiky, ale i tak skvělé čtení od první do poslední stránky.
Jedna ze dvou, tří nejlepších knih, které jsem překládal. Velké díky patří za ni i redaktorce paní Olze Sixtové zpražského Židovského muzea,, která se na konečné verzi dost podílela svými znalostmi a vybraným vkusem.
Silný příběh, který ukazuje co člověk může dokázat, i když si myslí, že je na pokraji fyzyckých i duševních sil.Doporučuji všem přečíst a dozvědět se o době i "člověku ".
Židé Španělsko 15. století inkvizice historické romány
Nádherná pro mě nezapomenutelná kniha. Už se moc těším až si jí budu moct přečíst znova :)