Poutník z Mohameda
Leoš Kyša
Daniel Kalandra série
Vesmír, ve kterém se lidé uchýlili k fanatickému vyznávání největších náboženství, nabízí spoustu skvělých obchodních příležitostí. Zvlášť, když se živíte pašováním zakázaného alkoholu a pornografie. A Daniel Kalandra je v tom zatraceně dobrý. Možná až moc, protože když se sbírají šiky v nové válce, chtějí ho mít vlivní lidé na své straně. A ne neberou jako odpověď. Vítejte v prvním světě Františka Kotlety, kde mír mezi křesťanskými a muslimskými planetami je křehký jako srdce nezletilé alcorské prostitutky. Bože, ochraňuj nás před těmi, kdo v tebe věří!... celý text
Nenapada ma nic erudovane, ako toto dielo okomentovat. Snad len - PECKA .. citalo sa to snad uplne samo a ked to skoncilo, normalne ma pochytila melancholia, ze to skoncilo (:
Opravdu velice příjemné a nečekané překvapení. Co se týče Kotletova portfolia, zbývá mi už pouze pár titulů ke kompletnímu načtení. I z tohoto důvodu jsem byl po přečtení předmluvy, kde se zpětně autor logicky a rozumně distancoval od politiky a uvedl knihu do kontextu začátků své tvorby, lehce skeptický a neočekával žádnej randál. Toto předčasné podcenění mizelo čím dál tím rychleji během toho, jak jsem knihou postupoval. Děj plyne příjemně, změny v prostředí nejsou agresivní, gradace střídají přiměřeně dlouhé cooldowny - prostě to, co člověk od literatury tohoto typu očekává. Pro Kotletu a autory tohoto ražení typické barvité popisy zde nejsou tak frekventované, což působí překvapivě příjemně. Jediné, co mě na Kotletově tvorbě dlouhodobě spíše mrzí, než mi vadí, jsou konce, které jsou podle mého (zdůrazňuji) subjektivního názoru moc unáhlené, nedotažené či nedostatečné rozvinuté.
Těší mě, že mé očekávání bylo násobně predčeno a že se autorova starší tvorba kvalitativně příliš neodlišuje od tvorby novější a vyzrálejší.
S čistým svědomím řeknu, že tato kniha je lepší, než novější série. Nebylo to až tak vtipné, ale akce střídala akci a perfektně se kniha četla. A ani mi nechutnaly popisy sexuálních orgií a označení míst, kam všude dopadají odstřelené nebo usekané části těl. Škoda, že zatím není pokračování. Bral bych všemi deseti.
Je cítiť že to patrí k jeho skoršej tvorbe, drzé a neotesané, chýba tomu vtip neskorších sérií, ale ako audiokniha na 1450 km ceste autom to celkom ušlo.
Moje druhá Kotleta a vlastně jsou to kotlety 2 a 3. Určitě budu hodnotit celé dílo dohromady. Matička země už není země zaslíbená a už vůbec ne nam bezvěrcům. Škoda, že se autor ještě více nepustil do fantazirovani na tomto tenkém ledě. Chtěl jsem vědět víc jak to vlastně vsechno v tomhle světě funguje, toho jsme dostali docela málo, ale zase na druhou stranu to málo funguje na 100% a je promyšlené. Stejně se dívám i návštěvu dalšího světa, do kterého jsme nakoukli klíčovou dírkou. Bavil jsem se moc dialogy s panem Bláhou a útěkem ze zajetí...4*
Asi nejslabší Kotletovo „dílo“. Jde to poslouchat ale je to nějak bez energie a náboje. Ve srovnaní se Spadem nebo sérii Nářez je to o několika úrovní níže. Nechápu také proč je to ve vesmíru a tváří se jako SciFi, kdy potenciál tohoto žánru je vůbec nevyužity. Sice máme vesmírné lodě a budoucnost ale klidně tuto historii by šlo představit i bez těch vesmírných kulis.
Kotletovská klasika, která je občas syrovější a moc vysvětlující. Myšlenka zajímavá a vermírné podhoubí také příjemné. Tohle mě bavilo.
Pokud by ta knížka nebyla tak strašidelná, možná by dostala i 5*. Když bychom si ale odmysleli všechny ty lodě a roboty, mohlo by jít klidně o průvodce dnešním Londýnem.
Každopádně jde o mrazivě současný skyfy román z budoucnosti.
Přes všechno roubování na dnešní problematiku uvěřitelný a napínavý kousek, který si musel počkat na svou chvilku slávy. Dnes je bohužel potřeba přelepit neatraktivní jmenofku "Keoš Liša" na "Fráňá Bůček", aby o něj moderní a edukovaný čtenář projevil zájem...
Od Kotlety toho mám načteno poměrně dost, ale i tak mě tato kniha velice příjemně překvapila....jak se dá i bez super schopností udělat solidní vesmírný bordel :-)
Velmi dobré. Daniel Kalandra je něco jako vesmírný James Bond. Akce střídá akci a chudák Kalandra si nemůže na chvilku odpočinout. Vůbec bych se nedivil, kdyby za sto let bylo na Zemi podobné rozložení náboženských skupin jako v Kyšově vesmíru.
Téma se mi líbilo, jen nemam rada krvavé scény. Jinak mě kniha chytla, četla se dobře a rychle.
Měla jsem přečteno hned, jako asi všechny knížky od Kotlety. Děj čtenáře zabaví tak, že jsem četla každou volnou chvilku. Vesmír, vesmírné lodě a černé díry nejsou úplně moje oblíbené téma, ale v kombinaci s litry krve a tunou střelného prachu to bylo super. Trochu jsem postrádala (pro mě typické Kotletovy) ujeté prasárničky, ale jak říkám, jedním dechem...
Když začal Kotleta psát, začal jsem ho mít rád. Ale problém byl v tom, že jako Kyšu jsem ho neznal. Obě tyto knihy vydal ještě pod svým původním jménem. A už v té době bylo vidět, že má talent. Umí příběh čtenářům podat, trochu si s ním pohrát, něco vymrdat, někoho zabít a litry krve prolít. A vše to pošle do budoucnosti a do vesmíru. Já se perfektně bavil.
Ve světle současného konání vyznavačů této agresívní náboženské ideologie, jejich podpoře tupými neomarxisty nenávidějící vlastní kořeny a chlupatými tučnými ženami, pro které jsou muslimové jedinou šancí na alespoň nějaký sex, má tato knížka docela smysl. :)
Četla jsem i původní verzi a tehdy se mi líbila - dvě útlé knížky od pana Kyši. Trochu mne překvapilo, že tato spojená kniha, i když upravená, je o tolik širší. Než jsem si knihu pořídila, zeptala jsem se, o kolik se liší, přišla mi odpověď, že jsou z 90% shodné. Ale řekla bych, že se mi to četlo lépe a jednodušeji a stále mne to bavilo :)
Je z toho cítit syrovost, nekorektnost a to, že autor píše tak, jak ho to baví - a baví to pak i čtenáře.
2016 | Spad |
2014 | Příliš dlouhá swingers party |